Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivana Perišić: Jedna od najbolje odevenih Beograđanki otkriva kako su autoironija, humor i poznavanje sebe recept za dobar stil

Pasionirani modni nomad sa najčudnijim idejama na ivici bezobrazluka, objasnila je Maji Bunčić da su humor, autoironija i poznavanje sebe najpotrebniji za dobar stil

  Izvor: foto: Jelena Glorija Milovanović

Dok me nenadano vrelo junsko sunce pogađa direktno u zatiljak, žurnim korakom hitam ka mestu sastanka sa jednom Ivanom o kojoj sam tek ponešto čula i videla na fotografijama, što je bilo sasvim dovoljno da ostalo poželim što pre da otkrijem. U trku joj šaljem poruku da sam na mestu sastanka za pet minuta.

Podižem pogled da pređem ulicu i na nekoliko metara ispred sebe ugledam ženu koja upravo odlaže telefon u tašnu, tačnije ceger na pruge jarkih, upadljivih tonova, za oko ne može ni da mi ne zapadne šešir a la Keith Ricahrds, sive boje sa vezanom maramom bogatog kolorita, u čitavoj priči je i nekakva neobična boho bluza sa pom-pom detaljima, a sve je pak perfektno usklađeno. Ova žena je hodajući fashion life, to mora biti moja žena! I bila je. 

Ivana Perišić rođena je Beograđanka, završila je italijanski jezik, kao i dizajn i dekor, 13 godina živela je u Italiji je gde je, između ostalog, radila i kao stilistkinja.

Tvrdi da joj je ova zemlja dala razne nove poglede na život, ali da je nikako nije stilski oblikovala. Radila je i sa scenografima, kostimografima, prevodiocima, a u jednom trenutku bila je i office menadžer, kao i urednik srpskog izdanja Elle Decora. Svoje zanimanje opisuje kao životnog trenera koji sam sebe drži na klupi za rezervne igrače, prekvalifikovanog tehnološkog viška i aranžera kabastog nameštaja jedne državne firme. Dok za svoj modni i životni stil kaže da je izvor najčudnijih ideja, ponekad čist bezobrazluk, ali bez degutantnosti i pežorativnosti, obogaćen spojem spokoja i harmonije.

Koliko odeća govori o čoveku?

Vrlo malo, ako ta ista osoba ne ume da se izrazi i verbalno. Sigurno znate za onu izreku: „Progovori da vidim koliko si lepo biće!“ Odeća treba da isprati duh, dušu osobe, da bude njen izraz, da mu to što nosi daje slobodu. Vrlo lako se raspoznaju robovi mode i žrtve estetike.

Šta je za vas moda?

Kada pogledate u rečnik, sam eksplorativni istorijat reči moda i trend, uvek vas dovede do umetnosti i ona je u stvari ta koja je u nama. Ono što je za mene fakat u vezi mode kao takve jeste da je sve cirkularna rehabilitacija jer, sve što je trenutno u modi ili u trendu - što meni ništa ne znači, jeste nešto što si mogao da vidiš pre nekoliko godina, decenija, vekova, samo u nešto drugačijem pakovanju. U zavisnosti od inspiracije umetnika koji je u tom trenutku na sceni, ali ne samo modnoj, već i onoj koja postoji u svetu arhitekture, dizajna enterijera, nameštaja, zapravo svega što ima veze sa estetikom. Međutim, u svetu ove vrste stvaralaštva postoji i evolucija i zato sam vrlo zahvalna. Sloboda i sloboda izbora najveći su luksuz na svetu, kao i način na koji ćete istu izraziti. Svi mi zapravo prenosimo emociju na ovaj način, bilo da je reč o odeći, šminki, frizuri. Ispoljavamo emociju kroz estetiku. Važno je kako se vi u tome osećate. Svako ima pravo da bude drugačiji i to je lepota mode i svega uopšte.

Šta je oblikovalo vaš toliko upečatljivo autentičan stajling?

Oblikovali su me Blondie, Bowie, ali i šutke uz Kud Idijote, to što sam mogla da izađem na teren sa loptom, ali i sloboda izbora. Da se izrazim kroz šta želim, bilo da je reč o odeći ili frizuri, recimo.  I to što sam jako rano prihvatila sebe i počela da radim na onom unutrašnjem možda me je najviše oblikovalo. Okreneš se sebi, tišini u sebi i sve ti se kaže.

Jesu li vam tražili stilske savete?

Jesu, naravno, ali ja se držim jednog aksioma u vezi te priče: to je ambalaža, ako je unutra buđavo mleko, ne vredi. Tako da sam se samo trudila da uvek budem dobar slušalac i gledalac. Čak i kada ljudi ćute ili preterano pričaju, možete da otkrijete određene stvari o toj osobi. Pomalo   

Ono što je najpotrebnije za dobar stil i otkrivanje istog jeste humor, autoironija, integritet. Prihvatanje i poznavanje sebe. 

Šta vas uzbuđuje u svetu mode?

Segmenti koje mogu da razbacam i onda spojim u celine koje odgovaraju mom senzibilitetu. Modu ne mogu da posmatram kao neku prirodnu nauku jer smatram da ne može i ne sme da bude striktna, ne sme da ima aksiome i definicije. Ne trpim slaganja u sferi mode i modnog esnafa već obraćam pažnju isključivo na slaganje misli.

Kako biste opisali svoj stil?

Kod mene vlada miks svega, može to biti skandinavski minimalizam u spoju sa nekom britanskom scenom i još ponečim. Prija mi ležernost Maroka, Indije, Argentine, oni divni kaftani. Sa druge strane, ponekad me inspiriše ono što slušam, na primer Abba, pa ću sutra poneti ultrasjajan plavi kaiš. Nema granica. Nikada nisam volela određene modele i kalupe, uvek sam bila za igru. Da li ćeš da se poigraš sa formama ili bojama, nije bitno. Ne marim za sezone i prilike. Haljina koja je dobila naziv venčanice, može biti i samo lepa haljina. 

Ostatak vas čeka na sledećoj stranici:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity