Ako do sada niste upoznati sa remek delima poznatog španskog reditelja Perda Almodovara, sada je pravi trenutak.

Almodovar je poznat po specificnom stilu i prikazivanju realnih životnih priča kroz surealne situacije, koje nose neku bitnu poruku.

Pred Almodovara, tu je i odličan argetinski reditelj Damian Szifron.

Predstavljamo vam špansku, argentinsku i meksičku kinematografiju u svom punom sjaju.

Zavalite se i uživajte!

Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre, 1999), Pedro Almodovar 

Čuveni film još čuvenijeg španskog reditelja, Pedra Almodovara. Grčka izreka kaže da samo ona žena čije su oči isprane suzama može jasno da vidi. Ali to ne važi za Manuelu (Cecilia Roth).

One noći kada je automobil pregazio njenog sina Estebana, Manuela je plakala sve dok joj suze nisu presušile. I daleko od toga da je tada jasno videla.

Slojevit film, prepun životnih pouka i razumevanja za različitosti prepleten nesvakidašnjim životnim pričama će vas promeniti iz korena! 

Pričaj sa njom (Hable con ella, 2002), Pedro Almodovar 

Još jedno remek-delo Pedra Almodovara koje ne smete propustiti. Ovaj film istražuje prijateljstvo dvojice muškaraca povezanih neobičnim spletom okolnosti.

Dva muškarca susreću se u privatnoj klinici. Markova devojka, toreadorka, Lidija, leži u komi nakon napada bika. Drugi muškarac, Benigno neguje drugu ženu u komi, Aliciu, u koju je potajno zaljubljen već dugi niz godina. Priča o ljubavi, usamljenosti, prijateljstvu i odanosti.

Divlje priče (Relatos salvajes, 2014),  Damian Szifron

Ovo fantastično argentinsko filmsko ostvarenje je crna omnibus komedija sastavljena od šest priča, koju je napisao i režirao Damian Szifron. Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih pucaju. Ovo je film o tim ljudima.

Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma prelaze onu tanku liniju, koja civilizaciju deli od varvarstva. 

Inovativan, drugačiji, zanimljiv od početka do kraja, drži pažnju i šokira - nešto slično ovom filmu još niste pogledali, sigurni smo u to.

Nevidljivi svedok (Contratiempo, 2016), Oriol Paulo

Sjajan španski triler! Adrian Doria, mladi preduzetnik koga u filmu glumi Mario Casas, jednog dana budi se u hotelskoj sobi pored beživotnog tela svoje ljubavnice. Pošto je optužen za ubistvo, odlučuje da unajmi najbolju pravnicu za pripremu svedoka u zemlji. 

Tokom jedne noći, oboje će pokušati da nađu neku razumnu činjenicu koja bi ga oslobodila zatvora. Ali pojava novog svedoka optužbe preti da uništi osmišljenu strategiju odbrane i primorava ih da u svojim planovima vrate vreme unazad i ponovo slože delove nerešive slagalice.  Nema sumnje da će vas ovaj fenomenalni triler oboriti sa nogu i ostaviti bez daha!

Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos, 2009), Juan Jose Campanella

Argentinski krimi triler “El secreto de sus ojos” doživeo je veliki uspeh, kako od strane kritičara, tako i kod publike. Ovaj film je jedan od najgledanijih argentinskih filmova ikada.

Među brojnim nagradama koje je osvojio, on svoje ime potpisuje i na Oskaru za najbolji film van engleskog govornog područja iz 2009. godine. Rikardo Darin, zasigurno najpoznatiji i najbolji argentinski glumac je briljirao u ulozi Benjamina Esposita, pravnog savetnika u penziji, koji piše knjigu o jednom nerešenom ubistvu koje se dogodilo pre više od 25 godina.

Pasja ljubav (Amores perros, 2000), Alejandro Gonsales Inarritu 

Ovo meksičko filmsko ostvarenje je bilo nominovano za Oskara 2001. godine u kategoriji za najbolji strani film.

Ljubav. Izdaja. Smrt. Strašna fatalna automobilska nesreća povezuje tri priče ljudi različitog staleža u Meksiko Sitiju. U svakoj su prikazani likovi koji se nose sa gubitkom, grižom savesti, žaljenjem i surovim realnostima života, a sve u ime ljubavi!

Telo (El cuerpo, 2012), Oriol Paulo

Psihološki triler sa primesama horora. Leš ženske osobe nestao je iz mrtvačnice pod misterioznim okolnostima. Ubijena žena je bila "zaštitno lice" farmaceutske kompanije.

Tokom iste noći inspektor Javier Pena počinje da ispituje slučaj, a prve sumnje padaju na njenog muža. Predobar film koji će vam sve vreme držati pažnju! 

Koža u kojoj živim (La piel que habito, 2011), Pedro Almodovar

Još jedno kultno Almodovarovo ostvarenje, iz 2011. godine. U ovom filmu Pedro Almodovar aktualizuje savremene teme poput etičnosti transplantacije kože sa životinja na čoveka kroz prikaz doktora Roberta Ledgarda.

On nakon tragičnog gubitka supruge pronalazi osobu na kojoj će ispitati novu tehniku plastične hirurgije i transplantacije kože pri čemu postaje umetnik koji je usred neobičnih okolnosti zaslepljen lepotom dela koje je stvorio. Možda će vas u nekoliko navrata šokirati ovo ostvarenje, ali vas nikako neće ostaviti ravnodušnima!

Izvor: Stil

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/