Nedostatak magnezijuma

Našem telu je potreban magnezijum za normalan rad srca, nerava i mišića, a takođe učestvuje i u aktivaciji više od 300 enzima koji osiguravaju da veliki broj procesa u našem telu radi pravilno. Ovaj važni sastojak ima uticaj i na gubitak kilograma i oblikovanje tela. Istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Nutrition otkrilo je kako se dovoljan unos magnezijuma povezuje sa nižim nivoima glukoze i insulina. Drugo je istraživanje otkrilo da magnezijum smanjuje osećaj nadutosti tokom menstrualnog ciklusa. Naime, žene koje u organizmu imaju dovoljno magnezijuma osećaju se manje naduto i otečeno.

Savet: Hrana bogata magnezijumom je zeleno lisnato povrće, pasulj, mahunarke i orašasti plodovi. 

Hrana sa previše soli

Kada imate osećaj da se nakon jako slanog jela osećate teško, puno, ne pričinjava vam se. Previše soli u organizmu uzrokuje premeštanje vode iz krvotoka u kožu, a velika dnevna konzumacija soli može da vam  pruži 'naduvan' izgled. Čak više od 90 posto ljudi prekoračuje preporučene dnevne doze soli, od 4 grama, što sabotira napore da izgube višak na stomaku.

Savet: Kako bi smanjili unos soli u organizam izbegavajte dodavanje soli u hranu. Ukus jelima radije pojačajte raznim začinima. Pokušajte da kuvate s kuminom, čilijem, biberom, đumbirom, ruzmarinom, cimetom... Na taj način so neće biti jedini pojačivač ukusa i pa ćete moći da smanjite količinu.

Gazirana pića

Gazira pića puna su praznih kalorija koja utiču na obim vašeg struka. Naime, samo dve čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje da se salo u predelu stomaka nakuplja pet puta brže. Velika količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom, pa jedete više nego bi trebali.

Savet: Odlična i zdrava alternativa gaziranim pićima su prirodni voćni sokovi. Osim toga držite se preporučenih osam čaša vode dnevno, te probajte na svoj dnevni jelovnik pića da uvrstite čajeve, nezaslađene naravno. Ne trebate da se odreknete ni kafe koja je dobra u ograničenim količinama.

Premalo sna

Ukoliko imate osećaj da vam konstantno manjka sna osim što ste verovatno hronično umorni 'sprečavate' skidanje masnih naslaga sa stomaka. Istraživanje objavljeno u American Journal of Epidemiology otkrilo je da žene koje spavaju samo pet sati imaju 32 posto šanse da budu gojazne nego one koje spavaju više. Naime, zbog manjka sna tokom dana konzumiramo više masne hrane, a krivac za to je grelin. Proizvodnja hormona gladi, kako ga nazivaju, upravo je pojačana zbog manjka sna.

Savet: Kako bi regulisali apetit, a time i težinu, kao i masne naslage, svakako spavajte preporučeni broj sati najbolje od sedam do devet sati sna tokom noći. Da biste spavali kvalitetnije iz sobe izbacite elektronske uređaje, sobu držite malo hladnijom od ostatka stana. Idealna temperatura sobe je oko 18 stupnjeva Celzijusa. Izbegavajte kofein kasno uveče i pokušajte da se držate rutine spavanja, čak i ako to znači ustajanje u isto vreme vikendom.

Jedete pogrešne masnoće

Telo ne reaguje na sve masnoće na isti način. Istraživanja pokazuju kako visok unos zasićenih masti ( poput onih iz mesa i mlečnih proizvoda) povećavaju nakupljanje masnoća. S druge strane, nezasićene masnoće koje sadržavaju omega 3 masne kiseline poput onih iz oraha, suncokretovih semenki, lososa maslinovog ulja i avokada, deluju protivupalno i imaju blagotvorno dejstvo na telo.

Savet: Modifikujte unos masnoća i izbalansirajte ishranu jer prevelik unos bilo zasićenih ili nezasićenih masnoća neće imati poželjno i pozitivno dejstvo na vašu liniju. 

izvor: zadoovljna.hr