Put u divljinu, Džon Krakauer (Into the Wild, John Krakauer)

U proleće 1992. godine, nakon što je diplomirao na Univerzitetu Emori, odličan student i sportista, Kristofer Makandles, poklonio je svu ušteđevinu u dobrotvorne svrhe, napustio porodicu, promenio ime u Aleksander Superskitnica i otisnuo se u divljinu Aljaske. Za sobom je ostavio sve blagodeti civilizacije, čeznući za životom u bespućima. Četiri meseca kasnije, pronađeno je njegovo telo. 

Put u divljinu je delo koje se zasniva na naknadno pronađenim dnevnicima i pismima Kristofera Makandlesa, ali i promišljanjima pisca Džona Krakauera, koji je tokom života i sam imao slične porive za odlaskom u divljinu. Ovo nije samo knjiga o Kristoferovoj odiseji i smrti u bespućima Aljaske, u njoj se pisac bavi i žudnjama i silama koje neke ljude teraju da se, preispitujući se, otrgnu od sveta u potrazi za istinom i suštinom života. Ova knjiga je i pokušaj da se odgonetne misterija samog Makandlesa: da li je on bio tek nepromišljen i smeten mladić ili romantičan i hrabar idealista koji se odvažio na pustolovinu o kojoj mnogi samo sanjaju, ne usuđujući se na taj korak.

Uliks, Džejms Džojs (Ulysses, James Joyce)

Džojsov Uliks je danas jedan od najznačajnijih romana u istoriji pisane reči. Krajnje svedena i jednostavna fabula ovog dela obuhvata život tri glavna lika u toku jednog jedinog dana, 16. juna 1904. godine (praznik poznat kao Bloomsday), u Dablinu. Ali ispod površinskog sloja radnje – satkanog mahom od trivijalnih sitnica koje prelomljene kroz svest junaka dobijaju neslućeno veliki značaj – krije se nesagledivo obilje nivoa kazivanja i značenja.  

Često nazivan „roman o Dablinu“, ovaj roman će vas zaista provesti kroz ulice ovog grada i dočarati svu njegovu živost i specifičnost. Nakon čitanja Džojsovog Uliksa, Dablin za vas više neće biti nepoznat grad,  a ako ga posetite upoznati sa ovim delom, posmatraćete ga potpuno drugim očima.

Jedi, moli, voli, Elizabet Gilbert (Eat, Pray, Love, Elizabeth Gilbert)

Elizabet Gilbert je u ranim tridesetim i ima sve što moderna Amerikanka može da poželi – muža, dom, uspešnu karijeru – ali umesto da bude srećna i ispunjena, ona je uplašena i zbunjena. Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila da ispita tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom ostrvu Bali.

Bilo da vam se ova knjiga dopadne ili ne, jedno je sigurno – nakon čitanja ovog romana, poželećete da budete u koži naratorke i svoju sreću potražite u ovim, ili nekim sebi dragim, zemljama. 

Tamo dole, Bil Brajson (Down Under, Bill Bryson)

„Bilo je to kao da sam privatno otkrio život na nekoj drugoj planeti, ili u paralelnom univerzumu gde je život momentalno prepoznatljiv, ali opet potpuno drugačiji. Ne mogu ni da vam opišem koliko je to bilo uzbudljivo. Ukoliko sam u prethodnim godinama uopšte i stekao nekakva očekivanja od Australije, ona mi je ličila na neku alternativnu južnu Kaliforniju, mesto gde stalno sija sunce i ljudi veselo i isprazno provode život po plažama, ali sa donekle britanskim šmekom – kao neki Čuvari plaže s kriketom, kako sam tada mislio...“

Naravno, Bil Brajson nije video ništa nalik tome. Australija je zemlja koja obitava u ogromnim razmerama. Ona je šesta najveća država na svetu i ujedno njegovo najveće ostrvo. To je jedino ostrvo koje je istovremeno i kontinent, i jedini kontinent koji je istovremeno i država. To je najsuvlji, najvreliji, najbezvodniji, najjaloviji i klimatski najagresivniji od svih nastanjenih kontinenata, a opet vrvi životom – pri čemu su tamošnja živa bića uglavnom vrlo smrtonosna.

Bil Brajson nije obraćao pažnju na sve te opasnosti – premda je opet bio neobično opsednut njima – kada je otputovao u Australiju i smesta se zaljubio u tu zemlju.  Upustite se u zabavan stil ovog autora i saznajte sve što ste želeli o ovoj neobičnoj državi. Možda se jednom i nađete tamo, nikad se ne zna, trebalo bi da budete spremni.

Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago (Viagem a Portugal, José Saramago)

„Putovanje nikada nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sećanju, u pamćenju, u pripovedanju. Kada je putnik seo na pesak plaže i rekao: „Nema više šta da se vidi“, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba videti ono što niste prvi put videli, videti ponovo ono što ste već videli, videti u proleće ono što ste videli leti, videti noću ono što ste videli danju, biti na suncu onde gde je ranije pala kiša, videti useve kako bujaju, zreo plod, pomeren kamen, senku koja ne beše tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili, i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvek.“

Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika.

Igraj, igraj, igraj, Haruki Murakami (Dansu dansu dansu, Murakami Haruki)

Murakamijev glavni junak, neprilagođeni usamljenik upušta se u sasvim neobičnu avanturu. U potrazi za misteriozno nestalom bivšom devojkom susreće čudnovate likove sa ove ili one strane granice realnosti. Murakamijev junak živi u svetu visoke tehnologije i modernih dostignuća gde sve stare vrednosti pod najezdom novih nestaju i polako umiru. Ali to nije sve.

Kroz ovaj roman ćete upoznati Japan i njegovu kulturu, ali ćete sa junacima provesti vreme i na predivnim Havajima. Posle ovog romana, osetićete želju da momentalno spakujete kofere i otisnete se na bučne ulice Tokija, posle kojih sunčanje na havajskim plažama deluje kao najlogičnije rešenje.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija