Jedna od najvećih turističkih atrakcija Španije definitivno je kuća neprikosnovenog Dalija.

Naime, sve od same spoljne arhitekture njegovog vrlo neobičnog (a kako drugačije) doma, pa preko dvorišta do enterijera i dekora koji krasi ovu kuću, sve je tako Dalí!

Ipak, slična situacija je i sa drugim umetnicima na ovoj listi.

Pollockov atelje koji se nalazi odmah pored njegove velepne kuće, posebna je dragocenost zbog koje će svaki ljubitelj umetnosti uskliknuti!

Na podu atelja nalaze se ostaci tempere, koji izgledaju poput svojevrsnog umetničkog dela, s obzirom da je tehnika slikarstva pokreta po kojoj je bio čuven ovde i te kako vidljiva.

Moneov dom je posebna poslastica, naročito za one koji su cenili dela najpoznatijeg impresioniste, jer dobar deo okruženja u kome je živeo nalazi se na njegovim legendarnim slikama.

Casa Dalí - jedina stalna rezidencija Salvadora Dalíja

Portlligat, Španija

Nekada stalna rezidencija harizmatičnog umetnika, danas je muzej i jedinstven pogled u njegov privatan prostor, koji je bio preslikane verziije tog specifičnog kreativnog uma. Dalí je 1930. kupio ribarsku kolibu u malom španskom selu Portlligat, čija su ga priroda okruženje i izolovanost odmah privukli. Odlučio je da će to biti njegova stalna rezidencija i upravo ovde je živeo i radio sve do 1982. kada se, nakon smrti svoje muze i supruge Gale, preselio u dvorac Púbol. 

Isprava samo koliba, Casa Dalí je u razdoblju od četrdeset godina postala rezidencija dostojna zvezde kao što je bio njen vlasnik, a do danas je očuvana gotovo u potpunosti u svom izvornom obliku kako ju je Dalí i ostavio. Kako su dolazile različite životne faze slavnog Španca, tako je ona sve više poprimala oblik lavirinta.

Polazna tačka je predsoblje u kome se nalazi veliki medved i odakle se stepenicama dolazi do uskih hodnika koje vode u različite prostorije. U kući se nalaze brojni radovi i predmeti koji su pripadali Dalíju, a posebno je uživao u velikom bazenu skrivenom u dvorištu. Svaka od spomenutih soba je drugačije veličine i različitih oblika prozora.

Čarobna Villa des Brillants u kojoj je živeo Auguste Rodin

Meudon, Pariz

Izgrađenu na živopisnom brdašcu u pariskom predgrađu Meudon, Rodin je ovu vilu kupio na aukciji 1895. Tišina i mir koji je okružuju odgovarali su njegovoj stvaralačkoj energiji, a do 1900. kuća je postala centar skulpturevog kreativnog sveta. Čak 50 ljudi bilo je zaposleno na ovom umetničkom posedu; njegovi lični asistenti, radnici i majstori, svi su živeli ovde sa Rodinom. Iako je umetnik i dalje odlazio u svoj pariski atelje, ovde je rado pozivao prijatelje na druženja i organizovao zabave. Kuća je u potpunosti renovirana 1997. godine prema izvornim Rodinovim fotografijama iz tog perioda, poštujući način na koji je slavni skulptor uživao u njoj.

Danas obiluje brojnim skulpturama i skicama, a ovde su nastali i izloženi su prvi odlivi nekih od najpoznatijih Rodinovih radova poput "Vrata pakla". Nemački pesnik Rainer Maria Rilke neko je vreme takođe živeo na ovom posedu, kao umetnikov lični sekretar, i tada je zabeležio: "Efekt ove velike prozračne prostorije u kojoj bele očaravajuće skulpture bulje u tebe kroz staklena vrata, poput nekakvih stvorenja u akvarijumu, izuzetno je moćan. Ostavlja neverovatno snažan utisak..."

Kuća Pollock-Krasner bila je skromno gnezdo poznatog umetničkog para

East Hampton, SAD

Jackson Pollock, američki predstavnik apstraktnog ekspresionizma svojim je stilom slikanja promenio svet umetnosti, te uveliko uticao na savremeno slikarstvo i to mnogo šire od SAD-a, gde je živio. Njegova brojna remek-dela nastala su na seoskom imanju u East Hamptonu gde je živio sa suprugom Lee Krasner, također slikarkom, sve do 1956. kada je poginuo u saobraćnoj nesreći. Iako je živio burnim životom, sklon alkoholu i ljubavnim aferama, s Lee je koliko-toliko mirno stvarao u farmerskoj kući koja arhitekturom podseća na tipičnu američku kuću iz 19. veka. Kada su je kupili, Pollock i Krasner potpuno su je preuredili, a i danas se tamo nalaze brojne privatne stvari, fotografije, nameštaj pa čak i kolekcija jazz ploča, te knjige koje je Pollock obožavao da čita.

Pored kuće, slikar je od malene kućice za ribarski alat napravio atelje u kome je stvorio neka od čuvenih remek-dela kao što su "Ritam jeseni" i "Plavi stubovi", a zanimljivo je kako se i danas na podu mogu videti tragovi njegovog energičnog slikarskog izraza. Nakon smrti Lee Krasner 1984., kuća je postala muzej otvoren za javnost, galerija u kojoj se održavaju izložbe, te prostor za studente i proučavanje slavne umetničke zaostavštine. Nameštena je upravo onako kako ju je Lee ostavila, a tu je Pollockova radna odeća prekrivena bojom.

Frederic Leighton izgradio je palatu kako bi u njoj slikao i negovao umetnost svih vrsta

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Danas punim imenom Leighton House Museum, nekada je bio dom poznatog viktorijanskog slikara, Frederica, lorda Leightona. To je ujedno i prva palata u Engleskoj napravljena za život i umetnički atelje u jednom. S obzirom na svoj jedinstven izgled jedna je od lepših zgrada 19. veka u kojoj se nalazi vredna zbirka slika i skulptura Leightona, ali i njegovih savremenika. Za period od preko trideset godina, koliko je lord Leighton ovde živio, nešto što je započelo kao skromna privatna kuća, pretvorilo se u raskošnu privatnu palatu umetnosti. Postepenom nadogradnjom i preuređivanjem, izgrađena je veličanstvena arapska sala sa visokim svodom i zlatnom kupolom, a brojni mozaici, inspirisani islamskom umetnošću, poseban su dekorativni detalj na zidovima.

Na prvom spratu nalazila se spavaća soba, te prostrani slikarski atelje u kojem je Leighton stvarao i čuvao skice. U palati je živio potpuno sam, ali je zato često pozivao slavne goste i prijatelje sa kojima se zabavljao i družio uz koncerte. Čak je i engleska kraljica Viktorija bila jedna od njih. Danas je ovaj muzej, u tihoj ulici Kensington, verodostojan primer kako je živela engleska umetnička aristokratija u drugoj polovini 19. veka, a takođe nam daje i uvid presek raznih relevantnih umetnika iz ove epohe.

Predivna porodična kuća sa prostranim vrtom Claudea Monea

Giverny, Francuska

Za Moneovu kuću koja se nalazi u malom normandijskom selu Giverny, kažu da je jedna od najlepših. Sam pogled na nju budi želju da protrčite tim hodnicima, kuhinjom, spavaonicama, ma svim prostorijama ili pak samo netremice gledate u nju, s obzirom na to da podseća na neko od remek-dela ovog najdoslednijeg francuskog impresioniste. Mone je ovde živeo sa suprugom Alice i njihovo osmero dece dugih četrdeset godina, a veliki zeleni vrt, priroda i boje inspirirali su ga za brojne radove, i sasvim nam je jasno zbog čega.

Vrt je uređen u japanskom stilu, u kome se u centru nalazi zeleni most koji prelazi preko reke, zatim brojni lokvanji i egzotično bilje, a do kuće vodi duga staza obavijena cvećem. Upravo ta raskošna priroda odraz je onog najintimnijeg Monea i svega što je predstavljao.

Svaki posetilac ovog "muzeja" trebalo bi da zamisli živu energiju i galamu brojne dece slavnog slikara, zatim serviran doručak u živopisnoj kuhinji sa voćem i povrćem iz vrta, ali i smiraj dana s impresivnim zalascima sunca. 

Kuća je prepoznatljiva po živim bojama enterijera i eksterijera. Spoljni zidovi su u ružičastoj pink nijansi dok svaka unutrašnja prostorija nosi svoj plavi, zeleni ili žuti pečat, sve po izboru velikog majstora, kako bi privatne i radne palete boja bile usklađene. Ako ste ikada poželeli "ući" u slikarsko platno, poseta ovoj 'kućici' mogla bi imitirati taj doživljaj. 

Prekrasna letnja rezidencija u kojoj je slikar Pierre - Auguste Renoir najradije boravio

Essoyes, Francuska

Moneov kolega impresionista, slavni Renoir, takođe je posedovao veliku povezanost sa prirodom i zbog čega je i kupio predivno imanje u malom selu Essoyes, u francuskoj pokrajini Champagne. Staru kamenu kuću preuredio je po sopstvenom usku, a u tom su selu on i njegova supruga, model Aline Charigot, provodili leta od 1896. pa sve do njegove smrti 1919. Renoir se osim uz dom koji je ovde stvorio, emotivno vezao uz čitavu regiju u koju se zaljubio i koja mu je bila večna inspiracija za rad.

U živopisnom dvorištu kuće napravio je atelje koji se danas takođe može razgledati. Tek od nedavno kuća je otvorena za javnost i razgledanje, a otvarenju je prethodila temeljna restauracija u koju je uloženo oko milion evra. Deo nameštaja u kući nakon restauracije donirali su meštani sela, a veći deo osobnih predmeta koji su pripadali slavnom slikaru, muzeju je donirala njegova pra praunuka Sophie Renoir koja je bila ujedno i poslednja vlasnica kuće.

Zapratite ELLE na Instagramu i zavirite u insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.instagram.com/elleserbia