Veoma je mali broj autfita koji su dobili status svevremenog. Pogotovu kada su u pitanju poznati i njihovi autfiti koji se menjaju od jednog crvenog tepiha do drugog, i do sledeće limuzine sve odlazi ravno u zaborav. Ali, pojedine žene su toliko oduševile svojom odećom da su i danas u vrhu modnog Olimpa…

Ali ne samo modnog. One su učinile mnogo za emancipaciju žena i pomeranja fokusa sa krhkih osoba na opasne. Pokazale su i da žene mogu da budu prljavi igrači kojih se drugi plaše.

Tačno je da uz kultni izgled često dolaze jake poruke i osećanja, to je ono što nam pomaže da se nečiji autfit utisne u naše sećanje.

1. Poslovno odelo Rosalinde Russell

U filmu iz 1940. godine His Girl Friday Russell glumi novinarku koja radi u muškom odeljenju ali apsolutno dominira situacijom. A njeni autfiti joj pomažu u tome, to su uvek opasna ženska odela.

Foto: Profimedia

2. Banana suknja Josephine Baker

Josephine Baker je bila igračica i pevačica koja je doživela neverovatan uspeh 1920. godine u Francuskoj. Bila je i prva Afroamerikanka koja je imala glavnu ulogu u velikom filmu, a kada je zaigrala u suknji od 16 banana 1929. godine to joj je donelo još veću popularnost.

Foto: Profimedia

3. Smoking Gladys Bentley

Gladys Bentley je bila džez pevačica dvadesetih godina prošlog veka. Postala je poznata po tome što je na pozornicu izlazila u smokingu umesto u suknji, kako su to radile druge džez pevačice.

Foto: Instagram / weareschecter

4. Bela haljina Marilyn Monroe

Kultna bela haljina bila je kostim Marilyn Monroe u filmu "The Seven Year Itch".Ovo je zaista jedan od najpoznatijih autfita koji postoje, a The Guardian kaže da scena kada se haljina podiže nije bila spontana i da je bilo potrebno oko 14 sati da se snimi.

Foto: Profimedia

5. Twiggy i kratke suknje

Twiggy je svojim stilom pokazivala da se menja sve. Konzervativna etika ’50-ih je bila na udaru, a pojedinci, poput nje, kroz odeću su pokazivali svoj bunt.

Foto: Profimedia

6. Venčano odelo Biance Jagger

Umesto u venčanici, Bianca se venčala u Yves Saint Laurent ženskom smokingu davne 1971. godine: Ovo je jedan od nezaboravnih venčanih autfita a i autfita generalno. Zaista moćno.

Foto: Profimedia

7. Androgeni stil Grace Jones

Grace Jones je unela nekonvencionalne rodne identitete u mejnstrim. Niko nije poznatiji po načinu odevanja od nje, mogli bismo reći.

Foto: Profimedia

8. Beth Ditto i haljina sa korsetom sa grudima

Fokus je stavljen na telo koje se mora posmatrati u pozitivnom kontekstu i Beth Ditto je uz pomoć Jean Paul Gaultiera to uspela. Njen korset majica je svima skrenula pažnju i pokazala sa kakvim se stereotipima sreću žene- samo mršave mogu da se smatraju lepim i seksi. Ali, Beth je u onoj armiji koja pokušava da to promeni.

Foto: Instagram / marybethditto

Izvor: citymagazine.rs

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija