Na ovogodišnjem festivalu predstaviće nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika. Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, Krokodil će ugostiti još jednog čuvenog reditelja čije se stvaralaštvo takođe vezuje za Prašku školu, Srđana Karanovića, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL, predstaviće se i spisateljica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo Ravnoteža.

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana Doba mjedi, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu Meša Selimović.

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana Moj lepi život u paklu, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.  

Roman Pjevač u noći, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji.

Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku Mamasafari. Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL predstaviće svoj prvi roman U zoni, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi. Zoran Ferić čitaće iz romana Na osami blizu mora koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma.

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa koji čine večernji program, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Razgovor pod nazivom O Biljani Jovanović koji počinje u 12 sati u subotu 17. juna, posvećen je životu i delu ove istaknute a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje. Prisutna na književnoj sceni od druge polovine sedamdesetih godina, Biljana Jovanović je kroz svoj specifičan tretman podžanra koji smo u to vreme zvali džins prozom gotovo svojeručno redefinisala elemente tzv. ženskog pisma u tadašnjoj Jugoslaviji učinivši ga buntovničkim i opasnim što su epiteti koje je sama hrabro nosila sve do prerane smrti u Ljubljani 1995. godine. O Biljani Jovanović i njenom književnom, feminističkom i antiratnom aktivizmu, uz moderaciju Vladimira Arsenićarazgovaraće njene  dugogodišnje saradnice i prijateljice - Borka Pavićević i Svetlana Slapšak.  Nakon debate O Biljani Jovanović uslediće debata V(j)eštice posvećena položaju žena u javnom prostoru na području nekadašnje Jugoslavije. Inspirisana uvredljivim nazivom koji je prorežimska štampa u Hrvatskoj početkom devedesetih godina koristila da bi objedinila raznorazne vokalne protivnice režima poput Dubravke Ugrešić, Rade Iveković ili Slavenke Drakulić, ova debata okuplja neke od najistaknutijih spisateljica i aktivistkinja na području nekadašnje Jugoslavije u nameri da, uz moderaciju Danice Vučinić, porazgovaraju o sličnostima i razlikama u načinu na koji se ženski glasovi u javnom prostoru doživljavaju kao i u načinima na koji se muški patrijarhalni mainstream (sveprisutan kako u politici tako i u medijima) protiv njih bori.

U debati učestvuju: Svetlana Slapšak, Olja Savičević Ivančević, Lamija Begagić i Mima Simić.

Dve zajednice koje su ostavile snažan uticaj na našim prostorima koji osećamo do današnjih dana nestale su gotovo bez traga u prvoj polovini pete decenije dvadesetog veka. Jevrejska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 70.000 pripadnika od kojih je samo 3.500 preživelo Holokaust a taj broj se nije značajno popravio sve do današnjih dana. Folksdojčerska zajednica je pre Drugog svetskog rata brojala 500.000 pripadnika dok je već u posleratnim godinama doslovno desetkovana da bi danas na našim prostorima njenih pripadnika bilo manje od 10.000. Ivan Ivanji i Slobodan Šnajder napisali su, na osnovu ličnih i porodičnih iskustava, velike, potresne romane o događajima koji su ove dve zajednice pretvorili u senke na našim prostorima.

Razgovor dve žive legende naše književnosti pod naslovom Senke - O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji moderira Igor Štiks u nedelju 18. juna od 18 sati. Završnicu ovogodišnjeg festivala KROKODIL predstavlja debata O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj učestvuju Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

Nakon dvogodišnjeg trajanja projekta Jezici i nacionalizmi te šest meseci u kojima je Deklaracija o zajedničkom jeziku pisana a potom i obznanjena uz pravu buru koliko pozitivnih toliko i negativnih reakcija u javnosti, na završnoj debati festivala KROKODIL u nedelju 18. juna od 19 sati neki od najaktivnijih učesnika u njenom stvaranju govoriće o tome šta je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla a šta nije, na koji način je doživljena u zemljama regiona, kakva je njena realna moć da dovede do promene koju anticipira i koji su planovi za budućnost.Razgovor vode: Ana Pejović i Vladimir Arsenijević.

Programe vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/