Merkur će ovoga puta ići unazad znakom Blizanaca u periodu od 29. maja do 22. juna, a pošto inače vlada ovim znakom, ovim kretanjem će samo još više naglasiti svoju simboliku. Blizanci imaju mnošto misli, pa im fokusiranost nije bliska, a to im otežava obavljanje i najbanalnijih svakodnevnih aktivnosti.

Planeta se retrogradnošću vrati unazad da bismo mogli da potrčimo za njom tamo gde smo pri oživljavanju njene simbolike zaostali: ako je Merkur tok misli, sposobnost da ih izoštrimo i upotrebimo odnosno on je količina naše koncentracija, retrogradni Merkur nam ističe našu čestu neusresređenost.

Za vreme njegove retrogradnosti možete uhvatiti sebe u vraćanju na neku od lokacija na kojima ste bili jer ste zaboravili novčanik ili ključeve, pa zato kasnite tamo gde vas na drugoj lokaciji čekaju, ili dok užurbano čekate autobus koji kasni. Kada se nešto poput toga bude dešavalo, nemojte kriviti retro Merkura za ono što vam se dešava - setite se da je to ipak vaša zaboravnost i da niste krenuli na vreme.

Pored retro Merkura ne nebu je i Jupiter u Ribama čija će se atmosfera osećati sve do 28. jula kada će se vratiti u znak Vodolije. Koliko očekujemo od života, toliko smo srećni i zato Jupitera nazivamo planetom sreće.

Da li su naša očekivanja od života prevelika?

Jupiter kao vladar Strelca opisuje našu potrebu da svoja očekivanja ispunimo jer je ovo vatreni znak od dela i akcije, ali Jupiter kao suvladar Riba ima još važniju ulogu - on oslikava naše sanjarenje o životu bez kojeg ne bi nastala očekivanja za ispunjavanje u realnosti.

Često se podsmevamo Ribama koje nose ružičaste naočare iako bi radije trebali da ovaj instrument ulepšavanja realnosti od njih bar s vremena na vreme pozajmimo. Jupiter u Ribama nam daje priliku da to i učinimo, i podseća nas da je od samog življenja snova lepše sanjati: jedino mesto gde su mogućnosti neograničene jeste naša mašta. Onda kada život budemo posmatrali tim očima ili uz pomoć ružičastih naočara, za nas će sve u životu biti moguće i sprovodivo u delo.

Od kada i zašto se toliko plašimo greške?

Ribe su opozitne Devici i tako njihova sušta suprotnost zbog čega nam opozitnost znakova u astrologiji pomaže da bolje shvatimo sve ono što znak o kojem pričamo nije. Zato, dok Devica opisuje našu težnju ka savršenstvu i besprekornom obavljanju stvari, Ribe su opušten odnos prema životu koji već duže vreme nemamo.

Jupiter u Ribama ovu atmosferu naglašava, tako da atmosfera suprotnog znaka (Device) biva zapostavljena. Iako su obaveze koje imamo i dalje tu, Jupiter će nam doneti zdravu dozu ignorisanja obaveza i nemarnosti za iste. Dok Jupiter tranzitira ovim znakom, nije vreme za disciplinovani rad i vojnički stil života -vreme je samo za odmor.

Umesto slikara koji gleda u plavu boju neba razmišljajući na koji će način ovu boju što bolje upotrebiti i šta bi sve tom plavom bojom mogao naslikati, Jupiter u Ribama nas podseća da jednostavno uživamo u pogledu koji je pred nama. Često nas obasipaju podsticajima da trebamo biti što produktivniji, ali istina je da ne moramo: Devica je naša potreba da svoje postojanje opravdamo aktivnostima i delima, dok su Ribe užitak samo u postojanju. Devica je osećaj odgovornosti koji svi posedujemo oblikovan obavezama koje moramo ispuniti, i zato nas Jupiter tranzitirajući opozitnim znakom Riba opušta jer ceo svet ne zavisi od pojedinca.

Piše:V.B.