Većina stranih turista dolazi u Beograd, gde se poseta svede na nekoliko obaveznih i sada već kultnih lokacija. Tu je centar grada naravno, koji podrazumeva šetnju Knez Mihailovom i okolnim autentičnim uličicama starog grada, obavezni Kalemegdan i Skadarlija.

Restorani sa tradicionalnom kuhinjom, koja je deo nacionalnog identiteta i bogat noćni život.

Ipak, 25-godišnja lifestyle blogerka iz Čikaga Olivia Rink, koja je  poreklom iz Indijane došla je da otkrije Srbiju, te iako je bila stacionirana u prestonici, nije nikako propustila da upozna i ostale delove zemlje.

Olivia je u Beograd stigla sa svojih pet prijatelja i prvi dan uz pomoć vodiča otkrivali su upravo glavni grad. 

Najveći utisak na njih ostavile ulice popločane kamenjem, lokalne kafane sa ukusnom hranom, pijace, jedinstvena umetnost, te arhitektura koja se diči posebnim spojem stare i moderne arhitekture.

"Nacionalna turistička organizacija Srbije uradila je sjajan posao za nas. Po njihovoj preporuci posetili smo mesta koja su garantovala najutentičnije iskustvo. Jedno od njh je definitvno bilo ukusna domaća hrana. Pored svežeg mesa i krompira spremljenih na najrazovrsnije načine, koji su baza svakog konkretnijeg obroka, oduševila nas je količina ukusnih sireva i svežih salata koje se serviraju uz jelo. Nismo propustili ni uživanje u tradicionalnom ukusu domaće kafe koja se služi sa ratlukom, a mesto na kome se služi ona najbolja definitivno je kultna kafana Upitnik, nadomak Knez Mihajlove ulice. Posetili smo i predivan Hram Svetog Save, dok je hotel Moskva u centru grada za mene je bio pravo otkrovenje, s obzirom da važi za jedan od luksuznijih hotela, a postoji još od 1908. godine. Oduševio me je i sam izgled hotela koji se diči specifičnim stilom secesije, ali i neke zanimljive činjenice, poput one da je u hotelu do sada boravilo preko 40 miliona gostiju, uključujući i brojna čuvena imena, neka od njih su Albert Einstein, Elizabeth Taylor i Brad Pitt."

Šestočlana ekipa iz Ameirke svoju posetu Srbiji nastavila je putujući ka istočnom delu zemlje, gde su posetili Golubac i čuvenu tvrđavu iz XIV veka. Krstareći dalje Dunavom put ih je odveo ka Viminaciju, a brodićem su razgledali predivnu panoramu uz reku, koja se ističe šumovitim predelima i planinama. Nisu propustili ni posetu manastiru Bukovo koji datira iz srednjovekovnog perioda, a nalazi se u blizini Negotina. 

Jedna od nezaobilaznih tačaka pri otkrivanju lepota istočne Srbije uz tok Dunava, jeste obilazak jednog od najlepših vidikovaca u našoj zemlji - Kapetan Mišin breg. Opasan vinogradima i bujnom netaknutom vegetacijom, sa pogledom na oklne šume i Dunav, ovaj vidikovac obavezna je turistička stanka za pauzu i ručak na kome se služe tradiciolna jela iz ovog kraja, bogata ponudom svežeg povrća i mesa, ali i ukusnih domaćih vina.

Boraviti u ovakvom okruženju, a ne posetiti neku od brojnih padaina i gora, bio bi veliki propust, kako kaže Olivia, te se družina uputila na pohod ka sićevačkoj padini sa koje se pruža atraktivan pogled na kanjon dug 15 kilometara. 

Olivija po povratku u Beograd donosi vrlo interesantan zaključak.

"Sasvim je logično zašto se na ovom prostoru vodilo toliko ratova. Samo Beograd okupiran je i npadanut više od 40 puta u proteklih 2.000 godina. Svi su ga želeli! "

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/