Mnoštvo tapasa, jednako toliko čaša tinto de verana, proleće koje traje još od samog početka februara i apsolutna opuštenost ...

Iako putovanje po Španiji ljude prvenstveno asocira na Gaudijevu Barselonu i fotogeničnu arhitekturu, Madrid je pomalo nepravedno zapostavljen jer je njegov najjači adut autentičan španski duh - a on je malo teže uhvatljiv objektivom.

Zato, ako se i nađete u Madridu na 24 sata nikako nemojte trčati od znamenitosti do znamenitosti s vaše "to do" liste jer to bi bila najmanje madridska stvar koju možete učiniti. Umesto toga, kao pravi madrileño, priuštite si po malo od sieste i fieste!

Španci su izuzetno druželjubiv narod, a pod druženjem, uz piće, uvek podrazumevaju i hranu. Njihov radni dan najčešće počinje u 9 sati, a tipičan doručak podrazumeva churrose - uštipke koji se jedu sa vrućom čokoladom ili kafom sa mlekom. 

Istorija se još uvek nije usaglasila oko porekla ove ukusne testenine - neki kažu da su ih Portugalci doneli iz Kine, a drugi da su ih izmislili španski pastiri kao zamenu za sveže pekarske proizvode.

Kako bilo, churrose danas možete naći posvuda, ali navodno su najbolji u Chocolateriji San Gines koja je otvorena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Ona se nalazi u maloj uličici svega pet minuta dalje od najpoznatijeg  gradskog trga, Puerta del Sol. 

Ako vam se ne čeka u redu, tačno nasupram San Ginesa nalazi se porodična chocolateria Los Artesanos 1902. Churrosi se tamo spremaju tačno ispred vas.

Iako je Madrid najveći grad u Španiji, većina znamenitosti je u samom centru i možete ih obići peške. Na samom Puerta del Sol ih je već nekoliko, a najzanimljiviji su nulti kilometar svih španskih prometnica i statua medveda, kao i stabalca jagode koji su simbol Madrida. Zašto? Objašnjenja je nekoliko: Madrid se prvobitno trebao zvati Ursa što na latinskom znači medved. Nekada davno, područje grada bila je šuma koju su uglavnom naseljavali medvedi, a hranili su se voćem sličnim jagodama koje je raslo na stablima "madroña". 

Sa samog trga u roku od deset minuta možete doći do Gran Vie - ulice koja je poznata kao šoping meka Madrida. Vikendom je gotovo pa neprohodna, a cene i ponuda u prodavnicama poznatih španskih brendova, nisu značajno drugačije no kod nas, pa vas savetujemo da se od Puerta del Sol uputite u nekom drugom smeru.

Na istoj udaljenosti od trga, ali južno se nalazi i Plaza Mayor. Kao što joj i ime kaže, Plaza je glavni madridski trg. Na njemu se nalazi nekoliko restorana i kafića, ali u njima budite spremni da platite cenu lokacije za ne naročito visok kvalitet.

Ako nastavite šetnju u istom smeru, doći ćete do Kraljevske palate, upečatljive zbog belog kamena od koga je napravljena. Poseduje 300 soba i koristi se samo za državne prilike, zbog čega je otvorena za razgledanje, dok sadašnji kralj Felipe stanuje u palati Zarzuela van Madrida. Odmah pokraj Palacio Real nalazi se i Santa María la Real de La Almudena, velika katolička katedrala.

Ostatak putopisa pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

Tradicionalno jelo Španije je paella, odnosno pirinač koji se priprema sa začinima i uglavnom plodovima mora, ali u ponudi su i vegetarijanska, ona s piletinom ili mešana. Krompir sa jajima je ono što nazivaju tortilla de patatas i to možete pronaći bilo gde u centru.

Ako biste rado probali što više toga u što manje vremena, savetujemo vas da za ručak posetite bilo koju njihovu pijacu. Jedna od najlepših i najstarijih nalazi se tačno na putu između palate i Plaze Mayor. Zove se Mercado de San Miguel, a sagrađena je 1916. godine. Ponovno je rekonstruisana i otvorena 2009., a 30-ak prodavaca nudi gotova gurmanska jela - tapase, šunke, masline, morske plodove, slatkiše, ali i vina, šampanjce i pivo. 

Naša topla preporuka je da posetite i mali porodični restorančić Takos al Pastor, takođe u blizini Plaze Mayor. Pred Pastorom je uvek red, ali neka vas to ne čudi - tu su definitivno najbolje quesadille i tacosi koje ćete pojesti. Nude i meksičke pive i gazirana pića od limete, mandarine, guave, limuna i grejpa.

Španci su poznati i po siesti - popodnevnoj dremci koja uglavnom završava do pet časova. Neka vas ne brine - u centru se ugostitelji i trgovci toga ipak ne drže, ali u stambenim četvrtima i na periferiji u to vreme teško ćete pronaći otvorenu prodavnicu.

Ako ste ljubitelj umetnosti i poslepodne želite provesti upoznajući kulturnu ponudu grada, Madrid vas neće razočarati. Najpoznatiji muzeji su svakako Reina Sofia s umetničkim delima koja uglavnom datiraju iz perioda 20. veka pa do danas.

Uslov je da nikako nisu nastala pre rođenja Pabla Picassa, odnosno 1881. godine. Njegova Guernica, nastala tokom španoskog građanskog rata, najpoznatija je slika Muzeja kraljice Sofije, a osim Picassa, ovde možete videti i Dalijeva jela. Nešto poznatiji muzej je Prado u kome se nalaze umetnička dela iz ranijih epoha, uglavnom slike i skulpture nastale pre 1881. godine. 

Ako niste fan muzeja, svoju popodnevnu siestu možete odraditi u Retiru - jednom od najvećih gradskih parkova koji je do 19. veka pripadao španskoj monarhiji, a od  tada postaje javan. 

On se takođe nalazi odmah u blizini Prada, a najpoznatiji njegov deo je 22 metra visoka Kristalna palata, odnosno stakleni paviljon. Sagrađena je za izložbu flore i faune s Filipina, a sada se koristi uglavnom za umetničke izložbe. 

U Retiru možete iznajmiti i čamčić sa veslima na jezeru koje se nalazi negde u sredini samog parka, pojesti sladoled ili popiti kafu, napraviti piknik ili se samo izgubiti u šetnji.

Za veče ostavite šećer na kraju - tapase. Španci zapravo vrlo kasno večeraju i izuzetno mnogo izlaze i druže se van sopstevnih domova. I iako su mnogi čuli za sam pojam tapas, retkima je zapravo jasno što tačno to jesta.

Tradicija nalaže da ako se dogovorite da idete na tapase i to sa dva prijatelja, otići ćete u najmanje tri tapas bara. Sa svakim pivom ili vinom koje naručite, dobićete manju količinu hrane - to može biti kikiriki, nekoliko komadića mesa, mala peciva, kriške sira, masline u raznim marinadama i slično.

U svakom baru račun plaća druga osoba, dok se svi ne izređaju. Barovi koji nude besplatne tapase ipak više nisu tako česti, ali svoje zalogajčiće skoro svugde možete naručiti za euro ili dva. 

Leti Španci uglavnom nazdravljaju sangrijom, aromatiziranim vinom s voćem, a zimi tinto de veranom - crvenim vinom pomešanim sa gaziranim sokom od limuna ili narandže. Pa, salud!

Tekst: Petra Buljan ( buro247.hr)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/