Izleti i poseta vinogradima, dvorcima, kao i plovidba francuskim rekama spadaju u standardne turističke ture koje se redovno odvijaju u Francuskoj... 

(20 saveta: Kako da vam prva poseta Parizu bude nezaboravna)

Ako želite da uradite nešto drugačije na svom sledećem odmoru u ovoj prelepoj zemlji, vreme je da zavirite u magični svet umetnosti i posetite fantastične francuske katedrale u gotičkom stilu.

Ne znate koje? Poslušajte naše savete: 

Bazilika Saint-Denis

Prva stanica: Bazilika Saint-Denis predstavlja pravu gotičku katedralu. Kada stignete na Charles de Gaulle aerodrom uputite se pravo ka severnom predgrađu Pariza, pre nego što rešite da se opustite u šetnji pored reke Sene.

Bazilika Saint-Denis je takođe mesto na kojem su sahranjeni gotovo svi francuski kraljevi. Već na prvi pogled primetićete njene glavne karakteristike, kao što su šiljasti lukovi, rebrasti svodovi i prelepi vitraži...

U blizini bazilike, žene mogu da posete Hammam Pacha i da uživaju u turskom kupatilu. Ako se desi da ovo mesto posetite baš u nedelju, trebalo bi da posetite i divne pijace koje nedeljom postaju daleko veće i bogatije tako da ćete sigurno moći da pazarite suvenire i antikvitete. 

Foto: Profimedia

Notr Dam katedrala

Nakon obilaska Saint- Denis katedrale, vreme je da se obiđete najstariji deo grada, odnosno Île de la Cité, ostrvo koje se nalazi na reci Seni, koje predstavlja dom fantastičnoj Notr Dam katedrali.

Ljubitelji književnosti bi mogli da ponovo pročitaju priču Victora Hugaa o Kvazimodu, koja daje detaljan pogled na istoriju 19. veka, ali i fantastičan opis katedrale.

Notr Dan tehnički još uvek pripada ranoj gotici što se prepoznaje u simetiriji i uravnoteženosti arhitektonskih elemanata, ali i facinantnim vitražima. Sam Pariz ima mnogo toga da vam ponudi, te bi trebalo da detaljno obiđete ostrvo. U Berthillionu možete probati preukusne sladolede, dok će vam večera na ostrvu, sa pogledom na reku priuštiti pravo uživanje. 

Foto: Instagram / i_terrafy

Katedrala Chartres 

Pored Notr Dama, Chartres je svakako još jedna katedrala koju svako mora videti, a oduševiće vas svojom veličinom i impozantnošću. Nju odlikuje savršena rana gotička arhitektura koja je možda i najsavršeniji primer ovog perioda.

Sa tri nivoa, jednim prolazom i pravougaonim uvalama, kao i najbolje očuvanim ranogotičkim delovima u kombinaciji sa kasno-gotičkim, kao i najslavnijim vitražima na svetu, Chartres predstavlja fanatastično arhitekturno remek-delo koje je pod zaštitom Unesca.

U neposrednoj blizini, nalazi se muzej Centre International Du Vitrail koji ljubitelji vitraža moraju posetiti. 

Foto: Instagram / mocheikh

Amiens katedrala

Sada idemo severnije!

Na samo dva i po sata vožnje od Pariza nalazi se grad Amiens koji se može pohvaliti brojnim znamenitostima. Notre-Dame d’Amiens katedrala  je završena 1236. godine, a na osmišljavanju njenog izgleda su marljivo radile poznate arhitekte, Thomas i Renaud De Cormont.

Amiens je najviša i najkompletnija francuska gotička katedrala i pripada kasnom periodu. Međutim, ne dozvolite da vam njen savršen unutrašni prostor odvrati previše pažnje od spoljnih zidova, koji imaju obilje dobro očuvanih skulptura.

Šta još da radite u severnom regiona Picardy? Razmislite o poseti Château de Chantilly, prelepoj kući koja je danas pretvorena u umetničku galeriju. 

Foto: Instagram / nadya_koshkina

Reims katedrala

Ako Amiens poseduje savršenu unutrašnjost, onda katedrala Reims se može pohvaliti veoma kasnim, ali jednako savršenim gotičkim eksterijerom. Sa mnogo više ukrasa, poput dve ruže koje krase prozore, nije čudno zašto je baš ova crkva odabrana za krunisanje kraljeva. Katedrala poseduje niz vitraža koje je restaurirao umetnik Marc Chagall.

Foto: Instagram / leblogviagens

Reims, koji je predstavljo važan grad za vreme Rimskog carstva danas je prepoznatljiv po šampanjcu. Posetite Veuve Clicquot i druge obližnje proizvođače, kako biste degustirali najukusnije i najkvalitetnija pića. 

Sainte kapela (Sveta kapela)

Završite turu povratkom u Pariz, i poseti Île de la Cité. Ova draguljska, poput kraljevske kapele je savršena za sam završetak, jer će vam svojom lepotom ostati urezana u pamćenju.

Sainte kapela se sastoji od dva nivoa, odnosno dve kapele. Iako donji nivo poseduje raskošne svodove i razne zanimljive detalje, gornji deo je zadužen za popularnost Sainte kapele. Na njemu se nalaze prelepi vitraži, i zlatni detalji koji izgledaju kao sićušne zvezde na nebu. 

Foto: Instagram / fmoniquethore

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija