Samo jedna šetnja ulicama Pariza, poseta palatama u Beču ili pogled na vodene kanale Venecije će vas transportovati kroz vreme i evocirati prošlost. I upravo zbog toga su ovi gradovi poznati kao bezvremeni i veoma inspirativni. 

Ipak, Evropa je mnogo više od ovih dobro poznatih destinacija... Beč, Venecija i Pariz spadaju u popularne gradove koji se mogu naći na razglednicama, dok su neki od najlepših i najuzbudljivijih evropskih gradova često kontinentalno najmanji i veoma skromni.

Ono što je važno da zapamtite, da su mnogi od njih veoma blizu, te dok posećujete London, zašto ne biste uzeli jedan ili dva slobodna dana da posetite srednjovekovni dan Briž (Belgija)?

Na samo nekoliko sati daleko od Evrostara, železničke linije koja povezuje London sa Parizom, doći ćete do Briža- mirnog, ljupkog mesta u kome se smenjuju kanali i kaldrimisane ulice.

Slično tome, poljski grad Ščećin je grad pored reke, sa divnom obalom, a udaljen na samo dva sata vozom od Berlina...

U nastavku pogledajte naš predlog sa 7 najšarmantnijih evropskih gradova:

Salcburg, Austrija

Možda najpoznatiji po mestu rođenja slavnog muzičara Mozarta i nastanku slavnog mjuzikla The Sound of Music, grad Salcburg se nalazi tačno na granici sa Nemačkom.

On u potpunosti predstavlja baroknu arhitekturu, i dok je samo nekoliko modernih zgrada je smešto u srcu grada Salcburg dokazuje da danas izgleda gotovo isto kao u prošlosti. 

Šta morate da vidite: 

Uplatite Sound of music turu ili posetite mesto rođenja Mocarta, kuću koja je sada pretvorena u muzej. Takođe, možete da se uputite ka Alter Markut i iskoristite dan za isprobavanje tipične austrijske hranu koju, osim restorana, možete naći na ulicama grada. 

Ščećin, Poljska

Kao sedmi najveći grad u Poljskoj, Ščećin često nepravedno ostaje zapostavljen u senci nekih popularnijih destinacija kao što su Varšava ili Krakov.

Ovaj lučki grad, koji se nalazi na samoj granici sa Nemačkom, često je meta posete nemačkih turista, a oduševljava prelepom obalom pored reke, kao i lokalnim pivom i vodkom. 

Šta morate da vidite: 

Ščećinska filharmonija organizuje veliki broj događaja tokom cele godine, a nebična visoka zgrade je sama po sebi prelep primer poljske arhitekturalne ekscentričnosti. 

Luksemburg

Jedan od najmanjih evropskih prestonica, kao i jedna od najmanjih zemalja, grad Luksemburg je poznat kao "Gibraltar severa", zahvaljujući veličanstvenim dolinama i platoima, kao i zidinama koje su do 19. veka okruživale grad u tri prstena.

Šta morate da vidite:

Casemates Bock predstavlja kompleks različitih tunela, tzv. kazamata koji su isprepletani zaštitnim prolazima, te podsećaju na lavirinte. Danas su pod zaštitom Uneska, a osim što vas vode do najboljeg panoramskog pogleda u Luksembrugu, oni će vam dati fascinantan pogled na istoriju grada.

PageBreak

Pula, Hrvatska

Ovaj drevni grad se može pohvaliti velikim brojem očuvanih ostataka iz doba Rimljana, a osim toga Pula je i dalje zadržala posebnu atmosferu zahvaljujuči očuvanju tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina, kao i ribolova.

Šta morate da videte:

Većina ostataka iz peiroda Rimljana su definitivno na spisku stvari koje morate videti, a posebno bismo izdvojili masivnu Pula Arena, Avgustov hram i trijumfalnu kapiju. Posetioci bi takođe trebalo da se upute ka obali koja vodi ka izlazu grada, kako bi pronašli stope dinosaurusa koje se i danas mogu videti na stenama.

Briž, Belgija

Briž je klasičan srednjovekovni grad: popunjen krivudavim kamenitim ulicama, isprepletenim kanalama i tornjevima, kao što je Belfry of Bruges. Ovaj grad se smatra jednim od najlepših u Evropi, te predstavlja kratki beg od užurbanog i stresnog Londona, te ga upravo stanovnici ovog grada najviše i posećuju. 

Šta morate da vidite:

Obavezno posetite Belfry toranj. To je najpoznatiji simbol grada, a pogled sa visine će vas ostaviti bez daha. 

Vaduz, Lihtenštajn 

Sa svojom bizarnom istorijom, moćnom monarhijom i malom populacijom, Lihtenštajn se smatra jednom od najčudnijih zemalja Evrope. Prestonica Vaduc se smatra liliputanskom jer broji populaciju od samo 5 000 stanovnika, a predstavlja neprocenjivo blago za ljubitelje alpinizma.

Šta morate da vidite:

Ako ste ljubitelji prirode udaljite se od grada i uputite se ka planinama železnicom Grüschaweg koja će vas voditi kroz najlepše predele, ili se zaustavite u vinskim podrumila Prince of Liechtenstein, kako biste degustirali vino ili viski.

Lozana, Švajcarska

Smešten na obali Ženevskog jezera, Lozana je jedan od švajcarski najfascinantnijih gradova. Obližnji region Vaud je poznat po svojim vinima, kulinarskim specijalitetima i zadivljujućim prirodnim lepotama. Osim toga, ovaj grad spada u najveći region francuskim govornim područjem u Švajcarskoj, što će vam omogućiti francusko-švajcarski doživljaj koji se lepo komplementira s posetom Berna, koji neodoljivo podseta na Nemačku.