Ove nedelje vam preporučujemo dve predstave koje su već neko vreme na repertoaru, a naišle su na podjednako dobar odziv i kod publike i kod kritike.

U Narodnom pozorištu od prvog oktobra prošle godine igra se "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, u režiji Tanje Mandić Rigonat, a za svako izvođenje ove nagrađivane predstave traži se karta više. Kovačević je ovu satiričnu farsu, koja govori o odnosu vlasti i pojedinca, devijacijama i paranoji napisao 1983. godine, a legendarni film sa Batom Stojkovićem u glavnoj ulozi 1984. osvojio je Zlatnu arenu u Puli. U ovoj neobičnoj verziji "Špijuna" koju vam nećemo prepričavati, igraju Dušanka Stojanović Glid, Nela Mihajlović, Milutin Milošević, Katarina Marković, Vanja Milačić, a u ulozi čuvenog Ilije Čvorovića - Ljubomir Bandović. Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta 23. aprila u 20.30 na sceni "Raša Plaović".

"Sudnji dan", foto: Nenad Petrović

Druga predstava koju vam preporučujemo igra se na sceni "Studio" Jugoslovenskog dramskog pozorišta 25. aprila u 20.30. Reč je o drami Nila Labjuta "Sudnji dan", koju je režirala Jana Maričić. Uživaćete u igri Aleksandre Janković i Milana Marića koji glume par čija je veza pred velikim ispitom. "Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak sveta (katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001.) i pod takvim pritiskom oni otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese”, objašnjava rediteljka.

U Beograd stižu muzički gosti iz Japana, grupa MONO, koji će nastupiti u Studentskom kulturnom centru, u velikoj sali, 24. april u 19.00. Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Meltdown festivalu u Londonu,gde su nastupali sa bendovima kao što su My Bloody Valentine, Nine Inch Nails,Mogwai i Deftones, bend MONO, koji po rečima muzičkog časopisa "New Musical Express", stvara „muziku za Bogove“ održaće svoj četvrti koncert u Srbiji u SKC-u, u organizaciji koncertne agencije Rock svirke, uz podršku grupa Arabrot iz Norveške i čelistkinje Jo Quail iz Velike Britanije.
MONO je četvoročlani instrumentalni sastav oformljen 1999. godine u Tokiju. U dosadašnjoj karijeri objavili su devet studijskih izdanja. Tokom početnih godina, od 1999. do 2003. bend je konstantno bio na turneji a za to vreme snimili su dva albuma "Under the Pipal Tree" (2001) i "One Step More and You Die" (2002), objavljuju još dve ploče, "Walking Cloud and Deep Red Sky", "Flag Flutteredand the Sun Shined" (2004) i "You Are There" (2006), koje su koncertno promovisane širom sveta. Kvartet je 2009. godine objavio novo izdanje "Hymn to the Immortal Wind". Tokom turneje koja je usledila snimili su live album "Holy Ground: NYC Live With The Wordless Music Orchestra" koji je objavljen 2010. Zatim nove studijske albume "For My Parents" (2012), "The Last Dawn" (2014) i "Rays of Darkness" (2014) i u oktobru 2016. "Requiem for Hell". Kvartet je završio snimanje desetog studijskog izdanja "Nowhere Now Here" koje je objavljeno 25. januara 2019. i na pravi način obeležavaju dvadesetogodišnjicu postojanja benda.

Nakon četiri godine pauze, The Chemical Brothers predstavljaju novi, svoj deveti studijski album „No Geography“ sa deset numera. Na njemu se nalaze i hit singlovi „Free Yourself“, „MAH“, „Got To Keep On“ i „We’ve Got To Try“. 

„Tokom snimanja, sagradili su takoreći 'studio u studiju', u kome su sakupili svu svoju ranije korišćenu analognu opremu, koja datira iz devedesetih godina. Ideja je bila da samom muzikom probude deo stare inspiracije, a zatim je prilagode za 2019. godinu modernom tehnologijom većeg studija. To je upravo ono kako 'No Geography' zvuči“, ocenio je The Guardian.
Kako je ranije najavljeno, novi album biće ispraćen njihovim fenomenalnim, duboko psihodeličnim nastupima uživo, te će The Chemical Brothers koncerte održati u Evropi, Americi i Aziji.

Beyoncé nas je iznenadila “živim” albumom koji sadrži 40 pesama sa njenog prošlogodišnjeg spektakularnog nastupa na festivalu Coachella 2018, kada je je odala počast afroameričkim univerzitetima (Historically black colleges and universities, HBCU), koje je pohađao i njen otac. Album je za sad dostupan samo u digitalnom obliku, a u isto vreme kada je objavljen,  Netflix je izbacio i dokumentarac "Homecoming: A Film by Beyoncé", koji pruža uvid u pevačicine emotivne i fizičke žrtve kako bi ostvarila svoj veličanstveni konceptualni nastup. Slavna umetnica je bila prva tamnoputa pevačica koja je bila headliner Coachelle pa u to ime, Homecoming odaje počast tamnoputim kolegama i vizionarima koji su je nadahnuli. Film je sniman više od 8 meseci, a počinje njenim povratkom na pozornicu nakon što je rodila blizance.

U antologiju svetske književnosti, koju je objavila Francuska enciklopedija pod naslovom Idealna biblioteka, među 700 knjiga svih vremena – od Gilgameša, Homera I Biblije do današnjih dana – uvršten je i roman Branimira Šćepanovića "Usta puna zemlje" koji je dosad preveden na preko 30 jezika i doživeo mnogobrojna izdanja u svetu (na francuskom 23, na grčkom 9 i više izdanja u Americi, Rusiji, Japanu). Ovaj roman, za koji je Šćepanović dobio Oktobarsku nagradu Beograda, prodat je u više od 100 000 primeraka.

"Knjiga 'Usta puna zemlje' čisto је remek-delo! To je veličanstvena poema životu... Roman koji se svojom dubinom, veličinom teme i lepotom reči uzdiže do nivoa najvećih književnih dela“, pisao je pariski "Le Magazine Littéraire".

Izdavačka kuća "Dereta" nedavno je objavila novo izdanje ovog čuvenog romana, zajedno sa ne manje poznatom novelom "Smrt gospodina Goluže". Ukoliko do sada niste čitali Šćepanovića, evo prilike da počnete.

Ukoliko ste ljubitelji napetih trilera i neočekivanih obrta, roman "Trinaest" je pravi izbor za vas. Autora Stiva Kavanu kritika i publika nazivaju kraljem trilera, a njegove knjige prevedene su i objavljene na više od dvadeset jezika. Junaci romana Trinaest Rejčel i Bobi Solomon bili su najpoznatiji i najmoćniji holivudski par. Čitav svet mogao je da bude njihov, međutim, sudbina se poigrala sa životima ovog uspešnog para. Rejčel je svirepo ubijena, a njen partner je optužen za brutalno ubistvo. Iako na prvi pogled deluje kao zločin iz strasti, zapravo je reč o jednom u nizu ubistava najinteligentnijeg serijskog ubice koji je hodao planetom. Još jednom je rešio da se zabavi. Ubio je da bi posmatrao predstavu s najboljeg mesta i bio siguran da će pogrešan čovek biti osuđen za zločin. Jer ovoga puta ubica ne sedi na optuženičkoj klupi. On je u poroti.

I za kraj, preporučujemo vam da pogledate radove Dejana Atanckovića izložene od 22. aprila u galeriji "Haos", Dositejeva 3.

"Ako umetnost treba da izražava najsnažniji oblik trenutka, večito se kolebajući između senki prošlosti i himera budućnosti, onda  se multidisciplinarni pristup Dejana Atanackovića savršeno uklapa u ovu parafrazirajuću ideju Žana Klera, koji nas i dalje uverava da je iluzija podjednako neophodna za život kao i stvarnost", smatra Borka Božović iz glaerije "Haos".
Vizuelni stvaralac, pedagog i odnedavno zapaženi pisac, Dejan Atanacković se predstavlja u prostoru galerije "Haos" serijom radova naslovljenih "Šest priča o zaustavljanju vremena". I ovoga puta umetnik publiku vodi kroz razne prostore imaginacije stvarajući začudne svetove, ne samo inverzije normalnosti, nego i zavirivanja u podsvest, gde se traga za utočištem ili odgovorom, objašnjenjem sukoba između progresa i ludila, bacanjem svetla na dogovor koji ponekad čine razum i glupost.