U pitanju su parkovi, koji su sve samo ne klasične zelene površine sa stazama za šetnju, drvećem, cvećem i klupama. Ima i toga, ali to je tek jedan potpuno običan velelepnih i ogromnih vrtova sa predivnim zdanjiima.

Ako se pitate zašto u ovakvom gradu prepunom istorijski važnih spomenika, galerija, muzeja i autentičnih gradskih ulica, treba da posetite park, podsetićemo vas da se Rim nalazi prilično južno i nadomak mora, te da u njemu najvećim delom godine vlada blaga mediteranska klima, što ujedno znači da na ovakvim mestima priroda buja u svoj svojoj raskoši.

Kada se umorite od jurcanja po gradskim ulicama, te od buke i gužve, posetite neki od ovih oaza prirode i lepote. Pored cvetnih površina, jezera, palmi i brojnih fontana, ovde se nalze i neki od čuvenih muzeja.

1. Vila Borgese

Treći po redu park po veličini u Rimu, Vila Borgese, nalazi se u samom srcu grada. U njemu se nalazi i Galerija Borgese, jedna od najvećih kolekcija umetnosti u gradu, kao i brojna jezera i vrtovi. Kardinal Scipione kupio je zemljište 1612. godine i započeo uređivanje površine. Prvobitna namera bila je da se napravi vila koja bi bila utočište za uživanje i zabavu kao i za čuvanje umetničke kolekcije porodice Borgese. U parku se nalaze brojne fontane i statue, a sada i gradski Zoološki vrt, Nacionalni Etruskanski Muzej i postavka Shakespeare Globe Teatra. U Vili Borgese ćete naći i Pincio terasu s koje se pruža pogled na Piazza del Popolo, što je jedan od najlepših prizora u gradu.

foto: Instagram: liviahengel

PageBreak

2. Vila Doria Pampili  

Vila Doria Pampili najveći je park u gradu, izgrađen oko 1650. godine za princa Camilo Pampilija, nećaka pape Inoćentija X. Kada je porodica Pampili nestala zbog nedostatka muškog naslednika u 18. veku, vila je prešla u vlasništvo princa Đovanija Andrea IV Doria, i otud dva prezimena u imenu parka. Vila je trebalo da bude prigradska kuća i ukrašena je mnogim ornamentalnim dekoracijama, u koje spadaju sređena renesansna bašta i impresivna barokna Kupidonova fontana. Sam park je podeljen na dva dela koja su sada spojena mostom, u njemu možete džogirati, šetati, posmatrati ptice ili jednostavno uživati u pogledu.

foto: Instagram: liviahengel

3. Vila Torlonia

Vila Torlonia je jedan od novijih parkova u gradu. Sama vila je sagrađena u ranom 19. veku. Najpoznatija je po tome što je služila kao privatna rezidencija Benita Musolinija, italijanskog fašističkog diktatora, od 1925. do 1943. godine. Vrtovi su puni palmi, a tu je i bazen i pozorište. U parku se nalazi i nekoliko poznatih muzeja, kao što je Casina Della Civette, fantastična mala koliba na kojoj se nalaze prozori obojeni u Art Nouveau stilu.

foto: Instagram: liviahengel

4. Vila Ada

Vila Ada je park koji stanovnici Rima obožavaju i u njemu provode vikende, trče, organizuju piknike i nalaze se sa prijateljima. Drugi je po veličini, odmah iza Vile Dorie Pampili, a u njemu se nalaze dva velika jezera - na jednom od njih se održava poznata serija koncerata Villa Ada Incontra Il Mondo, na koju dolaze umetnici iz mnogih zemalja u letnjim mesecima. Izgradnju vile je naručio prvi kralj Italije, Vitorio Emanuel II, i služila je kao rezidencija kraljevske porodice od 1872. do 1878. godine, a zatim i od 1904. godine pa do pada monarhije 1946. Sada je sedište Egipatske Ambasade u Rimu.

foto: Instagram: liviahengel

Priredila: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/