Postoji nešto magično u gradovima poput Pariza i Rima, i postoji razlog zašto mnogi od nas sanjaju da ih posete, bar jednom u životu.

(Open ur eyes: Vreme je za netipična putovanja)

Šarm, istorija i kultura ovih atraktivnih destinacija, budi neopisivu želju za putovanjem i istraživanjem ovih zemalja. Ipak, sa druge strane, budite sigurni da ćete se upravo tamo susresti sa velikim brojem turista, preopterećenim hotelskim kapacitetama i gužvama u gradu.

(Najbolje destinacije koje treba da posetite u 2016. godini)

Ako želite nešto drugačije putovanje i u potrazi ste za potpunim mirom i pravim odmorom, zašto ne biste zaobišli najpoznatije turistička mesta i upoznali totalno drugačije gradove?

Mi vam predstavljamo 5 najlepših, o kojima možda do sada niste ni razmišljali!

Butan

Butan je zadivljujuće prelepa zemlja, koja se nalazi na samim granicama Kine i Indije, a predstavlja dom neverovatne umetnosti i kulture. Ova himalajska zemlja je jedno od jedinstvenih mesta na svetu koje se može pohvaliti prirodnim lepotama, poput zelenih predela (zakon ove zemlje nalaže da 60 odsto zemlje mora ostati pod šumom), ali i vekovima starim budističkim manastirima koji su se odupreli komercijalizaciji.  

Takođe, ovde postoji neverovatan broj znamenitosti koje možete da vidite, posebno ako volite planine. Himalajske staze su jedne od najboljih na svetu, a sa njih se pruža prelep pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na litici oko 3.800 metara iznad doline Paro nalazi se budistički manastir Tigrovo gnezdo (Paro Taktsang), koje predstavlja jedno od najlepših mesta u zemlji koje privlači najviše turista. 

Paro Taktsang, foto: Instagram / nickimerivale

Takođe, veoma je važno da znate da posetioci moraju da plate dnevnu tarifu za posetu, koja iznosi 250 dolara. Ali zapamtite, dnevna karta uključe smeštaj, hranu, prevoz i zvaničnog vodiča.

Urugvaj

Sa tolikim brojem prelepih destinacija u Južnoj Americi koje možete izabrati, Urugvaj često nepravedno ostaje zapostavljen.

Urugvaj je najbolje upoznati tako što ćete svoj odmor započeti u glavnom gradu, Montevideju, nastavljajući ka Mercado del Puerto, odličnom mestu u kome možete probati autentičnu urugvajsku hranu.

Montevideo je takođe mesto poznato po odličnom noćnom životu, kao i po Rambla de Montevideo, priobalnoj oblasti koja se proteže pored okeana, ali i ozbiljnoj ljubavi prema fudbalu. 

Montevideo, foto: Instagram / wanderlustmarriage

Punta del Este je deo prepoznatljiv po prelepim plažama sa kojih se pruža fascinantan pogled, a upravo ovde ćete moći da probate fantastičnu hranu, koja je tipična za ovo primorsko podneblje.

Punta del Diablo je još jedno mesto koje je pozicionirano uz samu obalu, a poznato je po brojnim turistima koji dolaze sa velikim rančevima i šatorima, kao i onima koji traže nešto luksuzniji odmor. Ovo mesto odiše relaksirajućim vajbom, i odlično je za turiste koji žele da se opuste i uživaju na dugačkim, peskovitim plažama. 

Malta

Kada spomenemo Mediteran, popularne turističke destinacije kao što su Italija ili Grčka, su najčešće lokacije za koje se turisti opredeljuju ali Malta, iako mala, može se pohvaliti jednako lepim prizorima, ali i plažama koje su stvorene za mir i relaksaciju.

Ovo ostrvo se nalazi južno od Italije, a jedno je od najmanjih zemalja u svetu. Glavni grad, Valeta je pod zaštitom Unesca jer upravo ovde možete naći prastare očuvane, stare zgrade, statue, kao i atmosferu grada koja će vas vratiti daleko u prošlost. U blizini se nalazi grad Vitorio koji je takođe zadržao nekadašnji izgled, te ovde možete pronaći mnoge značajne građevine, koje datiraju iz srednjeg veka. 

Malta, foto: Instagram / hotelsdotcomkr

Naravno, ako ste se opredelili za Mediteran, sigurni smo da ste u potrazi za suncem i opuštanjem na najlepšim plažama.

Blue Lagoon se često nalazi na samom vrhu lista najlepših plaža, jer poseduje neverovatno plavu vodu, pogodnu  za kupanje  i uživanje, ali i pogled koji ostavlja bez daha. Pored nje, na Malti takođe postoji veliki broj drugih primorskih mesta koja poseduju živopisnu prirodnu lepotu. Jedno od njih je Azure Window koje okuplja ronioce i ljubitelje spotova na vodi.

Mozambik

Iako susedna Južna Afrika ima mnogo razvijeniji turizam, Mozambik je dom prelepih kilometarskih plaža, predivne kulture, ali i sportova, poput safarija. U primorskim oblastima, voda tirkizne boje u kojoj se nalazi bogat podvodni svet, predstavlja sjajno mesto za ronioce i sve zaljubljenike u prirodu. 

U Tofo Beach možete pronaći neverovatne plaže, ali i brojne mogućnosti za ronjenje. Vilanculos je još jedna sjajna opcija, i jedno od najboljih mesta koje možete posetiti, ako želite da uživate u brojnim sportovima na vodi. Odavde možete pristupiti prelepom Bazaruto arhipelagu, raju koji je ostao netaknut i zadržao je svoj prvobitni izgled. 

Tofo Beach, foto: Instagram / xivannah_f

I nakon što se zasitite plaža, savetujemo da odete do Gorongosa nacionalnog parka kako biste uživali u pravoj divljini, ali i videli divlje slonove, babune. 

Letonija

Iako je mala u odnosu na svoje okruženje, Letonija ima mnogo toga da ponudi posetiocima, poput prekrasnih prirodnih znamenitosti, ali i svu leotu koju poseduje glavni grad Riga.

U Rigi ćete naći stare kladrme, gotičku arhitekturu i bogatu ponudu restorana i barova. Pri tome, veoma je važno da šetnjom obiđete stari deo grada, kako biste osetili njegovu posebnu atmosferu, ali i videli stare, očuvane zgrade i ulice. 

Riga, foto: Instagram / visitriga

Poseta Letonije se ne završava u Rigi. Ako je posećujete u letnjem periodu, obavezno se uputite ka Jurmala, kako biste uživali u prelepim plažama ili u Kuldiga, srednjovekovni grad koji će vas oduševiti svojom arhitekturom. 

Jedan od najlepših delova putovanja predstavlja poseta prelepih sela, pa obavezno posetite jedno, jer će vam slika prelepih predela i neobične atmosfere zauvek ostati urezana u sećanju.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija