Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fendijev vodič kroz najlepša mesta u Rimu

Ne, u ovom vodiču nećete naći ni Koloseum, niti fontanu Di Trevi.

  Izvor: foto: Instagram/bea_damb15

Ako je neko ime sinonim za dobar ukus to je onda ova modna kuća, koja je izdala fantastičnu knjigu sa uputstvima za obilazak Večnog grada. Ime Fendi u svetu mode poznato je naravno zahvaljujući svojim modnim kolekcijama koje uključuju prepoznatljive modele od krzna, ali i aksesoare, pogotvo torbe.

U pitanju je jedna od najstarijih i najznačajnijih italijanskih kuća, koja je osnovana davne 1925. i to upravo u Rimu. Zbog čega ovaj jedinstveni vodič smatramo odličnim uputstvom za nezaboravan obilazak jednog od najposećenijih gradova sveta.

Knjiga pod nazivom Your Seven Ways to Rome: Art, Parks, Restaurants, Shopping, and More Fun, našla se u knjižarama većine svetskih metropola, a mi smo zavirili u nju i za vas izdvojili mesta koja su nam najviše privukla pažnju.

Nećete se razočarati!

U XV veku često plavljenje reke Tibar i loš kanalizacioni sistem, naterao je gradske porodice da se iz centra Rima povuku u svoje letnjikovce na obodima grada. Ove vile bile su mesta koja su i u bukvalnom prevodu služila za maksimalno lenčarenje, zvali su ih otiumima (što je prevod za "nerad").

Ali su ipak bile i malo više od toga, smatrali su ih svojim ličnim zadovoljstvima za dušu, jer su bile i žila kucavica kulturnog života. I prava suprotnost onom poslovnom, užurbanom životu koji su vodili u samom gradu. Ove vile sa svojim veličanstvenim parkovima koji okružuju svaku od njih, predstavljaju specifičan i šarmantan portret prošlih vremena.

Botaničke bašte

Otvorene u 14. veku kao "jednostavne bašte", korišćene su za gajenje lekovitog bilja, a kasnije pretvorene u voćnjake i kuhinjsku baštu papskog dvora. U 16. veku su zvanično postale Rimske botaničke bašte pod upravom prefekta Michele Mercatija, papskog lekara.

Na skoro trideset jutara zemlje raste 7000 biljnih vrsta, uključujući i aromatične i vodene biljke, vekovima staro drveće, ružine vrtove i zimzelene sorte. Tamo se nalazi i divna japanska bašta i vrt mirisa koji će učiniti posetu nezaboravnom čak i onima koji imaju probleme s vidom.

Veliko stepenište iz 18. veka delo je arhitekte Fernanda Fuge. Danas se u botaničkoj bašti nalazi sedište Departmana za Biologiju životne sredine Rimskog univerziteta, gde se vrše istraživanja na poljima botanike, ekologije i prirodnih nauka. S vremena na vreme tu se održavaju i izložbe i predavanja.

foto: Instagram/thesill

Narandžasti vrt

Parco Savello je poznatiji kao Narandžasti vrt, a ime je dobio po velikom broju Seviljskih ili ti stabala gorke pomorandže koja tamo rastu. Okružuje ga drevna tvrđava izgrađena u kasnom 13. veku na ostacima Crescenzi zamka, koji je prvobitno sagrađen tri veka ranije.

Zidine tvrđave koja se nadnosi nad rekom Tibar pružaju jedan od najdivnijih pogleda na grad Rim.

Za današnji simetrični izgled odgovoran je arhitekta Raffaele De Vico, koji je projektovao izgled vrta 1932. godine. Na glavnom ulazu nalazi se zanimljiva fontana koja se sastoji od termalnog izvora od egipatskog granita i namrštenog lica sa gustim brkovima koje je izvajao Bartolomeo Bassi prema nacrtu Giacomo Della Porte.

foto: Instagram/dashakrasavina

Villa Doria Pamphilj

Jedna od najvećih i najlepših vila u rimskim parkovima je imanje plemićke porodice Pamphilj. Sredinom 19. veka je imanje, zajedno sa obližnjom Villom Corsini, pretvoreno u farmu. Posle nekoliko promena vlasnika, vila je postala državno vlasništvo i otvorena je za javnost 1972. godine.

Ta vila je takođe i mesto gde italijanska vlada zvanično prima goste. Ono što posetu ovom mestu čini posebnom je obilje umetničkih dela i arhitekture koje se nakupilo vekovima - od ostataka rimskih akvadukta to pogrebnih građevina, srednjevekovnih predmeta i predivnih baroknih slika i statua koje je Papa Inoćentije X naručivao od Algardija, Berninija i Grimaldija, da ne pominjemo bezbrojne arhitektonske dragulje koji čine ovu vilu kovčegom punim blaga najboljih italijanskih umetnika i graditelja.

foto: Instagram/rookie_172

Ostale Fendi predloge za Rim pogledajte na sledećoj strani...  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity