Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIBE: Koji ste lik iz filma na osnovu svog horoskopskog znaka?

  Izvor: Foto: Profimedia

Manic Pixie dream girl trope

Too many guys think I'm a concept, or I complete them, or I'm gonna make them alive. But I'm just a fucked-up girl who's lookin' for my own peace of mind; don't assign me yours. Clementine, Eternal Sunshine of the Spotless mind (2004)

Ona je slatka i zanimljiva, drugačija od drugih, nikada nije ista i ne znate šta možete očekivati od nje-vrlo verovatno zato što će ona biti sve što vi poželite da ona bude i zato Manic pixie dream girl mora biti u simbolici promenljivih Riba. One su sušta suprotnost opozitnog znaka Device i Smart girl trope-a kojim su predstavljene što ne znači da ove riblje žene nisu pametne-one samo nisu suviše opterećene svakodnevnicom života i ispunjenjem ciljeva koji su za njih beznačajni. Manic pixie dream girls su, baš naprotiv, one koje istražuju sve čari života i u potrazi su za njegovim smislom jer život vide kao avanturu radije nego kao obavezu. One ne shvataju život previše ozbiljno i veoma često se smeju, imaju specifičan muzički ukus i strasne su ljubiteljke filmova i tako zadovoljavaju sve uslove da bi se u njih mogao zaljubiti jedan senzitivni i sanjivi muškarac. Manic pixie dream girls zapravo i ne postoje u stvarnom životu, ili bolje rečeno, one sebe nikada ne bi doživljavale na taj način-njihove ličnosti pod nazivom ovog trope-a jesu samo proizvod mašte muškaraca koji ih tako doživljavaju. Najčešče manic pixie dream girl oživljavaju u romantičnim filmovima gde se ona i usamljeni sanjivi mladić upoznaju pri čemu on u svojim mislima stvara idealnu verziju nje koja nikada neće biti realnost, zbog čega njihova veza već na samom početku biva osuđena na propast. On u njoj vidi nešto poput vile koja mu svojom neobičnošću i entuzijazmom udahnjuje život i otkriva mu sve njegove čari kojih on bez nje nije ni bio svestan. Problem ovog trope-a jeste u tome što lik devojke ostaje nerazvijen iz njenog ugla i upoznajemo je samo kroz misli i pogled muškarca koji se zaljubljuje u sopstvenu ideju nje radije nego pravu nju. Uloga manic pixie dream devojke jeste da se poput  Ribe prilagodi vodama kao njegovim snovima i očekivanjima, dok njena prava ličnost ostaje misterija-baš kao dubine okeana kojima je ovaj znak predstavljen.

Primeri: Clementine u Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Marla Singer u Fight Club, Summer u 500 days of Summer, Claire u Elizabethtown, Holly u Breakfast at Tiffany's.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity