*Stella McCartney je pionir eko mode. Ona je, između ostalog, unajmila kompaniju koja se bavi pretvaranjem vetra u elektičnu energiju i sada se sve njene radnje u Londonu tako napajaju. Podovi u buticima izrađeni su od recikliranog drveta, a isto drvo koristila je i za model patika sa platformom iz jesenje kolekcije. Čak su i gumeni đonovi napravljeni su od reciklirane gume. 

*Marni je proslavio dve decenije postojanja serijom pop up shopova u kojima su nudili sveže cveće i šarmantne skulpture od žica u obliku životinja, a sve u cilju prikupljanja sredstava za dobrotvorne fondove. U poslednjem pop up shopu, tokom Nedelje dizajna u Milanu, prikazane su korpe i stolice koje su ručno izradili kolumbijski umetnici. 

*Kreatori modnog brenda Svilu, Britt Cosgrove i Marina Polo, čine da restlovi izgledaju tako primamljivo! Oni koriste preostale tkanine iz prethodnih sezona dajući im potpuno novi život. Tako možete videti prugasti pamuk sa haljine iz prolećne kolekcije u jesenjoj, ali ovog puta u obliku duksa. 

* Tara St. James, dizajnerka brenda Study NY, u slobodno vreme šila je pokrivače od ostataka materijala iz svog studija u Bruklinu. Trebalo joj je godinu dana za izradu tek nekoliko njih. Sada je započela saradnju sa centrom Weaving Hand koji se bavi očuvanjem tradicionalnih zanata. Kreirali su model duksa i produžili život tkaninama koje bi u suprotnom završile u smeću. 

*Maria Cornejo, članica komiteta Council of Fashion Designers of America Sustainability za svoj brend Zero + Maria Cornejo bira materijale isključivo iz okoline za koje nije potreban transport. Izbegava da koristi previše detalja u završnoj obradi jer nikada ne možete biti sigurni odakle, na primer, stižu  dugmad. 

*Med sa Louis Vuitton potpisom? Nije šala, u sklopu studije kojom su želeli da dokažu kako su pčele iz urbanih sredina zdravije jer su izložene manjoj količini pesticida, kompanija je proizvela malu količinu meda. Košnice se još od 2009. godine nalaze na terasi na šestom spratu njihovog predstavništa u centru Pariza. Teglice meda ne idu u prodaju već se dele prijateljima i familji.

*Španska marka cipela Pikolinos je 2009. godine započela projekat Maasai. Kreirali su nekoliko desena u saradnju sa plamenima u Keniji i Tanzaniji. Sandale su postale tako popularne da je sada angažovano na stotine zanatlija koji i sami kreiraju nove desene i na taj način u potpunosti reflektuju svoju tradiciju i kulturu. 

*Novi dekan Parsons škole dizajna, Burak Cakmak, odličan je primer nove generacije dizajnera. Bivši potpredsednik Swarovski grupe u toku svoje karijere trudio se da održivi dizajn uključi u svako polje svog delovanja. Nikada nije prerano da se započne sa „zelenim načinom razmišljanja“. 

Priredila: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija