Povodom obeležavanja Svetskog dana Flamenka, čuvena Mercedes Ruiz nastupiće u sredu, 20. novembra u 20 sati, u Ustanovi kulture Palilula.

Plesačicu, koju podjednako vole i publika i kritika, pratiće na sceni vokalno David Lagos, uz gitarsku pratnju Santjaga Lare. Ples reči je intiman i autentičan flamenko spektakl. Sama Mercedes Ruiz je izjavila da je želela da „svede pevanje i gitarsku pratnju na osnove da bi mogla da zaroni u srž flamenka i da prenese svoje emocije publici.“ Kao i u svojim prethodnim plesnim predstavama i u Plesu reči Mersedes Ruis povezuje flamenko i sa drugim plesnim stilovima stvarajući nove i uvek zanimljive koreografije.

Mercedes Ruiz (Andaluzija, 1980) pridružuje se flamenko svetu sa samo sedam godina, a od tada do danas osvojila je brojne španske i međunarodne nagrade. Na Međunarodnom festivalu igre u Nemačkoj 2009. godine osvojila je Nagradu za najboljeg igrača Evrope („Best Dancer of Europe“). Nakon saradnje sa najznačajnijim imenima flamenko sveta 2002. započinje solo karijeru. Sa svojim plesnim predstavama, Crteži u vazduhu, Pokreti žene, Moja poslednja tajna, Perspektive, nastupala je u širom sveta (Španija, SAD, Kanada, Austrija, Italija, Francuska, Japan, Južna Amerika). Sa svojom poslednjom koreografijom Ples reči predstaviće se po prvi put beogradskoj publici.

U novembru 2010. UNESKO je proglasio flamenko delom kulturne svetske baštine i od tada se 16. novembar obeležava u celom svetu kao Svetski dan flamenka. Na ovaj način UNESKO priznaje da je flamenko kao umetnički izraz nastao u Španiji, ali da danas zbog svoje popularnosti i važnosti pripada celom čovečanstvu. Tim povodom Ambasada Španije u Beogradu i Institut Servantes organizuju koncert Mersedes Ruis, jedne od najboljih savremenih flamenko igračica.

Karte za koncert po ceni od 500 dinara mogu se nabaviti na blagajnama Eventim-a i blagajni Ustanove kulture Palilula.