Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

7 putovanja koja će vam promeniti život

Autor majab
Autor majab

Ovo nije uobičajena lista najlepših gradova, niti probranih ostrva, ovu su mesta koja su raj za sebe, a vi ćete ih pamtiti zauvek i uvek im se vraćati!

Izvor: Foto: Profimedia

Putovanje na nepoznatu destinaciju uvek nas transformiše na neki način, na suptilan ili očigledan, trajan način. Daje nam novu perspektivu, drugačiju ideju o nama i svetu u kome živimo.

Nisu sva putovanja ovakva, ali neka jesu, naročito ona koja pažljivo  birate i planirate.

Mi vam priskačemo u pomoć prdstavljajući ne samo destinacije koje će učiniti da doživite nesvakidašnje iskustvo, već i vrlo specifična mesta, kao što su ona za ljubitelje knjiga, tenisa, istorije.

Buenos Aiers, El Ateneo Grand Splendid 

Iako je na reputaciji kao grad tanga u kome se pije najbolje vino i služe najukusniji odresci, većina ljudi sa područja Argentine ovamo hrli zbog nečeg sasvim drugog. 

Naime, ukoliko ste ljubitelj knjiga, onda je vreme da se upoznate sa ovom informacijom: glavni grad Argentine je knjiški raj!

U njemu postoji više knjižara nego u bilo kom drugom gradu na svetu i ne samo to, tamo se nalazi jedan od možda najvećih i svakako najelpši bookshop na svetu.

Knjižara El Ateneo Grand Splendid smeštena je u unutrašnjosti starog pozorišta u kome su sedišta zamenjena policama za knjige. Ovo mesto izgleda kao svojevrsni hram pisane reči, te ako ste jedna od onih osoba koja uvek radije menja film za dobru knjigu, ovo će biti vaše iskustvo koje sasvim sigurno nećete zaboraviti. 

foto: Instagram/ilzajoaquim

Peking, Zabranjeni grad

Poznat i kao Palata muzej je nešto zaista nesvakidašnje.

Ovo je najveći i najposećeniji dvorski kompleks na svetu, a ime je dobio zbog toga što sve do 20. veka niko osim članova carske porodice i slugu nije mogao da uđe unutra. Čitav kompleks sastoji se od 900 zgrada i čak 9.999 prostorija!

Ako mislite da je fascinatna šetnja kroz fantastični carski grad, varate se, jer vas tek očekuje oduševljene kada zavirite u neku od prostorija koje se u njemu nalaze. Raskoš, raskoš i mnogo lepote i umetnosti na jednom mestu, možda i previše.

foto: Profimedia

London, Vimbldon

Jedan od najstarijih teniskih grend slem turnira, svakako je onaj koji se krajem juna održava na londonskom Wimbeldonu, ujedno je i najveći i najprestižniji teniski događaj.

Održava se od 1877., a na njemu se i dan danas strastveno neguje tradicija koja postoji već više od stotinu godina, igrači su obučeni u belo, trava je sveže pokošena u milimetar, zidovi su prekriveni bršljenom, a publika se gosti tradicionalnim desertom, jagodama sa šlagom ili čuvenim pimm koktelom.

Za ljubitelje tenisa, ovako izgleda raj.

Čak i oni koji nisu fanovi ovog sporta neće ostati ravnodušni među 15.000 navijača koji se nalaze na tribinam nekih od četiri terena.

foto: Profimedia

Istanbul

Turska se nalazi u prilično nezgodnom okruženju, graniči se sa zemljama u kojima vladaju značajane političke i sektaške podele. Uprokos tome, Istanbul je jedna potpuno drugačija priča, slikovit i veseo prizor koji ukazuje da stvari ne moraju biti takve.

Čitav grad je praktično poput muzeja na otvorenom, a u većini njegovih delova  i dalje je vidno prisutan duh prošlosti, zato je teško izdvojiti nekolicinu mesta ili spomenika koji će učiniti da se zauvek sećate ovog putovanja.

Ipak, mora se pomenuti Aja Sofija čiji zidovi su prekriveni upravo ovim epskim slojevima prošlosti, bao kao i veličanstvena Plava džamija.

Još jedna stavka koja se ne sme izostaviti, a teško ju je opisati, jeste hrana, apsolutno maestralna ponuda tradicionalnih jela i specifičnih ukusa koje neće imati priliku nigde drugde da probate i more, oh more. Da, Istanbul ima sve.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2012:08:07 06:42:23

foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije

Lepota

Moda