URBAN ARCHELOGY

Sirena od livenog gvožđa, nekada deo fontane, stoji poput čuvara ispred fasade prodavnice Urban Archaeology, hrama retro dekoracije, u četvrti TriBeCa.

www.urbanarchaeology.com

R 20TH CENTURY

Sa svojim prvoklasnim galerijama i brownstone arhitekturom, TriBeCa, što je skraćeno od Triangle Below Canal Street, u južnom delu Menhetna, najpoznatija je umetnička četvrt u gradu. Naš favorit je galerija R20th, koja predstavlja već više od deset godina dela najboljih američkih i brazilskih dizajnera 20. veka, od Wendella Castlea do Sergija Rodriguesa, kao i dela savremenih umetnika, poput Huga Françea ili Jeffa Zimmermana.

www.r20thcentury.com

THE STANDARD

U srcu Meatpacking Districta, nekadašnje četvrti mesara, sada modernijoj nego ikad, nalazi se hotel The Standard. Otvorio ga je André Balazs uz saradnju sa kompanijom Ennead Architects 2009. godine. Izdignut je na stubovima iznad parka High Line i sa svih spratova nudi spektakularan pogled na reku Hadson i Kip slobode. Ako lude žurke u baru Boom Boom Room na krovu hotela privlače goste koji prate aktuelne trendove, ambijent 337 soba savršen je za one koji traže komfor i opuštanje. Enterijer koji je osmislila dizajnerska kompanija Roman and Williams urađen je u skandinavskom vintage duhu uz kombinovanje crne i bele boje i drveta.

www.standardhotels.com

MATTER

Jamie Gray osniva dizajnersku prodavnicu Matter 2003. godine u Bruklinu, a 2007. godine seli se u SoHo. Suština njegovog rada je u pronalaženju mladih talenata kojima pomaže u razvijanju projekata i omogućava da njihova dela budu uočena na tržištu. U njegovom dream timu nalaze se neki od najboljih američkih dizajnera današnjice, kao što su Christopher Kurtz, Bec Brittan, Paul Loebach, Harry Allen, Lindsey Adelman i Jonah Takagi.

www.mattermatters.com

PageBreak

McNALLY JACKSON

U srcu četvrti SoHo, knjižara Sarahe Mc Nally Jackson nudi veliki izbor knjiga i magazina o dizajnu i umetnosti. Kafe koji se nalazi u sklopu knjižare daje mnoštvo sjajnih ideja za uređenje enterijera: zidovi oblepljeni stranicama knjiga, industrijske zidne lampe poput vešalica, drvene police koje se rasklapaju i liče na skulpture.

www.mcnallyjackson.com

THE JANE

Smatra se autsajderom među hotelima i zbog toga je jedno od najpoželjnijih mesta u gradu. Njihove trendi žurke privlače pažnju celog Njujorka. Ovaj hotel za mornare, s pogledom na reku Hadson, izgrađen je 1908. godine i bio je utočište za one koji su preživeli katastrofu Titanika 1912. godine. Renoviran 2008. godine, zadržao je duh „broda“ i retro look. Mornarska kabina od pet kvadratnih metara s tušem na spratu ili kapetanska soba sa bračnim krevetom i odvojenim kupatilom – svako može po povoljnoj ceni naći nešto za sebe.

www.thejanenyc.com

ROLL & HILL

Dizajn made in USA i lokalno znanje su lajtmotivi ove mlade njujorške prodavnice za rasvetu koju je 2010. godine osnovao Jason Miller. Njegove kolekcije se mogu pronaći u radnjama The Future Perfect i Matter u SoHou.

www.thefutureperfect.com
www.rollandhill.com

MAD MUSEUM

Polarnobela građevina, Museum of Arts and Design (MAD), koju je 2008. godine renovirao Brad Cloepfil iz kompanije Allied Works Architecture, nalazi se pored Central Parka. Ovaj muzej je poznat po svojoj kolekciji nameštaja i predmeta tipičnih za američki dizajn.

www.madmuseum.org

RALPH PUCCI (na slici)

Impresivna galerija Ralpha Puccija na dva nivoa i 2.800 kvadratnih metara predstavlja dela najboljih svetskih dizajnera i umetnika. Ovde je izložen nameštaj najuglednijih evropskih umetnika, poput Erica Schmitta, Patricka Naggara, Hervéa van der Straetena, kao i američkih dizajnera Vladimira Kagana, Jensa Risoma ili Jima Zivica. Preporučujemo.

www.ralphpucci.net

Omaž Sheili Hicks, zidna obloga i tepih iz kolekcije Souled Objects, nastali vezivanjem i pletenjem vune, američke dizajnerke Danae Barnes.

www.souledobjects.com

D'ESPRESSO

Jedna rotacija od 90° i eto ideje za uređenje enterijera ovog kafea na aveniji Madison. Otkud ideja za iluziju da se police za knjige nalaze na podu i plafonu, a parket na zidu? Gradska biblioteka kod Bryant Parka, koja se nalazi nedaleko odatle, poslužila je kao izvor inspiracije arhitektama i dizajnerima kompanije Nemaworkshop pri izradi projekta.

www.despresso.com

PageBreak

NEW MUSEUM

Sigurno ćete se zaljubiti u građevinu New Museuma u četvrti NoLita, posvećenu savremenoj umetnosti i otvorenu 2007. godine. Za projekat su zaslužni Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa iz japanske kompanije Sanaa, koji su takođe na čelu projekta Louvre-Lens, planiranog ogranka muzeja Luvr u Lensu. Neravnomerno naslaganih šest čeličnih kutija izgledaju kao da prkose zakonu gravitacije.

www.newmuseum.org

JOE DOUCET

Ovaj dizajner i umetnik svim svojim projektima pokušava da donese dodatnu vrednost našem svakodnevnom okruženju. Tokom događaja Wanted Design, u okviru prethodnog njujorškog salona nameštaja ICFF, prikazao je svoju prvu samostalnu kolekciju pod nazivom Whyte Label. Nameštaj, rasveta, ogledala i dekorativni predmeti, svi pojedinačno ispoljavaju ličnu estetiku.

www.joedoucet.com

TODD MERRILL ANTIQUES

Galerija Todda Merrila u SoHou predstavlja američki nameštaj XX veka, sa izuzetkom komada koje potpisuju Paul Evans, Jack Rogers Hopkins ili Erwine i Estelle Laverne, kao i dela savremene umetnosti. U njegovom timu su umetnici Peter Lane, Gareth Neal i Michael Coffrey.

www.merrillantiques.com
www.contemporary-studio.com

Dandelion skulptura od čelika i mermera, Harry Bertoia, 1960.

GALLERY R'PURE

Od svog otvaranja 2007. godine, Gallery R'Pure, koju vodi Odile Hainaut, ima za cilj promovisanje savremenog dizajna. Osim što pomaže realizaciju projekata mladih talenata, Odile je takođe odgovorna za Wanted Design, ekskluzivni dizajnerski događaj prvi put održan u maju prošle godine, paralelno s njujorškim sajmom nameštaja ICFF (International Contemporary Furniture Fair).

www.galleryrpure.com

TODD BRACHER

Funkcionalnost, ergonomija, proporcionalnost: dizajn Njujorčanina Todda Brachera već je pridobio kompanije Cappellini, Zanotta i Fritz Hansen. Njegovi najnoviji projekti su kancelarijske stolice za kompanije Humanscale i HBF, kao i podne obloge od recikliranih materijala, za Shaw Contract Group. Živi u Navy Yardu u Bruklinu i trenutno sarađuje s kompanijama B & B Italia i Magis.

www.toddbracher.net

CRISTINA GRAJALES

Svetski poznata galeristkinja Cristina Grajales izlaže dela umetnika većinom XX veka, kao što su Paul Evans ili Sheila Hicks, ali takođe pomaže i mladim talentima da se istaknu. Jedan od njih je mladi čileanski umetnik Sebastian Errazuriz, koji trenutno živi u Njujorku. Praveći male izmene na svakodnevnim predmetima, uspeva da stvori najneobičnije proizvode.

www.cristinagrajalesinc.com

PHILLIPS DE PURY & COMPANY

Ova aukcijska kuća je u maju prošle godine otvorila prodavnicu neobičnih, modernih predmeta. Tamo se može pronaći veliki izbor arty predmeta, nameštaja, umetničkih dela, magazina i nakita.

www.phillipsdepury.com

DELICATESSEN (na slici)

Radeći na dizajnu restorana Delicatessen, studio Namaworkshop u saradnji sa Markom Thomasom istraživao je koncept urbanog identiteta. Kako je restoran pozicioniran na uglu, glavna ideja dizajnera bila je ta da ga otvore ka saobraćajnicama, i to preko čeličnih garažnih vrata i velikih staklenih površina. Noseće enterijerske teme su detalj bara koji je obložen pločicama i ispunjen starinskim flašama za sodu, kao i mural koji je radio njujorški umetnik Juan Jose Heredia. Fotograf Terry Richardson je radio naslovnu stranu menija, dok je za dizajn uniformi bila zadužena Charlotte Ronson. S inovativnim menijem i modernim dizajnom, ovo je šik mesto koje se u potpunosti uklapa u živahni kvart SoHoa.

www.delicatessennyc.com
www.nemaworkshop.com