Milionski grad koji su proslavili brojni filmovi snimljeni na njegovim živopisnim ulicama, u ušuškanim restoranima i čuvenim četvrtima, danas nije ništa manje popularan no što je bio pre nekoliko vekova kada su jedana po jedna nicale njegove čuvene avenije.

Najčuvenije su peta koja je stecište butika najpoznatijih svetskih brendova, te važi za modni epicentar, kao i šesta avenija u kojoj se nalazi čuvena robna kuća Macy's, otvorena još davne 1902. i zauzima čitav blok između šeste i sedme avenije.

Ipak, najveći simbol Njujorka svakako je Kip slobode, koji se nalazi se na ostrvu Elis nadomak grada. Baš kao i danas, i pre pola veka ova statua bila je obavezno mesto za posetu i fotografisanje. Iako su Amerikanci izuzeno ponosni na nju, interesantno je da je čuvena statua zapravo u potpunosti napravljena u Francuskoj.

Sa druge strane, većina Amerikanaca, a pogotovo onih rodom iz Njujorka vuče korene iz evropskih zemalja, a na tlu ovog grada govori se čak 800 jezika, ali zato se tu nalazi i isti, ako ne i veći broj restorana najrazličitijih kuhinja. A najpoznatija restoranska četvrt je ona pod nazivom "Hell's kitchen" na Menhetnu. Što možete probati i doživeti u ovom gradu ne možete nigde, po pitanju zabave, jela, pića, odeće.

Izbor je ogroman i primamljiv, zato je u Njujroku pored velike konkurencije koja je prisutna praktično oduvek teško uspeti i opstati, ali if you can make it here, you can make it anywhere! New York, New York!

Tekst: Maja Bunčić

Teško je zamisliti, ali grad koji ne spava, kako ga je s pravom nazvao Frank Sinatra i pre skoro stotinu godina blještao je u punom sjaju, a gužva na Brodveju i Tajm Skveru bila je uobičajena. Menheth se dičio svojim modernim višespratnicama, a Central park raskošnom prirodom. Njujork je postao ideal američkog sna još 1900. godine.