Za razliku od slatkih pesmica na koje smo od njega do sada navikli, novi Mikin album, kako je najavio, biće „manje detinjast“. To naravno ne znači i manje dopadljiv, sudeći po nedavno objavljenom spotu za prvu pesmu s ovog albuma, Make You Happy. Čak i ako kojim slučajem ne znamo neku Mikinu pesmu koja se zavrti na radiju, uvek možemo biti sigurni da je to on zahvaljujući njegovom prepoznatljivom falsetu.

Najveći uspeh postigao je 2007. godine hitom Grace Kelly, u kojem između ostalog kaže: I try to be like Grace Kelly/But all her looks were too sad/So I try a little Freddie/I’ve gone identity maaaaaaad. Osim što ga mnogi porede sa Freddiejem Mercuryjem, Mika nije izbegao ni poređenja sa Scissor Sisters, Eltonom Johnom, Princom, Robiejem Williamsom i Davidom Bowiejem. Baš kao što je slučaj s njima, i Mikino seksualno opredeljenje bilo je predmet diskusija.

U septembru 2009. u intervjuu za Gay & Night izjavio je: „Nikada nisam ograničavao ni sebe, ni svoj život, ni to sa kime spavam. Ako vam je baš potreban termin za mene, nazovite me biseksualcem.“ Kasnije je u intervjuu za This is London izjavio: „Mogu da se zaljubim u bilo koga, bukvalno, u svaki tip osobe i tela, nisam probirljiv.“ Upravo to govore i njegove pesme Love Today, Stuck in the Middle, We Are Golden…

Da uspeh prvog albuma nije bio slučajnost, opravdao je dve godine kasnije albumom The Boy Who Knew Too Much. Sudeći po do sada objavljenim delićima novog albuma, i The Origin of Love sigurno će nam se dopasti.