Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pablo Picasso, Salvador Dali, Andy Warhol: Ko su žene koje su inspirisale najveće umetnike 20. veka

Možda su oni bili neprikosnoveni majstori, ali su one bile te koje su dobrim delom uticale da nastanu neka od najpoznatijih i najvećih umetničkih dela današnjice.

Umetnost 20. veka, epohe u kojoj se desila eksplozija pop kulture i masovnih medija, bila je i ostala po mnogo čemu specifična i jedinstvena.

Baš takve su bile i muze koje su inspirisale neke od najvećih umetnika s kraja prošlog veka.

ELLE vam u nastavku donosi nekoliko kultnih muza slikara, vajara, fotografa....

Kiki de Montparnasse (1901-1953)

Alis Ernstin Prin (Alice Ernestine Prin), poznatija pod alijasom Kiki de Monparnas (Kiki de Montparnasse), bila je poreklom iz Francuske. Kiki se bavila modelingom, pevanjem, glumom. Definisala je dvadesete godine po pitanju mode i pozirala za desetine umetnika, među kojima su bili Žilijan Mandel (Julian Mandel), Žan Kokto (Jean Cocteau), Per Krog (Per Krohg) i Cuguharu Fuđita (Tsuguharu Foujita).

Men Rej (Man Ray), umetnik koji se ubrzo zaljubio u nju, redovno ju je koristio kao modela za svoje filmove i fotografije. Napravio je stotine njenih portreta. Kiki je prisutna i na njegovoj najpoznatijoj fotografiji - “Noire et Blanche” iz 1926. godine.

Marie-Thérèse Walter (1909-1977)

Marie-Tereza Valter (Marie-Thérèse Walter), ljubavnica velikog umetnika Pabla Pikasa (Pablo Picasso), bila je njegova inspiracija u periodu kada je prelazio u nadrealizam. Tokom tridesetih godina 20. veka, ona je bila muza i model za mnoga njegova dela.

Marie je bila i jedna od njegovih ljubavnica koje će doživeti emotivni udarac od strane Pabla. Kao što je dotadašnja Pikasova supruga Olga Kohlova (Olga Khokhlova) napustila slikara kada je saznala za Marie, tako je Pikaso i nju kasnije zamenio svojom sledećom, poznatom muzom, umetnicom Dorom Mar (Dora Maar). Četiri godine nakon njegove smrti, Valter biva uhvaćena u kandže depresije i izvršava samoubistvo 1977. godine.

Georgia O'Keeffe (1887-1986)

Džordžija O'Kif (Georgia O'Keeffe) je bila umetnica poreklom iz Viskonsina. U Njujorku upozanje Alfreda Stiglica (Alfred Stieglitz) 1918. godine i on joj nudi pomoć oko prostora u kome bi ona stvarala.

Postoje tvrdnje da se on, pre svega, zaljubio u nju kroz njena dela. Nakon toga ostavlja svoju suprugu i decu kako bi se u potpunosti posvetio svojoj Džordžiji, koja je postala i njegova muza. Fotografisao ju je više od 350 puta, a nakon izložbe 1920. godine, na kojoj su izložene fotografije nage O'Kif, ona postaje senzacija.

Radili su i živeli zajedno do njegove smrti, 1946. godine.

Gala (1894-1982)

Rođena kao Elena Ivanovna Diakonova, kasnije poznatija kao supruga najvećeg španskog nadrealističnog umetnika 20. veka. Jaz u generaciji nije predstavljao veliki problem nekome kao što je Salvador Dali, iako je Galaa bila 10 godina starija od njega.

Upoznali su se dok je Elena bila u braku sa francuskim pesnikom Polom Eluarom (Paul Éluard), a venčali se 1958. godine. Ona je često bila njegova inspiracija i samim tim je dobila etiketu muze koja se svuda pojavljivala. Dali je u javnosti na sve moguće načine ispoljavao ljubav prema njoj.

“Bila je predodređena da bude moja Gradiva, ona koja ide napred, moja pobeda, moja supruga”, govorio je on.

Bili su zajedno sve do njene smrti 1982. godine.

George Dyer (1934-1971)

Iako legenda kaže da su se umetnik Frensis Bejkon (Francis Bacon) i provalnik Džordž Dajer (George Dyer) upoznali 1963. godine, kada je Džordž slikaru upao u kuću, istoričari umetnosti tvrde da su se upoznali u jednom od pabova kvarta Soho.

Njihov odnos je bio najbolji primer jedne toksične veze koja je bila ispunjena drogom i alkoholom, dramom i tužnim završetkom. Tokom šezdesetih godina, Dajer je postao omiljeni subjekat Bejkonovih radova.

Kako se s vremenom Bejkon počeo udaljaviti od njega, Dajer je u više navrata pokušavao da izvrši samoubistvo. Godine 1971, instistirao je da se pojavi na Bejkonovoj izložbi u Parizu kako bi podržao svog ljubavnika, ali je Bejkon odlučio da ga ignoriše. Nakon izložbe, Dajer je ponovo pokušao samoubistvo, i ovaj put uspeo. Njihova ljubav je bila prejaka, ali ne dovoljno da zaustavi dva ega.

Patti Smith (1946-)

Robert Mepltorp (Robert Mapplethorpe) i Peti Smit (Patti Smith) su se upoznali tokom šezdesetih godina prošlog veka u Njujorku. Ona je bila mlada heroina panka, a on mračni vitez fotografije, za kog se govorilo da je bio lepši čak i od Morisona (Jim Morisson). Od cimera su brzo stigli do ljubavnika, a zatim do dugogodišnjih prijatelja.

Njihova “veza” nije potrajala zbog Robertovog burnog života. Ali, to ga nije sprečilo da nju i dalje gleda kao svoju omiljenu muzu – Patti je često pozirala za njega, a on je kreirao portrete za omote njenih ploča.

Robert je bio kontroverzna ličnost i biseksulac koji je na kraju umro od komplikacija uzrokovanih HIV-om, 1989. godine.

Alba Clemente (1953-)

Lepotica koja je bila u društvu umetnika kao što su Endi Vorhol (Andy Warhol), Žan-Mišel Baskijat (Jean-Michel Basquiat) i drugi postaje prelepo otkriće za umetnika i svog budućeg muža Frančeska Klementea (Francesco Clemente). Glumica u usponu ga je upoznala u Rimu i postala njegova srodna duša, bolja polovina.

Devojka vedrog duha i širokog osmeha bila je svima posebna. Za Vorhola je pozirala naga, slikali su je Baskijat, Aleks Kac (Alex Katz), Agnes Martin i Džulijan Šnabel (Julian Schnabel), fotografisali je Dejvid Sajdner (David Seidner) i Robert Mepltorp…

Amanda Lepore (1967-)

Poznata po to tome što je bila jedna od osnivača grupe “Club Kids”, a i po tome što je rođena kao dečak. U srednjoj školi, još kao tinejdžer, odlučila je da promeni svoj pol.

Fotograf Dejvid Lašapel (David LaChapelle) je zapazio svoju buduću muzu na jednoj proslavi u Njujorku, u poznatom Bowery baru, 2000. godine. Amandino lice je iskoristio kako bi vodio svoje pop art kampanje i ona u međuvremenu postaje najpoznatije lice andergraunda.

Osim za Lašapela, pozirala je i za Terija Ričardsona (Terry Richardson) i Rubena van Šalma (Ruben van Schalm), te se pojavljivala u brojnim spotovima izvođača kao što su Elton Džon (Elton John) i The Dandy Wahols.

Edie Sedgwick (1943-1971)

Najpoznatija zvezda andergraund filmova koje je režirao Endi Vorhol. Edi (Edie Sedgwick) u svojim ranim dvadesetim godinama upozanje Vorhola, u jednoj galeriji u Njujorku, i između njih nastaje instant konekcija. Počinju da provode vreme zajedno, rade na filmu, fotografiji, promociji.

Endi i Edi su bili tandem. Njemu je odgovorala pozicija iz koje je ona poticala, iz razloga što je on bio sušta suprotnost. Edi prekida saradnju 1965-1966, jer nije dobijala honorar od svih filmova, koji su bili izuzetno popularni. Potom vodi bitku sa heroinom sve do svoje smrti, 1971. godine.

Marilyn Monroe (1926-1962)

Mentalno nestabilna, krhka individua, koja je izmislila lik koji su ljudi zavoleli. Gledali su je kako nestaje pred kamerom, pred širokim auditorijumom. Prelepa, jedinstvena žena, koja je morala da plati cenu.

Bila je svačija muza, svi su je voleli jednako, divili se njenoj lepoti, iskrenosti - od najvećih fotografa tog vremena do pop umetnika kao što su Endi Vorhol i Ričard Hamilton (Richard Hamilton). Bila je najveća zvezda pedesetih godina prošlog veka, seks simobol koji je bio potcenjen u većini slučajeva i izložen smehu.

“Šta nosim u krevetu? Pa, Chanel br. 5, naravno”.

Izvor: Bosonoga.com

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity