Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cipele: Večiti ženski fetiš

Ženska ljubav prema obući traje vekovima i kako stvari stoja ona je sve veća, a potpetice su jedini bezvremenski hit

  Izvor: foto: Getty images

Odakle tačno počinje ljubav između žena i cipela, da li od Carrie Bradshaw iz serije "Seks i grad", koja je bila opsednuta Manolovim cipelama, ili možda ipak od Pepeljuge koja je imala savršen par staklenih? I šta se tačno dešava prilikom kupovine obuće? Postoje indicije da u toku isprobavanja cipela, mozak pojačano luči hormon sreće. Da li je onda takav pazar, životna sreća žena, makar trenutna? Na ta pitanja ne postoje odgovori, ali ono što je sigurno tačno je činjenica, da se lepši pol oseća potpuno drugačije na visokim potpeticama. Štikle podižu žensko samopouzdanje, a još daju osećaj nadmoći.

Razvojni put cipela kroz istoriju je imao važnu ulogu. Tako su u prošlim vekovima štikle mogli da nose samo pripadnici više klase. Cipele su tada bile suštinsko merilo položaja na društvenoj lestvici, a radnička klasa mogla je da nosi isključivo obuću prilagođenu radu. Još jedna zanimljivost je vezana za ovaj obožavani deo garderobe, a to je da su štikle prvo nosili samo muškarci. Razlog je svakodnevno jahanje jer im je visoka peta davala stabilnost noge u uzengijama.

Potpetice su postale sastavni deo ženskih života tek 1533. godine, kad ih je Katarina Mediči obula na svom venčanju. Od tog venčanja pa na dalje, što je bio viši status žene u društvu to je i štikla bila pozamašnija. Tako je bilo sve do Francuske revolucije, a onda ih je buržoazija proglasila nepristojnim. Visina štikli se smanjila, a žene su opet bile bliže zemlji. Onda je došao 19. vek i štikle su se vratile i od tada, pa do današnjeg dana njihova popularnost raste.

Kako su se potpetice kroz istoriju razvijale dobijale su na kulturološkom, fenomenološkom i sociološkom značaju, a zatim su stigle do statusa ženskog fetiša. Ženske potpetice su u međuvremenu i mnogim muškarcima postale fetiš, jer ih direktno povezuju sa zavođenjem i nezaboravnim seksom. Kako god bilo, danas je vreme koje slavi potpetice, a da li je to zbog mašte, samopouzdanja ili samo zbog mode, svejedno. Važno je da uživate u onome što nosite!

Crvene cipelice
Cipele koje sve devojke pamte zasigurno su one crvene cipele koje je Doroti nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza". Još jedna značajna ličnost je volela crvene štikle, bio je to Kralj Luj XIV. U svakom slučaju, ličnost koja je postala poznata upravo po cipelama i crvenoj boji, ali ispod štikli je Christian Louboutin. Naime, od 1992. godine crvena boja ispod štikli postala je obeležje po kome ga svi prepoznaju.Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity