Prvi utisak kada stignete u Međimurje je da je ovaj pitomi, a opet veoma dinamični krajolik izuzetno uređen i negovan, i po mnogo čemu poseban. Ovde se Istok i Zapad bukvalno stapaju jedno u drugo, a srdačni ljudi koji vas dočekuju u venama imaju toliko izmešanu krv, da se najčešće predstavljaju kao Međimurci. Ponosni su na svoje nasleđe, a najčešće spominju svog slavnog zemljaka dr Rudolfa Steinera, filozofa, društvenog reformatora, pedagoda i naučnika svetskog glasa.

Poštovan širom sveta, Steiner se u svojim radovima fokusirao na sintezu nauke i duhovnosti koju je nazvao antropozofija. Verovao je da ljudsko znanje nema granice i utemeljio euritmiju, organsku arhitekturu, antopozofsku medicinu, Waldorfsku pedagodiju i biodinamičku poljoprivredu. Rođen je u Donjem Kraljevcu, gde se danas nalazi centar koji nosi njegovo ime i promoviše njegovo učenje, najviše iz oblasti biodinamičke poljoprivrede.

Ekologija i održivost veoma su važni u ovom kraju i to se vidi na svakom koraku. Međimurje se ističe i kulturnom, istorijskom i tradicionalnom baštinom, koje su važan deo turističke ponude, ali i bogatom i plodnom prirodom. Ako vas put ovamo nanese, evo nekoliko stvari koje obavezno treba da vidite:

Muzej Međimurja u Čakovcu

Nalazi se u istorijskom zdanju Starog grada Čakovca, odnosno palate Zrinskih. U ovom zavičajnom muzeju možete saznati sve o bogatoj međimurskoj istoriji i tradiciji.

U Muzeju se može videti i soba slavnog kompozirota Josipa Slavenskog, koji se rodio u Čakovcu i prvi kontakt s muzikom imao dok je slušao majku kako peva međimurske popevke, danas na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Takođe ne propustite priliku da vidite bogatu stalnu postavku Likovne galerije u kojoj ima oko 400 slika, grafika i skulptura. Izložena su dela međimurskih umetnika, ali drugih savremenih stvaralaca iz Hrvatske.

Sveti Martin na Muri

Ova opština jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, poznata po termalnim vodama i wellnessu, vinskim putevima, nagrađivanim restoranima, biciklističkim stazama i drugim mogućnostima za aktivni odmor.

U centru turističke ponude su Terme Sveti Martin, čija se strategija temelji na Steineru, na njegovoj nauci o biodinamičkoj poljoprivredi, načinima zdrave prehrane, antropozofiji, kao i holističkom pristupu telu i duši. U ovim termama Steinerova se filozofija, odnosno antropozofija, provlači kroz sve aspekte: od biodinamičkog vrta u kom su posađene biljke, one koje su prema Steinerovoj biološko dinamičkoj poljoprivredi bitne za čovekovo fizičko i psihičko zdravlje, preko hrane u restoranima, koja se dobavlja od lokalnih domaćih proizvođača, ali i vodi filozofijom „čoveka okrenutog naopačke“ (sve što raste ispod zemlje dobro je za um i misli, dok sve što je iznad dobro za sve ostale delove tela), sve do Steinerove organske arhitekture unutarnjih bazena nazvanih "The Temple of Life", koja prati nežne i talasaste linije brežuljkastog krajolika u kojem se terme nalaze.

U duhu Steinerovog učenja, ovde se nudi mogućnost mindfulness meditacije, koja vežbače dovodi u stanje potpune svesti sadašnjeg trenutka, svesnosti sopstvenih misli, emocija i okoline, stanje u kojem se um ne opire svemu što prepoznaje i što jeste.

Stari mlin na Muri

U neposrednoj blizini Termi, na obali reke Mure u Žabniku, možete da posetite Mlinarski grunt, gde se nalazi stari mlin na reci. U Mlinarskoj hiži (kući), vratićete se za trenutak u prošlost i oduševiti primenom savremene tehnologije upotrebljene za multimedijalnu izložbu "Jedan dan u životu mlinara Franca Žalara".

Okolina Mure u Žabniku idealna je za odmor u prirodi. Možete uživati u šetnji ili pikniku, iskustiti Lavirinte ljubavi i energije ili bicklom krenuti na kružnu stazu Steinerovog učenja i tako upoznati prirodne posebnosti ovog kraja.

Farma jelena i muflona

Jedna od najzanimljivih atrakcija Međimurja je Farma jelena i muflona porodice Perhoč, koja pruža zabavu za sve generacije. Ovde ćete doživeti jedinstveno iskustvo - da priđete i pomazite jelene i napravite fantastične fotografije sa njima.

Ovo nije samo farma jelena, već i mesto zaista posebnih doživljaja. Retko se kad nađemo u prilici da se družimo u neposrednoj blizini sa više od 160 grla divljači kao što su mufloni, jeleni i srne. Farma se prostire na preko 10 hektara, a životinje na raspolaganju imaju sve - od šumskog hlada u kom ćete naići i na potok, pa do livada i blata, koje je dom divljim svinjama.

Aktivni turizam

Međimurje nudi širok spektar mogućnosti za ljubitelje aktivnog odmora. Ovaj „svet zdravih užitaka“, što je ujedno i slogan Termi Sveti Martin, nastao je u skladu sa filozofijom u kojoj su um, duša i telo u ravnoteži radi održavanja zdravlja i kvalitetnog života.

Osim uživanja u termalnim vodama i vežbanja na otvorenom, ovaj divni krajolik idealan je za ljubitelje pešačenja i biciklizma i ima čak 750 kilometara uređenih biciklističkih staza.

Oni koji vole ekstremniju zabavu takođe mogu da biraju, a jedan od najzanimljivijih načina da obiđete Međimurje je i vožnja kvadom, za koju postoji 280 kilometara staza kroz šume, njive i živopisna sela najsevernijeg dela Hrvatske. Centar "Accredo", koji je omiljena stanica aktivnih turista u ponudi ima i paintball, ekološki karting, penjanje po veštačkim stenama, kao i organizaciju team buildinga, različitih evenata i proslava.

Međimurski vinogradi i vinarije

Na vinskom putu kroz Međimurje, koji je duži od 30 kilometara ima tridesetak mesta na kojima možete probati vina o kojima se pišu hvalospevi. Neke od ovih vinarija imaju fantastične podrume, neke krase terase sa kojih pogled puca na Mađarsku i Sloveniju, a mnoge u ponudi imaju i sjajnu hranu.

Klima i reljef ovog područja pogoduju uzgoju vinove loze. Uzgoj vinove loze, stvaranje i negovanje vina na ovom prostoru datira od antike, a potpuni preobražaj doživljava devedesetig godina kada nekoliko smelih porodica okreće novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i reljef: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernet sauvignon (crvena vina).

Pušišpel je međimurski vinski brand od autohtone sorte Moslavac (Šipon), raspoređen je u 30 vinarija. Sorta koja ovde uspeva duže od veka apsolutno je naša prva preporuka.

Međimurska kuhinja

Gastonomija Međimurja razvila se u skladu sa prirodom i načinom života. Vredno stanovništvo, koje mnogo vremena provi radeći u prirodi, hrani se veoma kalorično. Ovaj kraj poznate je hrani pripremljenoj sa mnogo pavlake, sjajnim suhomesnatim proizvodima, jelima od krompira i pasulja, ali i svinjetine.

Kraj je takođe poznati i po karakterističnim gustim čorbama čija se osnova od pavlake, brašna i mleka dopunjava raznim specijalitetima, a tradicionalno i dimljenim svinjskim mesom.

Najpoznatija poslastica ovog kraja je čuvena međimurska gibanica, koja je zapravo fantastičnan kolač napravljen od sira, maka, oraha i jabuka.