Marini Abramović je pripalo peto mesto liste 100 najmoćnijih (Power 100), a Art Review ju je opisao kao performans-umetnicu koja je postala prava zvezda, predmet poštovanja, ali i inspiracija drugima, a uz sve to sprovela je i uspešnu kampanju prikupljanja novca za „Marina Abramović Institut“, smešten u Njujorku.

Ona je ove godine pažnju medija i umetničke javnosti držala performansom „512 sati“ izvedenom u Londonu, a nedavno je najavila i novi performans, ovoga puta u Sidneju.

Iznad Marine na Art Review listi rangirani su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija. Tako je na samom vrhu liste Nicholas Serota, direktor Tate-univerzuma, sa sedištem u Londonu, odakle upravlja brojnim galerijama i institucijama širom sveta, povlačeći poteze i donoseći odluke koje definišu savremenu umetničku scenu.

Iza njega, na drugoj poziciji, našao se David Zwirner, koji upravlja velikim galerijama u Njujorku i Londonu, treće mesto zauzeo je Iwan Wirth, čuveni galerista sa izložbenim prostorima širom sveta, a poziciju ispod drži Glenn D. Lowry, direktor  njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

Među deset najuticajnijih ličnosti iz sveta umetnosti, osim Marine Abramović, samo je još dvoje umetnika: proslavljeni „kralj kiča“ Jeff Koons i čuvena fotografkinja Cindy Sherman.

Časopis Art Review jedan je od najpoznatijih svetskih umetničkih časopisa, osnovan 1949. godine. Godišnje se objavljuje devet izdanja časopisa, uključujući i dva specijala posvećena trenutno najmoćnijim ličnostima (Power 100) kao i budućim nadama (Future Greats).

Intervju sa Marinom Abramović, koji prate fotografije Dušana Reljina, možete pročitati u decembarskom premium izdanju Elle-a!

Izvor: Tanjug