Tematska jela za jedan nam od omiljenih hrišćanskih praznika - uvek su poželjna, a ovog puta za oko su nam zapela preslatka brioche peciva po receptu legendarne Marthe Stewart. U obliku zečića zasigurno će učiniti vašu trpezu živopisnijom, a posebno su namenjeni doručku.
U nastavku donosimo recept za neodoljive 'honey bunnies':
Sastojci za 12 zečića:
Za peciva:
- 6 kašika maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 1/2 šoljice mleka, zagrejanog na 43 stepena
- 1/4 šoljice šećera
- 2 1/4 čajne kašičice suvog kvasca
- 1 ½ čajne kašičice soli
- 1/2 čajne kašičice narendane korice limuna
- 1/2 čajne kašičice narendane korice narandže
- 2 velika jaja
- 3 šalice višenamenskog brašna
Za glazuru:
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike meda
Za ukrašavanje:
- 1 šoljica šećera u prahu
- ružičasta boja za hranu
Priprema:
Peciva:
- Premažite veliku činiju maslacem i stavite sa strane. U posudi za miksanje pomešajte zagrejano mleko, šećer, kvasac, so, narendane korice, jaja i rastopljeni maslac dok se šećer i kvasac ne rastope.
- Dodajte brašno i sporo miksajte oko minute, dok ne nastane meko, lepljivo testo. Na srednjoj brzini miksajte još otprilike 4 minute dok testo ne postane glatko.
- Prebacite testo na površinu posutu brašnom i malo promesite te oblikujte u kuglu.
- Stavite testo u pripremljenu posudu i premažite maslacem.
- Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči, 1-2 sata.
- Nakon dizanja prebacite testo na površinu posutu brašnom. Podelite na komade od otprilike 30-ak grama, a polovinu njih zatim podelite popola.
- Veće komade oblikujte u kuglice koje će biti glava, a manje oblikujte u štapiće koji će biti uši zečića.
- Posložite 'uši' lagano ukoso jedno prema drugome na papir za pečenje, svaki par razmaknite oko 5 cm od sledećeg, pa položite 'glavu' tako da delom pokriva 'uši'. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
- Zagrejte pećnicu na 180 stupnjeva, s rešetkom na gornjoj i donjoj trećini. Pecite 18-20 minuta tako da na polovici zamenite mesta lima za pečenje.
Glazura:
U međuvremenu u maloj tavici zagrejte na srednjoj vatri maslac i med za glazuru, mešajući dok se ne rastopi ne nastane jednolična smesa. Premažite gornju stranu peciva, pa ih vratite u pećnicu 3-5 minuta, a zatim ih pustite da se ohlade.
Ukrašavanje
Za ukrašavanje, u činiji pomešajte šećer u prahu i 1-2 kašike vode dok ne nastane dovoljno glatka i gusta smesa. Dodajte par kapi boje u smesu i pomešajte.
Smesu stavite u vrećicu za dekorisanje i crtajte oči i njuškice na 'honey bunnies'. Nakon 30 minuta poslužite.
Srećan Uskrs!