Još otkako se prvi put pojavio, film noar nije mogao biti potpuno definisan, tako da i dan-danas postoje debate oko toga da li je u pitanju zaseban žanr. Ono što je sigurno je da korene vuče iz američke kinematografije 1940-ih i 1950-ih.

Broj noar filmskih ostvarenja iz takozvanog zlatnog doba Holivuda je ogroman i zaista je nezahvalan posao napraviti top listu najboljih.

U obzir se moraju uzeti svi tipični elementi i način na koji su oni primenjeni u pojedinačnim filmovima. Sva ova dela ostala su na neki način kultna, a njihov uticaj prevazišao je okvire jedne zemlje i jednog žanra još pre pola veka.

1. The Lady from Shanghai (1947)

Orson Welles je režirao i odglumio glavnu ulogu irskog mornara u ovom ostvarenju u trenutku kada je holivudsko poverenje u njega bilo u drastičnom opadanju.

Glavni lik postaje uvučen u spletke oko ubistva i sve ima vatreni završetak. Rita Hayworth se pojavljuje u ulozi tipične fatalne žene (femme fatale), ali je zanimljivo da se sve to odigrava iste godine kada su se ona i Welles zaista razveli, što filmu daje dodatnu dozu perverznog.

2. Double Indemnity (1944) 

Mnogi ovaj film izdvajaju kao najbolji uvod u film noar, zato što je postavio kasnije prepoznatljive okvire i klišee koje će pokušati da imitiraju mnogi. Radnja se svodi na pokušaj jedne žene da ubije svog muža kako bi dobila isplatu od njegovog životnog osiguranja, a u sve to, naravno, uvlači naivnog muškarca koji se zaljubljuje u nju na prvi pogled.

3. The Big Sleep (1946)

Reditelj koristi neke od uspostavljenih pravila žanra, ali ne zalazi previše u tipičan cinizam i depresiju. Umesto toga, muž i žena i u pravom životu, Humphrey Bogart i  Lauren Bacall,, poigravaju se narativom u ekstatičnom vizuelnom izrazu.

4. Out of the Past (1947)

Glavni lik pokušava da započne novi život i za sobom ostavi svu tamu, ali mu neobični stranac to ne dozvoljava. Iako se radnja ne dešava hronološki i ne mogu se baš lako ispratiti svi preokreti i otkrića, bitna je atmosfera. Nju dočaravaju Robert Mitchum, tada još mladi Kirk Douglas i Jane Greer.

5. Touch of Evil (1958)

Ovaj film smatra se poslednjim ostvarenjem iz prvog perioda film noara i ujedno poslednjim velikim delom. Upečatljivost se nameće odmah po trominutnoj uvodnoj sceni u kojoj vidimo bombu postavljenu u kolima kako eksplodira po prelasku granice. Priču o marihuani, ubistvu i policijskoj korupciji sjajno prikazuju Janet Leigh, Charlton Heston i sam Orson Welles.

Izvor: City magazin 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/