ZA POČETAK IZLOŽBENE SEZONE U GALERIJI KULA STIŽE OFF THE HOOK: Ne propustite gostovanje projekta ljubljanske galerije

U sredu 6. aprila otvara se izložba ljubljanske galerije DobraVaga, pod nazivom OFF THE HOOK: Likely To Happen.

Promo

OFF THE HOOK je godišnji izložbeni projekat ljubljanske galerije DobraVaga koji ima za cilj da predstavi bogatu produkciju mladih umetnika iz Slovenija koji rade na internacionalnoj sceni. Nakon izložbi u Berlinu, Budimpešti, Beču, ali i u onlajn okruženju, peta inkarnacija ove izložbe, pod nazivom Likely to Happen, trebala je da se održi u Beogradu decembra 2021. godine. Zbog dobro poznatih okolnosti, izložba je pomerena za april 2022. godine uz mogućnost da bi njena realizacija opet mogla biti spekulativna, stoga možemo je prekrstiti i u Najverovatnije će se dogoditi.

Predstojeća izložba se, u svojoj suštini, bavi pitanjem mogućnosti i potencijala suprotstavljajući različite prakse mladih umetnika koji pak dele interesovanje za svakodnevnim, pažnju usmerenu ka materijalnošću i istražujući narative koje umetničko delo može da uspostavi. Pri tome, umetnici Lene Lekše, Ana Likar, Mia Paler, Lea Topolovec, Nežka Zamar i Matic Pandel koriste site-specific strategije i uspostavljaju maštovit, spekulativni prostor između fikcije i stvarnosti u svojim delima. Kao polaznu tačku za umetnički proces, oni često koriste dokumentaciju u svojim delima, transformišući je na način kojim stvaraju složene fiktivne svetove ili nude drugačije čitanje stvarne stvarnosti. Umesto da daju smele izjave, njih zanimaju mali gestovi, pojave i tragovi koji bi mogli biti sitni i neprepoznatljivi u masi svakodnevnih stvari.

Radovi predstavljeni na izložbi istrajni su u svojoj ideji o potencijalu i stoje kao portali u druge prostore i vremena, deklarativno učvršćujući svoju poziciju koju zauzimaju na izložbi i razmatraju vlastiti položaj u okviru umetničke institucije. Ovde se mesto institucije shvata pre svega u diskurzivnom smislu, kao područje znanja, intelektualne razmene i kulturnih debata, a ne samo kao fizički prostor galerije. Kao takav, on ne postoji od ranije, već nastaje sa radovima (kao sadržaj) i zatim se afirmiše kroz podudarnost sa već postojećim sistemima i formatima. Stoga, izložba nastoji da promisli uslove sopstvene produkcije i kontekste koje stvara i u kojima se pozicionira, gledajući u budućnost dok misli o prošlosti.

Promo