Bujon je pojam francuskog porekla, nastao od francuske reči bouillon, a odnosi se na čistu supu sa mesom, dobijenu kuvanjem mesa u vodi, na temperaturi ispod 100˚ C.
U pitanju je osnova u pripremanju većine supa i čorbi, kao i soseva i dodacima jela
Postoje tri vrste bujona: sa povrćem, ribom i mesom.
U pitanju je vrlo koristan dodatak, koje bi svako ko se malo ozbiljnije bavi kuvanjem trebao da ima u frižideru ili zamrzivaču (u frižideru može da stoji do četiri dana, u zamrivaču u dva do tri meseca).
Poznati birtanski kuvar često koristi bujon u svojim jelima, a nakon što pripremi željenu količinu i pusti da se ohladi, podeli je u plastične posude i zamrzne.
Sastojci:
2 kg sirove piletine (krilca, bataci)
pola glavice belog luka, zgnječenog i neoljuštenog
5 korena celera, krupno iseckanih
2 srednja crna luka
2 velike šargarepe
3 lovorova lista
3 struka ruzmarina
5 strukova peršuna
5 strukova sveže majčine dušice
5 zrna crnog bibera
6 l hladne vode
Priprema:
U veliki lonac sa debljim dnom stavite komade piletine, beli luk, povrće, sve bilje i biber. Sipajte hladnu vode i neka prokuva, pa smanjite temperaturu i dalje krčkajte. Neka se krčka 3-4 sata, zatim skidajte penu ako se pojavljuje, pa na kraju procedite bujon kroz gušću cediljku. Ostavite pola sata da se ohladi, a potom stavite u frižider. Hladan bujon treba da bude bistar i boje svetlog ćilibara.
Izvor: Lepaisrećna.rs
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti