Da li pamtite ovogodišnje otvaranje Fendi Haute Couture SS21 revije? Lice koje nosi kreaciju je poznato, ali ga ne raspoznajete. Već je pistom šetala Kate Moss, kada ste shvatili da je reviju zapravo otvorila Demi Moore, koja je zahvaljujući estetskim korekcijama promenila lični opis.

Povedena trendom, sličan utisak ostavila je i Madonna svojim najnovijim fotografijama na društvenim mrežama. Zategnuto lice, iskošene oči, pune usne i izražene jagodice – gotovo perfekcionistički ispoštovan svaki trend beauty industrije.

Svet je stao na Madonninu stranu kada je pred 60. rođendan otvoreno govorila o age diskriminaciji, te kako je kažnjavana zbog svojih godina. Samo dve godine kasnije, Madonna je poklekla pred pritiskom sredine, a mi se pitamo – zašto?

Zašto ovakve borbe traju kraće nego kozmetički tretmani? Zašto mlade žene nisu ujedinjene u prihvatanju nesavršenosti, a one zrelije – u prihvatanju starosti, kako bismo jedne drugima omogućile prirodan, normalan i dostojanstven izgled/život? I na kraju – koju poruku šaljemo o sebi kada tako povodljivo prihvatamo nametnute standarde lepote?

U 21. veku svi smo protiv rušenja društveni normi u vidu kodeksa oblačenja i ponašanja koji uslovljavaju zrelije žene, žene sa viškom kilograma, žene na visokim pozicijama, žene drugačije seksualne ili bilo koje druge orijentacije. Ta sloboda data nam je kako bismo ostale dosledne sebi, uprkos spoljašnim faktorima, te kako bismo sačuvale lični osećaj zadovoljstva.

S druge strane, eksplicitne fotografije, kontroverzan izgled i provokativni outfiti, bez obzira na starosno doba, vrište nesigurnost, nezadovoljstvo i neprihvatanje sebe, a upravo taj narativ ostavljamo u nasleđe generacijama koje nas slede.

Začarani krug izgleda ovako: svet je surov prema ženama, a ukoliko nisu dovoljno jake, one počinju više da liče na njega a manje na sebe, postajući podjednako surove same prema sebi.

Ne možemo da se plašimo kako će izgledati svet naše dece iza filtera, ako ih i sami koristimo. Ne možemo da kritikujemo veštačku lepotu ako njen šablon i sami usvajamo. Ne možemo da se borimo za bolji svet, ako mu i sami, svojim primerom, ne pripadamo, jer ta neuverljivost neće dobiti ni jednu revoluciju.

Jedno čvrsto ‘’ne’’ zlostavljanju idejom o savršenstvu, jedno čvrsto ‘’ne’’ zloupotrebi estetske medicine, te iskrivljenim vrednostima koje nas udaljavaju od sopstvene suštine, biće sasvim dovoljni za početak.