Poznati muzeji nisu posećeni samo zbog dragocenog sadržaja koji poseduju, već i zbog estetike dizajna koja privlači javnost.

(Nepoznata (art) priča: Da li ste znali da je Pablo Picasso bio optužen za krađu Mona Lise)

Osmišljavanje koncepta muzeja velika je čast za arhitekte jer im omogućuje da njihova imena budu zauvek urezana u sećanju generacija koje dolaze.

U znak poštovanja prema ovim velelepnim zgradama i vrednostima koje one predstavljaju, upoznajemo vas sa nekim od najatraktivnijih muzeja rasprostranjenih širom sveta i koje zaista vredi posetiti.

The Niteroi Contemporary Art Museum, Brazil

Muzej je nastao kao rezultat saradnje istaknutog brazilskog arhitekte Oscara Niemeyera i građevinskog inženjera Brune Contarinija.

Umetničko mesto koje se nalazi u predgrađu Rio de Janeira, futurističkog je dizajna koji podseća na svemirski brod. Dizajn naglašava Niemeyerovu naklonost prema spiralnim oblicima.

Poželeo je da muzej izgleda kao cvet koji prolazi kroz stenovitu zemlju. Muzej je prirodno okružen bazenom sa reflektorima, a ulaz je upečatljiv sa svojom crvenom spiralnom rampom.

Musee D'Orsay, Pariz

Ova gigantska zbirka impresionističkih i postimpresionističkih remek-dela, ujedno je i najveća zbirka takvih dela na svetu i nalazi se na nekadašnjoj železničkoj stanici.

Izvorno, zgrada Gare d’Orsay je jedan od najlepših primera pokreta Beaux-Arts u Francuskoj, s mnogim znamenitostima iz perioda kao što su predivni satovi.

Ova impresivna zgrada uključuje neke od najboljih Manetsa, Van Gogha i Gauguina, a Musée d’Orsay zaokružuje ovo bogatstvo na način koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Muzej Moderne Umetnosti, New York

Poznata u svetu kao MoMA, staklena zgrada Midtown, dizajnirana u Yoshio Taniguchijevskom stilu koji je ostavio svoj upečatljiv trag u ovoj građevini, sadrži jednu od najuticajnijih kolekcija moderne umetnosti na svetu.

Van Gogh, Cézanne, Matisse, Magritte, Picasso, Pollock i Warhol su ovde. Tu su i umetnost performansa, arhitektura, dizajn i zbirka od 22.000 filmova, uz česte projekcije i retrospektive.

Prirodno-istorijski muzej, London

Iako milion posetioca svake godine obiđe londonski Prirodno-istorijski muzej, mnogi propuste da primete lepotu same zgrade.

Postavljanjem eksponata prirodnjačke istorije, zidovi, stubovi, plafoni zgrade obiluju slikama i eksponatima životinja, flore i faune koje svaku prostoriju čine uzbudljivom i bogatom.

Od sićušnih majmuna koji se penju stubovima oko glavnog muzejskog bloka, do novijih dodataka poput atmosferske zemljine sobe, ova zgrada zaslužuje jednaku pažnju kao i izložbe u njoj.

Muzej Louvre, Pariz

Drevni muzej nudi tri ture od 360 stepeni kako bi posetioci uspeli da vide nekoliko izložbi poput egipatskog krila.

Louvre sadrži 380.000 vrednih komada ljudske baštine, kao i 35.000 umetničkih dela.

Izloženi predmeti razlikuju se od slika, arheoloških nalaza, relikvija i skulptura. To je najposećeniji muzej u celom svetu jer prima 15.000 posetioca dnevno.

Guggenheim Bilbao, Bilbao

Ova zgrada Franka Gehryja, koja je univerzalno cenjena kao jedna od najvažnijih građevina s kraja 20. veka, bila je veoma retka građevina, a doživela je uspeh i kod kritičara, ali i među masama.

Prikazujući pomorsku istoriju Bilbaoa, Guggenheim Bilbao podseća na brodove i riblje vage. Smestivši zbirku španskih i međunarodnih umetnika, muzej je postao simbol onoga što je nazvano "efekt Bilbao".

Preuzeto sa portala Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/