Ipak, ovaj grad je i prestonica nemačke kulture.

Naš nedavni, sedmodnevni boravak u Minhenu iskoristile smo maksimalno, da provirimo u razne muzeje, ali i da uživamo u miholjskom letu.   

Sunčana jesen je pravo vreme za putovanje, temperature su prijatne, gužve su manje i sve je nekako lagodnije.

Oktobar pozlati Minhen, brojne zelene površine - parkovi i dvorske bašte oboje se nijansama toplih boja, od svetložute do tamnocrvene, pa tako prostor za uživanje bavarskih kraljeva deluje još raskošnije. Dvorska bašta (Hofgarten), Engleska bašta (Englischer Garten) i Nymphenburg dvorac su mesta koja se ne smeju zaobići.

Hofgarten (Dvorska bašta), sa paviljonom boginje Dijane u pozadini (1615.)

Proporcionalno sa vremenom boravka treba prilagoditi plan obilaska, ali šetnja Marienplatzom, Odeonsplatzom i Königsplatzom prikazaće vam Minhen u svoj svojoj raznolikosti koja zapravo sačinjava jedan sklad.

Dinastija Wittelsbach vekovima je stolovala ovde, načinivši od Minhena sedište umetnosti, nauke i moći koje je na vrhuncu bilo u 19. veku.

Rathaus, Marienplatz

Uz raznoliku arhitekturu i nataloženu istoriju, treba naglasiti da je atmosfera u gradu opuštena, a bezbednost na visokom nivou, što nije slučaj sa svim evropskim metropolama.

Staatliche Antikensammlungen (Državna kolekcija antikviteta), Königsplatz (Kraljev trg)

Prvi javni muzej otvoren u Minhenu jeste Glyptothek, prostor koji čuva isključivo antičke skulpture visoke estetske vrednosti - od arhajske, preko klasične i helenističke Grčke, sve do epohe antičkog Rima i njegovog nestanka u 5. veku nove ere.

Barberini Faun (2. vek pne), Glyptothek (Gliptoteka)  

Ovo je mesto gde su izloženi najbolji primerci kolekcije kralja Ludviga I Bavarskog i koje istinski oživljava četiri reči kojima je J. J. Winckelmann, otac istorije umetnosti i moderne arheologije, sublimirao umetnost antičke Grčke: plemenita jednostavnost i mirna veličina. I to je to, ništa za dodati, ništa za oduzeti.

Gliptoteka se nalazi u središtu Umetničke četvrti (Kunstareal) u kom su jedna do druge načičkane i Državna kolekcija grčkih i rimskih antikviteta, Muzej egipatske umetnosti, Stara pinakoteka, Nova pinakoteka, Pinakoteka moderne, Muzej Brandhorst i Lenbachhaus.

Lenbachhaus, Kuća Franca fon Lenbaha

Alte Pinakothek (Stara pinakoteka), 1836.

Istini za volju, imale smo prioritete što se tiče obilaska, jer su nam neke epohe i dela ipak više prirasli srcu.

PageBreak

Ako želite da se divite Direrovom autoportretu adresa koju tražite je Alte Pinakothek, dok njena mlađa sestra Neue Pinkothek ima izvanrednu kolekciju nemačke umetnosti 19. veka, intrigantnog Stuck-a i izvanrednog Böcklin-a, a tu se kriju i Van Gogh-ovi nadaleko poznati Suncokreti.

Vincent van Gogh (Vinsent van Gog), Suncokreti (1888.), Neue Pinakothek (Nova pinakoteka)  

Claude Monet (Klod Mone), Lokvanji (1915.), Neue Pinakothek (Nova pinakoteka)

Anselm Feuerbach (Anselm Foerbah), Božuri (1871.), Neue Pinakothek (Nova pinakoteka)  

U Minhenu ne manjkaju ni ekspresionisti, kubisti i nadrealisti, kao ni pop-artisti, a tu su, u susedstvu - u Pinakothek der Moderne. Muzej Brandhorst čuva najvredniju evropsku kolekciju Andy Worhol-a i brojna druga ostvarenja 20. i 21. veka.

Василий Кандинский (Vasilij Kandinski), Improvizacija 12 (Jahač) (1912.), Pinakothek der Moderne (Pinakoteka moderne)

Jedinstveni doživljaj pružaju domovi najpoznatijih minhenskih slikara 19. stoleća. 

Villa Stuck je primer total-dizajna, odnosno Gesamtkunstwerk-a, u potpunosti osmišljena od strane njenog vlasnika Franz-a von Stuck-a.

Villa Stuck (Kuća Franca fon Štuka), (1898.) 

Odiše aurom secesije, odnosno Jugendstil-a, kako je u bavarskoj prestonici nazvan ovaj pokret.

Lenbachhaus - kuća princa slikara Franz-a von Lenbach-a je ipak drugačija.

Izgrađena je po uzoru na renesansne firentinske vile, sa bajkovitom unutrašnjom baštom i enterijerom ispunjenim fenomenalnim portretima koje radio Lenbah, kao i antikvitetima iz raznih perioda. Ona nemo i ubedljivo svedoči o društvenom statusu koji su umetnici uživali u drugoj polovini 19. veka.

Od Slika i prilika sa ovog putovanja toliko. I za kraj da dodamo, bavarske perece, pivo i umetnost se super slažu! 

Autorke teksta Sofija Savić i Jovana Milovanović sa bloga Slike i prilike.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/