Pogledajte koje destinacije se nalaze u ozbiljnoj opasnosti od nestanka. Posetite ih pre nego što bude kasno.

Tadž Mahal, Indija

Ova spektakularna palata, jedno od sedam svetskih čuda, mogla bi, za manje od pet godina, biti zatvorena za javnost. Razlog? Zagađenost, povećan broj posetilaca, poplave i vreme čine da njena drvena struktura truli, zbog čega je neophodna hitna rekonstrukcija. Vlasti u Indiji predlažu da se objekat zatvori unutra, i na taj način da se omogući razgledanje samo eksternih delova (okoline). Spektakularna unutrašnjost Taj Mahala, ukrašena zlatom i dragim kamenjem, na ovaj način bi ostala van vida posetilaca.

Ostrva Galapagos

Arhipelag Galapagosa smešten je 1000 kilometara od obale Ekvadora i sastoji se od 13 velikih, i više od 200 malih ostrva. Ovaj neverovatni „prirodni raj“, zaštićen od strane Unesco-a, pogođen je lavinom turista, do te mere da se neke biljne i životinjske vrste nalazi u opasnosti od izumiranja. Problem je u tome što tri četvrtine reptila i ptica sa arhipelaga pripada endemskim vrstama, odnosno žive samo u ovoj zoni, a njihovo izumiranje značilo bi potpuni nestanak ovih vrsta.

PageBreak

Maldivi

Republika Maldivi, koja se nalazi jugozapadno od Indije, ostrvo je sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, 2-3 metra, čime je veoma izložena porastu nivoa mora. Računa se da će, za manje od deset godina, nivo mora biti toliko visok što će onemogućiti život na ovom rajskom mestu. Inače, 2008. vlada ove zemlje startovala je sa razvojem plana da kupi teritorije u Indiji, Šri Lanki i Australiji, zbog mogućnosti da će populacija morati da napusti ostrvo i emigrira u druge zone.

Veliki koralni greben, Australija

Procenjuje se da je, u proteklih 30 godina, polovina Velikog koralnog grebena nestala. Razlozi? Porast temperature mora, zagađenost vode i cikloni. Ovaj neverovatni dar prirode, koji se može videti iz vazduha a prostire se na 2600 kilometara, za sto godina bi mogao da nestane. Ipak, nije sve izgubljeno: severni deo ove velike kolonije korala praktično je netaknut, a njihov brz oporavak sugeriše da bi struktura korala mogla da se regeneriše u budućnosti.

Venecija

Povišen nivo mora mogao bi da uništi legendarni grad Veneciju. Iako su ovde poplave uobičajene, u poslednjih nekoliko godina dosegle su dramatični nivo: Ako je tokom 1900-ih bilo deset poplava godišnje, samo u 2000. ih je bilo šezdeset. Rešenje bi se moglo naći u nekom sistemu podmorskih nasipa koji bi se aktivirali na svaki porast nivoa mora.

Mrtvo more

Mrtvo more (slano jezero) prostire se na 800 kilometara između Izraela, Palestine i Jordana. Ova voda je posebno privlačna za turiste, jer telo u njoj pluta zbog visoke koncentracije soli, čak deset puta većoj od one u okeanima. Problem je u tome što se nivo vode drastično smanjuje jer se, između ostalog, koristi i za snabdevanja industrije i obližnjih gradova. Računa se da će, ako se situacija ne promeni, Mrtvo more nestati kroz 50 godina.