Jedna od najprepoznatljivih i vrhunskih slovenačkih dramskih glumica, Polona Vetrih, u svojoj umetničkoj karijeri uvek je tražila više: nisu je zadovoljavale bitne pozorišne uloge, želela je publici dati mnogo više. Njeni autorski literarni recitati su sadržajno nešto posebno, drugačije. Obuhvataju ređe predstavljene poezije i odlomke iz  monodrame koje su bile pre nekoliko godina hitovi.

Prvi deo večeri je namenjen najlepšoj svetskoj poeziji gde ne sme nedostajati Visoka pesma iz Knjige svih knjiga, Stari zavet. Umetnica će recitovati i na hebrejskom jeziku koji joj je posebno drag. U recitalu, koji je namenjen široj publici, Vetrihova nije zaboravila na Franceta Prešerna, najvećeg slovenačkog pesnika. Njegova Vrba je skoro istovetna sa Slovencima.

Ovoga puta će autor i interpretator Polona Vetrih prvi put predstaviti i monolog Fanny Mendelssohn, sestre slavnog kompozitora Feliksa Mendelsona – Baroldija. Fani je rasla u židovskoj porodici filozofa i bankara gde je apsorbovala izrazito duhovnu okolino. Tadašnja situacija i tradicija, bile su glavni krivci koji nadarenoj kompozitorki nisu dopustile lični unutrašnji razvoj i umetničke strasti.

Monodrama Alma, govori o svetskoj putnici koja je kao prva žena početkom 20. veka proputovala svet a inače je bila iz Celja. I Alma Karlin se ceo život borila protiv muškog sveta i zbog toga je imala mnogo problema.

Nikolajevi Blagi pokojnici, dragi muževi su nekoliko godina unazad punili pozorišne dvorane. Avtor sa velikom simpatijom do života, priča o smrti. Ali kada priziva smrt u stvari uveličava i opeva život do kojeg ima veoma optimistički odnos.

Komad će biti izveden na slovenačkom jeziku a u utorak 22. novembra u 20 časova na engleskom jeziku.