Rođen na East Endu 1969. godine, Alexander McQueen je napustio školu sa šesnaest godina i prošao obuku u slavnoj kući Savile Row. Već u dvadesetoj godini angažovao ga je kreator Koji Tatsuno, a godinu dana kasnije odlazi u Milano i postaje pomoćnik Romeu Gigliju.

Povratak britanskim korenima modnog zanata McQueen je krunisao magistarskim studijama na londonskoj školi Central Saint Martins. Ukus prave slave mogao je da oseti već tada, 1992. godine, kada je uticajna stilistkinja Isabella Blow otkupila čitavu završnu kolekciju. Za desetak godina McQueen je postao jedan od najcenjenijih modnih kreatora na svetu. 

U Givenchyju je nasledio Johna Galliana 1996. godine i na mestu glavnog kreatora ostao sve do marta 2001. godine kad je okončan ugovor koji je – kako je tvrdio McQueen – ograničavao njegovu kreativnost. U decembru 2000. godine grupa Gucci je otkupila 51 odsto etikete Alexander McQueen koja uključuje žensku i mušku ready-to-wear kolekciju, aksesoar i parfeme. Usledila je nova ekspanzija i otvaranje prodavnica u New Yorku, Londonu, Milanu, Las Vegasu i Los Angelesu.

Brojne nagrade svedoče o velikim modnim uspesima Alexandera McQueena – proglašen je za britanskog dizajnera godine 1996., 1997., 2001. i 2003. godine. Te iste, 2003. godine osvojio je priznanje Američkog modnog saveta kao najbolji strani kreator godine i odlikovanje CBE kojim ga je nagradila britanska kraljica Elizabeta II. Blistava karijera prekinuta je iznenadnom smrću McQueena u februaru 2010. godine.