Svi mi želimo malo boje u našem životu...

A kada se one nađu u vidu najšarenijih ulica, koje čine stare zgrade duginih boja, sa živopisnim terasama i balkonima, stvar postaje mnogo jasnija: odmah bismo napravili korak na ovim fascinantim ulicama. 

Dakle, ako vas put bude vodio u Francusku, Italiju ili Španiju, nikako nemojte da propustite šetnju ovim simpatičnim ulicama: 

El Caminito, Buenos Ajres

Poznati kraj La Boca koji se nalazi u Buenos Ajresu je prevashodno predstavljao dom imigrantskoj populaciji. Danas u njemu živi radnička klasa, a prepoznatljiv je po jarkim bojama i odličnom street artu. Glavno šetalište, el Caminito, je uokvireno šarenim zgradama u nizu koje zajedno sa uličnim izvođačima, umetnicima i otvorenim kafićima, predstavljaju pravi raj za turiste. 

Foto: Instagram / miladys_steps

Stari grad Colmar, Francuska

Ovaj francuski grad izgleda kao iz bajke. Jedinstvena arhitektura, svetli francuski kapci na prozorima i poludrvene zgrade izrađene u nemačkom stilu, potiču iz zajedničkog delovanja dve kuture. S obzirom da vodeni kanal prolazi kroz stari deo grada, Colmar je poznat i pod imenom mala Venecija. 

Foto: Instagram / thebestdestinations

Nyhavn (Kopenhagen)

Višebojne fasade zgrada koje se nalaze u Nyhavn se smatraju jednim od najlepših i najpoznatijih u celoj Evropi. Zanimljivo je činjenica je da je Christian Andersen živeo u jednoj od tih kuća! 

Foto: Instagram / chloeeadams90

Rainbow row, Čarlston, Južna Karolina

S obzirom da je Charleston tako sladak, onda i ne čudi što ima ulicu koja se zove Rainbow row. Kratka šetnja bi vam garantovano popravila dan, jer 13 pastelnih gruzijskih kuća su znamentiosti koje moraju da se nađu na vašoj listi must visit lokacija ...

Foto: Instagram / _caseyqueso

Chefchaquen, Maroko 

Mali marokanski grad koji se nalazi na severu, u potpunosti je orkužen planinama, te je poznat po mešavini španske i orijentalne arhitekture, kao i prelepom nijansom plave boje. Priča se da su za ovu boju odgovorni jevrejski imigranti, koji su ofarbali grad ne bi li oponašali nebo i raj.

Foto: Instagram / thomasalright

Jellybean row (Newfoundland, Kanada)

Verovatno pri prvom spomenu kanadskog Newfoundlanda, pomislićete na smrzavanje i vetrove koji mogu biti veoma depresivni- ali ne ako živite u živopisnom Jellybean Rowu. Ovaj donji deo ulica Johns je popunjen slatkim kućama obojenim u jarko crvenoj, plavoj, žutoj i boji lavande. Ono što nas ne iznenađuje, ovo je jedna od najfotografisanijih ulica u Kanadi. 

Foto: Instagram / danocracy

Las Palmitas (Pachua, Meksiko)

Priča o Las Palmitasu, siromašnom naselju koji se nalazi na dva sata udaljenosti od Meksiko Sitija, je poprilično neobična. Samo prošle godine, meksička vlada je sponzorisala urbani projekat renovacije kako bi pretvorila ovaj kraj u street art. Kao rezulat, oko 2000 kuća su pretvorene u javno umentično delo.

Foto: Instagram / mygipsysoul

Market Square (Varšava) 

Najstariji deo Varšave, Poljska, Market Square je popunjen svetlim zgradama, koje datiraju iz 13. veka. Iako je veliki deo starog grada uništen tokom Drugog svetskog rata, on je kasnije verodostojno rekonstruisan. 

Foto: Instagram / hotelsvillas_photography

Fondamenta Pontinello (Burano, Italija)

Ostrvo Burano, grad umetnika i ribolovaca, poznat je po malim kućama duginih boja, koje su nanizane jedna pored druge, duž obale kanala. Postoji priča da su ribolovci zapravo započeli ovu tradiciju šaranja kuća, kako bi pomogli sebi da prepoznaju svoje kuće, sa pučine lagune.

Foto: Instagram / the_wandering_tourist

Rue Cremieux (Pariz)

Ekscentrično, kaldrmisano susedstvo u 12. arondismanu, Rue Cremieux je jedna od najbolje čuvanih tajni Pariza… i svi se nadaju da će tako i da ostane.

Foto: Instagram / ludo_lsr

Paseo Gervasoni ( Valparaiso, Čile)

Boja je sve u ovom ličkom gradu u centralnoj obali Čilea. Uzmimo, na primer, istorijsko šetalište u Paseo Gervasoni. Uska, brdovita ulica pruža prekrasan pogled. Ali pravi razlog za posetu je umetnost: ogromna zgrada je stručno oslikana graditima i jarko obojenim fasadama. 

Foto: Instagram /psicolay.bastos

Bo Kaap, (Kejptaun)

Ovo pre svega muslimansko susedstvo u Kejptaunu je pretvoreno posle južnoafričkog aparthejd režima, kada su stanovnici odlučili da slikaju sa prelepim bojama. Danas je popularna turistička atrakcija zbog svojih boja i kuća izgrađenih na tankim, kaldrimsanim ulicama. 

Foto: Instagram / capetownisfun

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija