Sutra u Nebojšinoj kuli na donjem Dorćolu biće u 18h otvorena izložba mladog umetnika, Vuka Ćuka. Izložba - koja će prvi put biti predstavljena publici u Beogradu, sastojaće se iz dva dela. 

Prvi deo sačinjavaće prostorna (site-specific) instalacija, u okviru prostora Nebojšine kule, koja je zamišljena kao jednodnevni događaj na otvorenom. Na izložbi će biti predstavljeni radovi koje je umetnik već izlagao na svojoj samostalnoj izložbi u Galeriji Norbale u Danskoj, zajedno sa novim radovima koji su nastavak te serije. Sastojaće se iz serije slika, objekata i VR animacija, rađenih u saradnji sa umetnicom Lanom Inić koja se bavi 3D animacijom. Drugi deo izložbe održaće se u prostoru galerije Zvono, u trajanju od deset dana. 

Posmatrač će kroz konzumiranje sličnih sadržaja u dva različita prostora imati priliku da analizira i uporedi okolnosti i opažanja koja je u oba slučaja doživeo.

"Smatram da svaki umetnik treba da bude subjektivni hroničar vremena u kome živi, i sa takvim stavom sam aktivan u stvaranju vizuelnog, estetskog narativa koji odgovara vremenu i situaciji današnjice. Digitalni sadržaji su postali neminovni deo svakodnevice svih nas i stoga evidentno uticali i utiču na našu vizuelnu percepciju i percepciju standardnog i “lepog”. Tempo života je vidno ubrzan te sa tim, posledično, i način konzumiranja i kreiranja umetnosti. Kroz svoju vizuelnu ekspresiju ja uzimam medij slike kao inicijalni dvodimenzijonalni narativ i razvijam ga, prvo u fizički, trodimenzionalni prostor, zatim u digitalni medij kroz animaciju, a potom u virtualnu realnost, koja predstavlja pandan fizičkoj. Neretko se radovi vraćaju iz virtualne u fizičku realnost  stvarajući na taj način jedan cikličan proces karakterističan prirodnom svetu. Razvijam svoju umetnost na jedan simbiotički, povezani proces dve simultane realnosti koji predstavlja naš život danas. Na taj način, ja kao umetnik, stvaram belešku vremena u kome živim,” izjavio je mladi umetnik, autor izložbe.  

Vuk Ćuk je jedan od najpriznatijih mladih umetnika na srpskoj savremenoj umetničkoj sceni. Studirao je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Angažovan je kao saradnik u nastavi na istom fakultetu.

U svojoj umetničkoj karijeri izlagao je na preko 30 grupnih izložbi u galerijama i muzejima u Srbiji, Italiji, Austriji, Češkoj, Sloveniji, Danskoj, Nemačkoj, Rusiji, Kini i Americi. Samostalno se predstavio sedam puta, u Beogradu, Beču, Kopenhagenu i Augustenburgu (Danska). Učestvovao je na najprestižnijim sajmovima umetnosti u Evropi (ArtVienna, ArtMoscow, ArtCopenhagen…), a umetnička knjiga “Endless Editions: Face to Face – Blind date”, na kojoj je učestvovao zajedno sa još 10 inostranih umetnika nalazi se u kolekciji biblioteke MoMA Muzeja u Njujorku.

U svom radu bavi se istraživanjem vezanim za odnos čoveka prema savremenom načinu življenja, sa akcentom na društvene promene koje je u svakodnevni život uveo razvoj digitalnih medija, tehnologija i komunikacija. Izražava se kroz medij slikarstva, skulpture, i digitalne umetnosti (VR, animacija).

Dobitnik je nagrade “Recognition Award” muzeja MAK u Beču, Nagrade za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, i nagrade za slikarstvo “Vladimir Vujačić Mirski”.

Autor je više projekata u javnom prostoru ( mural na zgradi Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, vitraž u Narodnom muzeju u Kruševcu, Mural u otvorenom delu muzeja Kunstlerhaus u Beču, Oslikavanje klupe u parku kod Vojvode Vuka)

Radio je na razvoju više komercijalnih projekata kao što su : kompletni vizuelni deo android igre “DWEEZER”, dizajn flasice Coca-Cola, vizuelni identitet lanca restorana Delifoodbar u Beogradu, vizuelni identitet galerije Zvono.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/