Kada jednom zakoračite u ovu fascinantnu zemlju prepunu kontrasta i živopisnih detalja, ubrzo ćete shvatiti koliko je neverovatnih i famoznih mesta u Turskoj potrebno istražiti.

Kristalno čisto more, visoke planine, ruševine drevnih carstava, mala idilična sela, veliki kosmopolitski gradovi...

Mnogi aspekti čine Tursku tako jedinstvenom i iz sezone u sezonu ova koloritna i upečatljiva zemlja privlači sve veći broj posetilaca.

(Idiličan život: Ovi gradovi poseduju najbolji kvalitet života)

Turska je jedno od onih mesta koje ima nešto za svakoga, to je sigurno. Pa tako imate užurban grad Istanbul, ali i mesta kao što je Gocek na južnoj obali. To je toliko raznolika zemlja da ne možete zamisliti.

Neki će poželeti užurbanu energiju i gužvu, dok će drugi jedva čekati smirenost ušuškanih sela. Stoga vas vodimo na kratko putovanje turskim mestima.

Amasya

Smeštena u crnomorskoj regiji, Amasya je jedno od najlepših mesta u Turskoj.

Smeštena u uskoj dolini reke Yesilirmak, reč je o jedinstvenom i istorijskom gradu koji je lako posetiti ako ste već u tom području. Svakako istražite istorijske kuće u osmanskom stilu, pogledajte dvorac Amasya i otkrijte grobove Kral Kaya.

Za ukusan ručak, popnite se na Anadolu Manti Evi.

Pamukkale

Odmah do vrata Hierapolisa, smeštene su terase i termalni bazeni Pamukkale. Kada dođete ovde, zaronite u kultne terase, uživajte u antičkom bazenu s rimskim stubovima i istražite pećinu Kaklik. To je stvarno posebno mesto.

Goreme/Kapadokija

Smešten u regiji Kapadokija, Goreme je kultno i jedno od najboljih mesta u Turskoj koje morate videti. Takođe, nalazi se na UNESCO-vom popisu svetske kulturne baštine i tako je posebno. Smešten između zapanjujućih stena koje čine ovo mesto tako jedinstvenim. Postoje stotine bajkovitih dimnjaka koji su smešteni između zgrada.

Svakako posetite Crkvu Apple, pogledajte Ortahane i pronađite crkve Bezirhane koje su zaista zapanjujuće za videti. Nakon toga istražite muzej na otvorenom, pogledajte dimnjake iz bajke i istražite golubove i ljubavne doline. Zaista je previše lepo da biste propustili ovo iskustvo.

Istanbul

S obzirom da je reč o gradu koji se proteže na dva kontinenta, Istanbul je prilično poseban grad za posetiti. A nudi toliko toga da će vam zaista biti teško odlučiti šta  prvo isprobati i doživeti.

Obavezno istražite džamiju Suleymaniye, pogledajte istorijsko središte i unutrašnjost Plave džamije. Ako se želite izvući iz podnevne vrućine, popnite se u muzej Rahmi M. Koc ili istražite Kapali Carsi.

Hierapolis

Smešten na samom vrhu nekih starih vrućih izvora, Hierapolis je jedno od najboljih mesta u Turskoj i drevnih gradova koje treba posetiti. Sada je najbolja stvar kod Hierapolisa to što se lako može spojiti s putovanjem u Pamukkale i vruća vrela koja čine celo ovo područje slavnim.

Nakon što dođete ovde, svakako posetite UNESCO-ov popis svetske baštine, istražite amfiteatar koji je sagradio Hadrijan i posetite Nymphaeum u hramu Apollo.

Ukoliko posećujete mesta poput Marmarisa ili jugozapadne obale, prilično je lako otići na jednodnevni izlet u Hierapolis. 

Preuzeto sa portala Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/