Magazin „Lepa i Srećna” organizovao je 15. oktobra u hotelu „Mona Plaza” tradicionalnu konferenciju posvećenu ženskom zdravlju, pod pokroviteljstvom „Dunav osiguranja” i uz podršku Ministarstva zdravlja. Ove godine zbog pandemije konferencija je održana onlajn, a svi učesnici poslali su jasnu poruku – da je preventiva put do zdravlja i da bez zdrave žene nema zdravog društva. 

Na samom početku, prisutnima se obratila glavna i odgovorna urednica magazina Lepa i Srećna, Žaklina Milenković, koja se zahvalila svim učesnicima konferencije i istakla da se ove godine ovaj tradicionalni događaj magazina Lepa i Srećna održava online zbog pandemije koronavirusa. 

„Uspeli smo da okupimo eminentne stručnjake iz kliničkih centara iz Beograda, Niša i Novog Sada, a ove godine fokus nam je na najčešćim ženskim oboljenjima, njihovoj prevenciji, reproduktivnom zdravlju, ali i aktuelnoj pandemiji koronavorusa. Zahvaljujem se ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo značaj konferencije i pružilo nam značajnu podršku.”

Konferenciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek, koji je istakao da je ova tematika veoma značajna za društvo i dodao kako je siguran da će razmena vrednih iskustava i zaključci koji budu doneti doprineti unapređenju zdravstvene zaštite žena u našoj zemlji: 

„U poslednjih nekoliko godina država i Ministarstvo zdravlja uradili su mnogo toga kada je reč o unapređenju zdravlja, ali moramo biti iskreni i priznati da se žene često suočavaju s brojnim izazovima i problemima. Ministarstvo zdravlja daće svoj doprinos da se svi zajedno borimo i dođemo do cilja, a to je unapređenje zdravlja žena u Srbiji”.

PRVI Panel – Prevencija najčešćih ženskih oboljenja

Eminentni učesnici prvog panela bili su kardiolog Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, prof. dr Georgina Pudar, specijalista interne medicine i endokrinolog, 

 prof. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, prof. dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.  

Nataša Bašić, direktorka Direkcije za osiguranje kompanije „Dunav”, podsetila je da blagovremena poseta lekaru i dostupnost savremene dijagnostike dobar su put za sprečavanje težih zdravstvenih problema, što sve pruža polisa DZO „Dunav”.

Drugi PANEL – Reproduktivno zdravlje žena

O ovoj temi govorili su: prof. dr Ana Mitrović Jovanović , načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front, dr Naida Stanković, ginekolog, Sandra Bjelac, psihoterapeut i dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu. On je naglasio da dobrovoljno zdravstveno osiguranje može značajno doprineti borbi protiv kancera, kako u smislu finansijske potpore tako i stručne podrške, jer to nije samo medicinski već opšte društveni problem.

Treći panel – Život s koronom

Modeli zemalja koji su se pokazali najuspešnijima u borbi protiv COVID-19

Učesnici su bili prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Radmilo Janković, anesteziolog KC Niš i  mr. ph Milica Nestorović, stručna saradnica za marketing kompanije „Esensa”.

Povodom konferencije Zdravlje žena Srbije, magazin “Lepa & Srećna” i “Dunav osiguranje” organizovali su nagradni konkurs na Instagramu. Pet najkreativnijih odgovora na pitanje: Ko je najvažnija žena u vašem životu i zašto? nagrađeno je polisom individualnog zdravstvenog osiguranja u vrednosti od 150 evra, koja važi 3 meseca i obuhvata 3 lekarska i po 1 laboratorijski i  dijagnostički pregled.

Tekst: Milica Prelević, Vanja Ostojić

Zdrava žena zdravo društvo