ŽENA JE DRUŠTVU DOBRA SAMO KADA JE MLADA, LEPA I POSLUŠNA: Grof Darkula o paradigmi da starenjem gubimo vrednost

Koliko puta ste čuli da žene gube vrednost sa starenjem, dok muškarci dobijaju ''poseban šarm''?

Anushka Studio

Devojčice se od najranije dobi uče da je lepota jedno od njihovih najvažnijih obeležja. Kako biti dama, kako se pravilno negovati i prikladno oblačiti. Taj pritisak vremenom postaje toliko jak da je većina devojčica i pre puberteta svesna svog izgleda, te počinje da ga oseća kao teret i neprestano traži nedostatke težeći fizičkom "savršenstvu" koje im je servirano na svakom koraku.

Nerealni standardi lepote menjali su se kroz određena modna i beauty razdoblja. Od heroin chic ispijenog izgleda pa sve do BBL trenda, menjalo se sve osim jedne stvari koja je zauvek ostala konstantna - esencija lepote, po društvenim standardima, i dalje leži u mladosti!

Žene su danas rastrgane između različitih normi i očekivanja kojima ih bombarduje društvo i kozmetičke industrije. Kako stariti pravilno i tome prilagoditi svoje ponašanje kao ono koje je energično, ali opet manirima savršeno dostojanstveno za ženu "u godinama". U kolikoj meri "pomlađivati" svoje lice da te drugi ne prozovu izveštačenom i ne kažu ti da preteruješ, ali da ljubazno primete da držiš do sebe i izgledaš "toliko mlađe za svoje godine".

Ženino starenje društvu nije prihvatljivo, a činjenica koja to potvrđuje procenjena je vrednost svetske industrije anti-age proizvoda koja će do 2027. iznositi 93 milijarde dolara.

Dok Brad Pitt i George Clooney stare ''kao vino'', te su i dalje najpoželjniji muškarci u svetu showbusinessa, društvo se ne može načuditi kako Madonna ne želi da prihvato to što je ostarila i podvrgava se invazivnim filerima, a zatim fokus spretno prebacuje na Pamelu Anderson čudeći se kako ona odbija da "drži do sebe" ostavljajući "staro" lice nenašminkanim u modnim kampanjama. Je li žena svijetu ikad dovoljna?

Muškarci imaju bore, salo na stomaku i sedu kosu, te žive svoje živote bez tolikog društvenog pritiska, ali svaki ženin izbor biće prosuđen, pažljivo analiziran i duboko propitkivan od strane svih.

Vreme je da devojčice (na)učimo da prihvataju svaku životnu dob kao prostor za razne mogućnosti, a ne nešto od čega treba da beže, te da društvo oštro osudimo kada se na tom putu nađe kao korektiv.