Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Prostor-strukture" Rade Selaković

U beogradskoj galeriji B2, u peeriodu od 16. do 21. novembra publika je u prilici da vidi seriju radova u duhu geometrijske apstrakcije nastalih polovinom devedesetih godina u tehnici akril na platnu.

  Izvor: Foto: Press

"Težnja za dostizanjem i realizacijom onih, po Radinim rečima, "najviših formi", bila je uslovljena promenom strategije, kako bi se kumulativni naboji osećanja i intelektualnih potencijala, sakriveni konkretnošću figuralnih projekcija, izvukli u prvi plan i prezentovali u svom esencijalnom obliku.

Autorka je to ovako objasnila: "Osetila sam želju da naslikam erotizovano stanje bez prikaza telesnog, bez ikakvog pakovanja ili nekog drugog konteksta", što je proisteklo iz ličnog uverenja da je sve prenaglašeno fizički i prenaglašeno materijalizovano, da je telo, kao ljuštura emotivnog i mentalnog, suviše eksponirano, dominantno i agresivno.

Za nju je konkretna figura postala prejaki eksponent i distributer iste te realnosti, te je prevođenjem predmetnog diskurzivnog iskaza u apstraktnu formu oslobodila put ka reprezentaciji one potisnute, sublimirane snage subjekta.

Oslobađanjem slike od realnog, figuralnog iskaza, a samim tim i od bilo kakve deskripcije, koristeći geometrijske forme i boje, Rada Selaković je otvorila prostor za novu komunikacijsku sintaksu, na kojoj će bazirati svoje kasnije stvaralaštvo - uodnošavanje emocije i energije kao primarnih pokretačkih elemenata sveta.  Intelekt je u tom odnosu korektivni faktor, najviša instanca spoznaje. "
Iz teksta kataloga, autor Sava Ristović.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity