Odnos stripa i filma, devete i sedme umjetnosti, važna je holivudska tema, naročito u posljednje tri i po decenije, naročito od prvog filma o Supermanu. Holivudska fascinacija stripom posebno se intenzivira krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, kada bioskopima širom svijeta kreću da haraju Batman, Spiderman, Blade, Liga izuzetnih džentlmena, V for Vendetta, X-men... Ipak, u cijeloj toj stripovskoj maniji, film Sin City, koji su 2005. godine režirali Roberto Rodriguez i Frank Miller prema istoimenom stripu potonjeg, a uz Quentina Tarantina kao režiserskog specijalnog gosta, izdvaja se karakteristikom da mu strip nije samo sadržajna nego i formalna inspiracija. Banalno govoreći, ekranizacije stripova obično su puko prebacivanje junaka i radnje stripa iz stripovske u filmsku formu. Generalno, to naravno važi i za Sin City, no forma ovog filma oslanja se mnogo više na specifičan stripovski jezik i estetiku.

Glumačka ekipa filma Sin City bila je apsolutno fantastična: Jessica Alba, Benicio del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, Elijah Wood, Alexis Bledel, Rosario Dawson, Carla Gugino, Rutger Hauer, Jaime King, Michael Madsen. Film je 2005. godine požnjeo sjajan uspjeh i kod publike i kod kritike, pa je možda i iznenađenje da se na nastavak moralo čekati punih devet godina. Jedan od najiščekivanijih filmova, ne samo u ovoj godini, u distribuciju napokon kreće 22. augusta.

U nastavku, što se neslužbeno zove Sin City 2, a službeno Sin City: A Dame to Kill For, ponovo imamo iste režisere (izuzev Tarantina), kao i dobar dio glumaca iz prvog dijela. Postoji, međutim, i podosta posve novih likova, koje tumače Eva Green, Josh Brolin, Jamie Chung, Joseph Gordon-Levitt, Dennis Haysbert, Marton Csokas, Julia Garner, Juno Temple, Ray Liotta, Stacy Keach, Christopher Meloni, Lady Gaga, Jeremy Piven i Crystal McCahill. Upravo je prva među pridošlicama – Eva Green – odgovorna za kontroverzu koja se oko filma stvorila još prije nego je krenuo u distribuciju, jer je na jednom od plakata na film prikazana na način koji su pojedinci, kao i pojedine institucije, proglasili odveć erotičnim i kontroverznim.

Film je po prvim najavama dostojan nastavak proslavljenog prethodnika. U smislu forme, ponovo je riječ o svojevrsnom poigravanju sa konceptom omnibusa, tj. uvezivanju nekoliko zasebno naslovljenih priča odnosno poglavlja.

Šta to ima u stripu što ga producentima čini neodoljivo privlačnim? Jedan od mogućih odgovora nalazi se u motu filma Unbreakable režisera M.Night Shyamalana: „U prosječnom stripu ima 35 stranica i 124 ilustracije. Cijena jednog izdanja je od 1 $ do 140.000 $. Svaki dan se u SAD proda 172.000 primjeraka. Više od 62.780.000 svake godine. Prosječni skupljač posjeduje 3.312 stripova. Potrošit će prosječno jednu godinu života čitajući ih.“

Iz ovog niza podataka iščitava se posvećenost i odanost ljubitelja stripa. Tu posvećenost i odanost oni će često po ekstenziji prebaciti i na filmove nastale prema stripovskom predlošku. Ponekad su, dakle, filmovi nastali po stripovima puka pragmatično-finansijska kalkulacija. Sa filmom Sin City, kao i sa njegovim nastavkom Sin City: A Dame to Kill For, to ipak nije slučaj.

Autor: Muharem Bazdulj