Jedan od najlepših gradova na Jadranu, pitoresni Piran (Pirano na italijanskom) koji je od Beograda udaljen oko 650 kilometara, "sedi" na krajnjem rtu poluotoka, u istoimenom zalivu koji je već godinama poznat po sporu između Hrvatske i Slovenije.

Njegov stari deo grada smatra se jednim od najočuvanijih u ovom delu Mediterana, dok sam Piran važi za dragulj venecijansko-gotske arhitekture te mesto koje vas neće samo oduševiti opojnom morskom atmosferom, upečatljivom arhitekturom u jarkim bojama fasada, već i prekrasnim zalascima sunca, skrivenim baštama, možda i najlepšim trgom na Jadranu, te sijasetom "perverznih" restorana koji se nalaze uz rivu.

(Drevno blago Jadrana: Neobičan muzej za statuu neprocenjive vrednosti)

Svi gradovi na Jadranu ako mene pitate, imaju taj poseban morski "šmek" ali dva se baš izdvajaju. 

To su Rovinj i upravo pomenuti Piran.

Možda zbog te neverovatne sličnosti sa Italijom, ali i pozicije te odabira mnogih umetnika da baš u pomenutim jadranskim gradovima žive i rade, pored toliko mesta, sličnih i po arhitekturi, ali i atmosferi, u ova mesta dovoljno je samo jednom da zakoračite, pa da poželite da tu večno i ostanete.

Eto, mene je to uvek intrigiralo.

Zašto je baš od svih mesta na planeti Dragan Sakan, pionir advertajzinga na prostoru bivše Juge, odabrao Piran za svoje omiljeno mesto na planeti?

(Nema Engleske, ali zato se na listi nalazi bivša Yu republika: Deset država koje imaju najbolji kvalitet života za žene)

Sve je jasno kada upoznate taj grad, i to ujutru, u rano proleće, kada još nema horde turista, niti visokih temperatura zbog kojih ćete tragati za hladovinom i sijestom.

Nekadašnji ribarski gradić davno je prevazišao te okvire i postao turistička lepotica severnog Jadrana, poznata po soli (so je u jednom trenutku bila vrednija od zlata, a po nekim poslednjim istaživanjima, so iz Pirana je bolja od himalajske, najpoznatije na svetu), maslinovom ulju, izvrsnim vinima te prvoklasnim ribljim restoranima.

Da su ovde riblji i lokalni specijaliteti omiljena hrana koja se podrazumeva od rane dobi, dokazuje činjenica da je McDonald's opstao u Piranu nešto manje od godinu dana.

(Raj na zemlji: Najlepše plaže Jadrana)

Uticaj Italije

Lepota ovog grada leži u tome da čak i u jeku sezone, ovde možete da se zbližite sa lokalcima kojima turizam i ugostiteljstvo nisu posao, već uživanje. Njihova srdačnost i ležernost (hvala divna Mia), te želja da vam otkriju sve atrakcije grada stvarno su za primer, jer nema usiljenosti, mehaničkih tura i neke izveštačenosti na koju možete naići u nekim drugim turističkim zemljama.

Možda je to u podneblju, ali svakako je i u istoriji.

Jer ovaj deo Slovenije, iako poseduje tu germansku discipliranu i radne navike Nemaca, ima tu vidnu opuštenost i hedonističku crtu Italijana.

Piran je dugi niz godina bio pod vlašću Italije, i to do kraja II. svetskog rata, ali i dan-danas je zadržao dvojezičnost. Sva dokumenta, nazivi ulica, deklaracije, obeležja..., ispisana su kako na slovenačkom, tako i na italijanskom, a u školama se naravno uče oba jezika.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je na laganih 30ak minuta hoda od Pirana udaljen Portorož, slovenačko modensko mesto kojim dominira luksuzni hotel Kempinski Palace, koji je kupio srpski biznismen Miodrag Kostić, te red hotela i kazina koji imaju taj old fashion stil iz 80-ih. 

Da je veza sa Italijom jaka pokazuje i redovna bus-trajekt povezanost sa dva najbliža grada susedne zemlje.

Trst je na pola sata vožnje, a Venecija na dva sata trajektom.

Šta obavezno morate da vidite u Piranu?

Glavni trg!

Bila sam u Splitu, Rovinju, Poreču, na Hvaru, Visu, Malom i Veli Lošinju, Rabu i Cresu, ali niti jedan od ovih pomenutih, pa ni Rovinj - moja prva jadranska ljubav, nema tako prelep trg kao Piran. Tartinijev trg ne možete da promašite.

Nalazi se u centralnom delu grada i u samom središtu ima statuu italijanskog violiniste Giuseppe Tartinija, po kome sam trg i nosi ime.

Kada završite sa fotografisanjem, obratite pažnju na jednu uzanu venecijansku palatu, u čijem prizemlju je prodavnica Piranske soline u kojoj možete da probate i čokoladu sa solinskim cvetom koja je super suvenir za kupovinu.

Naime, ova velelepna uzana vila čija fasada je sada krem boje, ali je dugu niz decenija bila u boji višnje te savršeno ispratila šarene candy fasade preostalih zdanja, ima zanimljivulegendu koju nam je otkrila Mia ispred turističke organizacije grada. 

Naime, prema legendi, bogati trgovac izgradio je ovu vilu za svoju ljubavnicu koja je bila iz siromašne porodice, uz natpis na latinskom Lassa pur dir, ili u prevodu "pusti ih neka govore šta žele", aludirajući na komentare okoline koja je bila izrevoltirana činjenicom da je ljubavnica dobila kuću sa najboljim pogledom na grad i trg.

Inače Tartini je postao simbol grada te postoji Tartinijeva pica, Tartinijev festival, Tartinijevo pozorište, Tartinijev dom i sl. 

(Svi gastro biseri Jadrana: Deset najboljih restorana regionalne obale među kojma se nalaze i kuhinje s Michelin zvezdom) 

U Piranu se nalazi i devet crkvi, očuvane zidine iz 15. veka te muzej posvećen školjki, ali obavezna "stanica" svakako je katedrala sv. Đorđa u kojoj ako poželite da se venčate, morate da zakažete dve godine unapred.

Katedrala koja je posvećena sv. Đorđu, mladom vitezu iz Kapadokije, ubici zmajeva i zaštitniku Pirana, dominira gradom i predstavlja prirodan vidikovac na Tartinijev trg, rivu i ceo grad. Za jedan evro možete da se popnete i do njenog zvonika, te grad stvarno doživite na jedan poseban način.

Drugi vidikovac nalazi se kod zidina iz 15. veka koje su prilično očuvane te izgledaju, gledajući ih sa bočne strane katedrale kao neki Game of thrones dom. Mali insajderski tip: ako vas mrzi da se penjete do zidina (mi nismo imali vremena, ali kažu da vredi) na nekih 200 metara u podnožju zidina skrenite u malu ulicu s desne strane i tu kod jedne privatne montažne, niske kuće uočićete prorez sa kog je po našem vodiču, ubedljivo najbolji #bellavista na grad. 

Naravno, bilo bi sramotno da ne posetite i spomenik koji je grad podigao pre osam godina Draganu Sakanu, i to na samoj rivi.

Spomenik je zapravo stilizovana bronzana maketa Pirana od knjiga, olovaka, lenjira, sa natpisom "Vizionar i čovek ideja" i simbolizuje Sakanov moto "Ideje su svuda oko nas" kao i poštovanje i inspiraciju između Sakana i Pirana.

Ako vam slobodno vreme dozvoli, svratite i do manastira sv. Fransisa, velelepno zdanje sa početka 14. veka koje je smešteno na izvišenju, zapadno od Tartinijevog trga, na kraju art uličice gde se kriju najlepše galerije.

Zanimljivo je da nakon mnogobrojnih restauracija, manastir ima eksterijer iz 19. veka, a enterijer iz 17. veka. 

U dvorištu koje je najlepši "potez" manastira jer podseća na mavarske vile iz Sevilje i Granade, tokom letnjih meseci održavaju se koncerti, dok se u suterenu nalazi impozantna galerija umetničkih slika, mahom nepoznatih venecijanskih umetnika. 

Kroz Piran inače prolazi jedna od najatraktivnijih biciklističkih tura Parenzana, duga oko 130 kilometara koja kreće od Trsta, ide preko slovenačke obale sve do Poreča u Hrvatskoj (stari vozni put koji je povezivao Trst i Poreč), pa ako ste strastven fan bajsa, evo sjajne rute koja će vam pomoći da upoznate Sloveniju i Piran i na taj način.   

Tekst: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE>>>https://www.instagram.com/elleserbia/