Spoj umetnosti uvek sa oduševljenjem dočekamo, ali ovog puta u fokus smo stavili filmska ostarenja koja u glorifikuju književnost i sve što ima veze sa njom.  

1. Notting Hill

Jeste čist zicer ali knjižara iz ove romantične komedije nije tek zgodna i oku ugodna scenografska pokrivalica za isprva smotanu i neizvesnu romansu koja tinja, kipti i napokon bukne između likova koje tumače Julia Roberts i Hugh Grant.

2. The Shop around the Corner

Izobilje romanse u tom raju za knjiške moljce i nepopravljive bibliofile svih fela, ali i borbe protiv korporativne gramzivosti, zatičemo u ovom vrsnom filmu, koji je (nažalost) doživeo i tek samo korektan i upotrebljiv prepravak sa Meg Rayan i Tomom Hanksom u glavnim ulogama.

3. The Ninth Gate

Roman Polanski je u ovom svom filmu uzeo ono što mu je bilo blisko i važno iz sjajnog literarnog predloška iz pera Artura Pereza Revertea, i bibliofilija je ostala malo po strani, ali svakako je nezaboravna biblioteka iz koje zapravo i kreće udarna misterija.

4. Funny Face

U još jednoj slavnoj a klasičnoj romansi, knjižarka nevoljno postaje model, mada, ako ćemo pošteno, iz onako ljupke knjižare beg u (navodno) bolju budućnost zapravo težak je dramaturški konstrukt, zar ne?

5. Before Sunset

Ponovo knjige i ponovo romansa. U nekoliko kadrova u ovom istinskom dragulju indi (nezavisnog) filma za (filmsku) večnost je sačuvana glasovita pariška knjižara Shakespeare and Company.

Na sledećoj strani pogledajte još filmova koji glorifikuju knjige i knjižare.

PageBreak

6. Manhattan

Alenovi junaci neizostavno puno čitaju i mnogo, bučno i rečito o knjigama divane, a od svih brojnih knjižara ovekovečenih u filmovima Woody Allen izdvojićemo ipak onu iz čuvenog Menhetna.

7. I, the Madman

Knjigoljublje može da bude uzrok i zbilja grozomorne strave, a upravo to nam je pokazalo ovo simpatično i uspelo B hororče s kraja devedesetih, u režiji Tibora Takacsa, sa u međuvremenu netragom nestalom Jenny Wright u glavnoj ulozi.

8. Varljivo leto ’68.

U ovom, jednom od (opšte gledano) najvoljenijih filmova scenarističko-rediteljskog dvojca Gordan Mihić-Goran Paskaljević, jedan od najnezaboravnijih segmenata je onaj u biblioteci, gde se sreću ponavljački kuluk i omladinska erotomanija.

9. The Shawshank Redemption

Bekstvo iz Šoušenka Frank Darabont (po prozi Stephen Kinga) film je bez mane, ali na polju prvih asocijacija na ovo odlično i silovito emotivno ostvarenje nekako se nužno javlja baš bibliofilska i knjigoskupljačka strast koja pokreće i tera na život u krajnjim neuslovima junaka kojeg tumači Tim Robins.

10. Beauty and the Beast

Jednostavno, možda i najljubavnija i najčarobnija knjižara na velikom platnu svih vremena, zar ne?

Izvor: City magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/