Kada je ovogodišnji dobitnik četiri Oskara i još neverovatnih 225 drugih nagrada, zahvaljujući ovim zavidnim priznanjima zlatnim slovima upisan u istoriju kinematografije, bilo je jasno da je svetu nedostajao jedan film koji donosi nekolko slojeva i potpuno neočekivanu radnju već u samom startu.

Radnju koja postaje zalplet vredan divljenja ili pak potpunog šoka - što je uglavnom bio slučaj.

Elle filmski vikend karantin: 20 najboljih filmova za podizanje raspoloženja (1. deo)

Ovakvih filmova nema mnogo, jer očigledno nije baš jednostavno da se ispripovedaju (sve priče su već toliko puta ispričane i pretumbane) i drugo: svi smo veliki konzumenti kinematografije, što će reći da imamo mnogo iskustva i da su nam apetititi porasli, teško nas je iznenaditi.

Neke od onih koji su se našli na ovoj listi verovtano ste gledali, ali to nikako ne znači da zato što vam se Gone Girl nije nešo naročito svideo, a Shutter Island ne smatrate sedmim svetskim čudom kinematografije, da ostatak ovog spiska nije vredan pružene šanse.

Elle filmski vikend karantin: 10 najboljih filmova iz ere 90-ih (1. deo)

Ukoliko želite da pogledate neočekivan film, onda je ovo svakako lista na koju treba da obratite pažnju, ali isto tako i spisak koji vam ne predstavlja isprazne naslove posle čijeg zapleta ćete ostati u rebusu.

Možda vam se kraj neće dopasti, ali možete da budete sigurni kako će vas ovi filmovi prikovati za ekran i potpuno izmestiti, a zbog toga i jesmo ovde, zar ne?

1. Parasite

2. Gone Girl

3. The Village

4. Shutter Island

5. Get Out

6. Ex Machina

7. The Sixth Sense

8. Citizen Kane

9. Gone, Baby, Gone

10. Memento

11. Arrival

12. Fight Club

13. The Empire Strikes Back

14. Atonement

Tekst: Maja Bunčić