Festival će 24. novembra u 19.30h u Domu omladine otvoriti porodična tragedija "Fokstrot" izraelskog reditelja Šamuela Maoza, jedno od najznačajnijih autorskih ostvarenja ove godine, nagrađeno Gran prijem na festivalu u Veneciji.

U glavnom programu ukupno će biti 22 filma.

"Glavni program upućuje na neko nakazno lice današnjeg sveta ili kroz neki kanibalski pir ili kroz porodičnu grotesku i farsu ili porodični nadrealni košmar, kakav nam daje film otvaranja. To nije slučajno jer je viđenje današnjeg sveta odraz poznate ruske poslovice "Nemoj da kriviš ogledalo ako ti je lice ružno". Filmovi u glavnom programu pokazuju još jednu stvar osim ove rugobne a to je činjenica da nije tačna premisa da više nema velikih ili značajanijh filmova. U to ćete se uveriti već u prvih nekoliko dana festivala kada će biti prikazana i nova ostvarenja Andreja Zvjaginceva (Bez ljubavi) ili Mihaela Hanekea (Hepiend)", rekao je umetnički direktor festivala Srđan Vučinić.

Redakcija Danas-a odabrala je šest najzanimljivijih filmova sa 23. Faf-a:

Fokstrot (režija: Samuel Maoz) 

Festival autorskog filma počinje 24. novembra projekcijom film izraelskog reditelja Šamuela Maoza "Fokstrot" koji je nagrađen Gran prijem u Veneciji. Maoz je inače dobitnik “Zlatnog lava” za film “Liban” 2009. “Fokstrot” je film koji prikazuje tragični ples čoveka i njegove sudbine. Priča o ocu i sinu, koji, uprkos daljini i razdvojenosti, menjaju sudbine jedan drugome.

Porodična tragedija komponovana u tri čina. U prvom, vidimo Majkla i Dafnu skrhane, kada dobiju vest da im je sin Jonatan poginuo na vojnom položaju. U drugom, pratimo samog Jonatana na opasnom kontrolnom punktu u pustinji, svedoci smo njegovih nedoumica, strahova, odnosa prema ocu. U trećem činu, vraćamo se roditeljima šest meseci nakon pogibije sina – te tragedije kojoj je, pokazaće se, nehotice doprineo i njegov otac...

Kad dan nije imao ime ( režija Teona Strugar Mitevska)

Novi film Teone Mitevske u središtu ima istinit događaj koji je pre četiri godine potresao Makedoniju. Dan pre Uskrsa 2012, precizno poređana tela četiri tinejdžera, svako sa po rupom od metka u glavi, pronađena su blizu jezera u okolini Skoplja. Oni su samo išli na pecanje… Nacija je bila šokirana. Glasine su se raširile. Inspirisan istinitim događajima, film preispituje međunacionalne i kulturološke tenzije koje postoji na tlu Makedonije, ali i celog Balkana.

Bez ljubavi (režija: Andrey Zvyagintsev)

Na programu FAF-a je i novi film Andreja Zvajginceva “Bez ljubavi”, kome se smeše važne nagrade Evropske filmske akademije, ali i američki Oskar. Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda braka. Konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za novi život: Boris sa svojom mladom i trudnom devojkom, a Ženija sa svojim bogatim ljubavnikom, koji želi da se oženi.

Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina Aljošu, sve dok ne nestane. Zvjagincev, reditelj, smatra Fjodora Dostojevskog vrlo važnom figurom koja ga je vodila kroz život. Verovatno je i zato preispitivanje porodice u ovom filmu tako sugestivno i sveobuhvatno.

Vojnici. Priča iz Ferentarija (Ivana Mladenović)

Rediteljka Ivana Mladenović, rođena u Kladovu, već neko vreme gradi svoju filmsku karijeru u Rumuniji. Na FAF-u će publika imati priliku da pogleda njen novi film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, koji je prikazan na festivalima u Torontu i u San Sebastijanu. Adi (40), stidljivi i introvertni antropolog, koga je nedavno napustila devojka, seli se u Ferentari, najsiromašniju oblast Bukurešta.

Želi da proučava muziku manele,”pop muziku” romske zajednice. Dok radi na svom projektu, Adi upoznaje Alberta, bivšeg zatvorenika, koji pripada svetu čije zakone življenja on nikada neće razumeti. Malo po malo, njihova neobavezna druženja pretvaraju se u nešto dublje...

Hepiend (režija: Michael Haneke)

U okviru glavnog programa Festivala autorskog filma biće prikazan i novi film Mihaela Hanekea. “Hepiend” je drama o imućnoj francuskoj porodici koja živi „pod staklenim zvonom“ u severnoj Francuskoj, nesvesna ljudske bede koja je prisutna u migrantskim kampovima oko lučkog grada Kale, nekoliko kilometara od njihovog doma. Iako se Žan Luj Trentinjan povukao iz sveta filma 2003., on isključivo prihvata angažmane na Hanekeov poziv, jer smatra da je reč o najvažnijem živom reditelju.

Mraz (režija: Sharunas Bartas)

„Mraz“ je priča o Rokasu, litvanskom mladiću u svojim dvadesetim, koji želi da razume rat kako bi razumeo svoj narod. U konvoju koji prevozi humanitarnu pomoć iz Litvanije u Ukrajinu sreće par novinara, čoveka i ženu, sa kojima nastavlja svoje putovanje. U toku puta, ovaj trio će biti prinuđen da prevaziđe svoje psihološke barijere i izgradi jak odnos koji će biti njihov jedini oslonac u metežu rata.

izvor: Danas