Dok svi mi želimo da naš životni prostor bude prijatan, udoban i lep, ukrašen dekorom prema ličnom stilu, često se dešava da iz velike želje za savršenom oazom ipak napravimo ključne greške koje narušavaju harmoniju i lepotu našeg doma.

(9 stylish načina da dekorišete svoj prvi stan)

Zato smo rešili da vam predstavimo najveće greške u dekorisanju, koje bi trebalo da izbegavate. 

Bela sofa ili krevet

Bela boja sofe ili garniture za sedenje je najčešći izbor- ona je čista, jasna i pruža obilje ideja za dekoraciju okolnog prostora. Ali čak i ako ste rešili da cipele, hranu i pića udaljite od dnevne sobe, sofe su možda najposećenije mesto u kući, te čak i najobičnije sedenje (na dnevnom nivou) može ostaviti ružne tragove prljavštine. Ako se pak odlučite za beli krevet, obavezno odaberite presvlaku u bež ili sivoj nijansi. 

Oštri stolovi

Ako imate decu koja trče okolo (ili možda to imate u planu) to divno staklo ili mesingani stočić za kafu može predstavljati veliki rizik za nastanak povreda. Zato je bitno da se oslobodite oštrih ivica i uglova i opredelite se za okrugle stolove, sa glatkim ivicama i tapaciranim delovima koji će vam pružati udobnost. 

Mermerna ploča

Iako je apsolutno prelep, mermer je mekši i porozniji materijal koji je sklon oštećenjima i menjanju boje, u odnosu na granit ili kvarc. Ako mnogo kuvate na mermernoj ploči, ili ako ne želite da brinete o stavljanju podmetača svaki put kada nekome sipate čašu vina, savetujemo vas da se opredelite za neki drugi, trajniji materijal.

9 najvećih grešaka u dekorisanju

Foto: Instagram / mooddesignbuild

Ambiciozni DIY radovi

Mnogobrojne DIY tehnike mogu izgledati zabavno kada ih vidite na YouTubeu ili Pinterestu, ali ako do sada niste imali iskustva sa umetničkim radovima, možda bi bilo bolje da prepustite posao profesionalcima. Čak i najmanje greške koje biste napravili mogu da utičku na brzo habanje i propadanje koje će izgledati neuredno. 

Šareni zidovi

Razmislite o najefektnijem desenu koji imate u garderoberu. Da li biste ga nosili svaki dan? Isto pravilo primente na zidove. Jarke boje, deseni i ukrasni detalji na zidovima u dnevnoj sobi nikako nisu dobar izbor, jer osim što će vizuelno smanjiti prostor, one će ga učiniti prenapadnim. Ako zaista imate neku efektnu ideju za zidove, upotrebite papir u malim, neupadljivim prostorima, kao što je toalet ili deo hodnika. 

Dlakavi tepisi

Udobni tepisi od grčke vune su veoma retro i šik, i sasvim sigurno su najbolji prijatelj vaših stopala. Ipak, oni su takođe skloni linjanju i teškom čišćenju, dok je sam materijal pogodan za skupljanje prašine i prljavština. 

Foto: Instagram / mooddesignbuild

Bilo šta trendi i skupo

Opremanje doma po poslednjim trendovima je najčešće pogrešan način u dekorisanju, jer upravo koncentrisanje na šik detalje može da izazove prenatrpanost ukrasa i neslaganje sa prethodnim stilom. Poigravajte se sa trendovima koji treba da se prožimaju i upotpunjavaju, i uvek se držite osnove. Pri tome, potrudite se da uvek kupujete pristupačne komade, koji se kasnije mogu lako izbaciti i promeniti. 

Neudobne trpezarijske stolice

Ovo će možda zvučati očigledno, ali dajte vašim trpezarijskim stolicama mini tekst. Sedite na njih pre nego što odlučite da ih kupite. Pri tome, ne sedajte pravo, leđa priljubljenih za naslon, dok su vam stopala na podu (jer ko zaista sedi tako?) več pronađite neki opušten položaj, prekrstite noge i zaista se uverite da će gostima biti doboljno udobno da sede na njima. 

Prozori bez zavesa i draperija

Koliko god prozori bez zavesa često izgledaju moderno i daju prostoru vedrinu i prijatnu energiju, zapravo UV zraci su toliko moćni da mogu da posvetle i oštete vaše meblo u velikoj meri. Plus, vaša dnevna soba će odavati utisak nesređenosti, i nezavršenog dekorisanja.

Foto: Instagram / afr_rentals

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija