Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luis Barragán: Upoznajte majstora svetlosti i prostora ispred čijih zdanja često poziraju top modeli

Luis Barragan spada u naše omiljene arhitekte i to zbog njegovog autentičnog, razigranog minimalizma koji često služi kao scenografija mnogih modnih editorijala!

  Izvor: www.instagram.com/architects_addiction

"Umetnost doživljaja. Bitno je da arhitekta zna kako da doživi ono što vidi, tako da njegova vizija nije obuzeta racionalnom analizom." - Luis Barragán

Jedan od najvećih meksičkih arhitekata Luis Ramiro Barragán Morfín (1902 – 1988) bio je revolucionar moderne arhitekture u svojoj zemlji.

Prepoznatljiv je po koloritu, kojim je ostao dosledan tradicionalnoj arhitekturi u Meksiku. Akcenat u njegovoj arhitekturi bio je na svetlosti, senkama i teksturama.

Njegov stil se smatra minimalističkim, ali raskošnih boja i tekstura, što ga čini jedinstvenim i prepoznatljivim. Ravne površine, da li su to betonski, drveni ili čak vodeni zidovi, uvek su u interakciji sa prirodom.

www.instagram.com/interarq.ulima

"Za mene je bitno da prostor nije agresivan. Uvek radim sa pravim uglovima, i u svakom trenutku u procesu rada imam u vidu horizontalne i vertikalne ravni, uglove i ukrštanja. To objašnjava čestu upotrebu kocke u mojoj arhitekturi."

www.instagram.com/architects_addiction

Barragán je rođen u Gvadalahari, diplomirao je kao građevinski inženjer, dok je za svoje arhitektonske veštine bio samouk. Nakon studija, započeo je dvogodišnji put po Evropi, Na svom putovanju je bio impresioniran gradskim vrtovima, inspirisan uticajem Mediterana i muslimanske kulture.. Tada je počelo njegovo interesovanje za pejzažnu arhitekturu.

"Verujem da arhitekte treba da rade projektuju vrtove u istoj količini kao i kuće koje grade, kako bi oplemenili svoj stil, razvili osećaj za lepo i sklonost ka likovnoj umetnosti i drugim duhovnim vrednostima."

Arhitekta je uspeo da njegova dela budu poetična i misteriozna sa ali takodje sa osećajem spokoja i radosti.

"Arhitektonsko delo koje ne odaje osećaj mira je greška!"

www.instagram.com/interarq.ulima

Luis Barragan projektovao je i dizajnirao svoju kuću u kojoj je zadovoljio svoje lične potrebe.

U procesu realizacije ovog projekta postavio je nove standarde u odnosu izmedju tradicionalnog i savremenog. Sve važne prostorije povezane su sa centralnim vrtom, što potvrđuje njegovu težnju za interakcijom arhitekture i prirode.

Osvetljenje je difuzno i nežno i odaje utisak mističnosti prostoru. Baragan je nastojao tome da se dnevno svetlo maksimalno iskoristi, tako da u je arhitektonski plan u savršenom odnosu sa rasporedom nameštaja u enterijeru. 

www.instagram.com/raphael__fournier

Sa karijerom preko 30 ostvarenih projekata stekao je Pritzker Prize (1980.). On je ujedno bio i jedini meksički arhitekta, dobitnik najprestižnije nagrade za ovu profesiju.

Nakon toga su usledile i Jalisco Award (1985) ; a godinu dana pre smrti i Mexico's National Architecture Award (1987.).

Najpoznatija zdanja : Casa Barragán, the Chapel of the Capuchinas, the Torres de Satélite, "Los Clubes" (Cuadra San Cristobal and Fuente de los Amantes), and the Casa Gilardi, kao i mnoge druge.

www.instagram.com/isabel.yves

Iako Luis Barragán svoje životno delo naziva potpuno autobiografskim, ono se mora smatrati kao ogroman doprinos razvoju modernizma.

Kvalitet njegove arhitekture ne možemo sagledati samo proučavanjem samih planova, naš utisak će biti pravi tek kad njegovo delo posmatramo kao trodimenzialne, dinamične, nadrealne kompozicije koje se stalno menjaju na suncu i mesečini.

Priredila: Dunja Sabljić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity